luni, 27 decembrie 2010

sarbatori (aproximativ) fericite, cu zbor d'asupra unui cuib de cu(r)ci, dupa un rusinos zero la zero, nici macar la pauza...

sarba(u)tori (vorba lu' stanescu) de cîcat, cu antreu de sinjerete pe bancile de la cassa popo'ului, urmat de cirnatu' pe varza al hysteriei adiacente, ca p'orma, ca sa fie tacimu' complet, sa survie si'o frumushatza de piftie depresioasa, in plan personal, nu accelerat, ca vorba aia, deprimat ca in anu' asta, ca in anu' trecut si ca de cind ma stiu, niciodata n-am fo'!
deja fezandat de essperentza cu icaru' elektrik teverist, marturisesc c'avui  revelatzia fenomenului petrecut cu incasii aia ce si'au parasit in mod inexplicabil machu-picchiu' natal, desi ei, saracii, n'aveau, se pare, probleme cu pavajele ulicioarelor ce conduceau spre locurile unde'si desfasurau ei activitatzile descapatzinante, acolo videanu livrind marfa de cea mai buna calitate ce rezista si azz in cele mai bune conditziuni.

ceea ce nu'i cazu' pe la noi, unde deplasarea pe orice portziune aleasa in mod aleator, fie si d'un centimetru patrat, de pe parcursu' minunatii noast'e capitale e echivalenta cu o expeditzie la vulcanii noroiosi, atunci cind e udeala afara, sau prafosi, cind se'ntareste "asfaltu' romanesc", original patent, altu' decit aglomeratu' de pacura si pietricele ce ne este vindut de catre "edilii nostri" golden blitzieni, ori nu, drept mixtura asfaltica.

am fost sa'i "colind luminitzele", taman in sara d'ajun, lu' premarele carele este olempian oprescu, parcurgind  un traseu initziatic 'ntre peatza romana, nu numaru' noo, si domitziliu'mi congiugal situat in sectoru' omului fara fatza negoitza.

cu fiecare beculetz aprins, cu fiecare dungulitza trasata pe sus numitu' asfalt supurind p'in fiecare por jegu' si mizga ce numa'n minunata noast'a capitala le  potzi 'ntilni, cu fiecare cosuletz de gunoiutz, bancutza ikea, jardiniera fantezista, simtzeam ca mi se acutizeaza senzatzia nashparlie c'as putea'o apuca 'nspre dealu' un' s'afla balconu' ce'i pe cale sa devie mai celebru decit cel din romieo si giulietta.
o durere surda'n regiunea fiintzii mele ce numa' pentru sarbatoare nu ma pregatea, mai ales ca in ziua din'nainte, pe parcursu' a doar citeva ore, avuram parte de plonjonu' in bazinu' cu guvizi ai subect (accentu' pe guvizi, nu pe bazin, atentzie!) parlamentului, de un holdap ca'n filmele de la boliud, (pe linga "locatzia" caruia chiar trecui, freo sase ore mai tirliu, si jamu' spart tot nu fusese 'nlocuit, ca doara trebuiau prinse stirile de seara, cu relatarile nelipsitzilor reporteri levolver de la fatza, desfigurata, a locului), ba furam beneficiari, in premiera mondiala, mai mult ca probabil, unui rezultat strins de zero la zero, nici macar la pauza (ca n'au mai facut pauza!), smuls de reprzentantzii nost'ii alesi democracic la botarea uneia din nenumaratele motziuni de cenzura.
d'atunci, inspirindu'ma nerusinat din 'ntzelepciunea multimilenara a fratzilor cu ochi oblici fabricantzi de Ipho(a)ne, mi'am tot chinuit capacitatea imaginatzionala netagaduita, demna d'un fiu al popo'ului meu, pentru "a pune umaru" la limitarea efectelor nebanuite ale bunelor gubernari ce'or fo, si car' or sa mai fie.
poze luate de pe saitu' respectiv fara acordu' propetarului, cu toate
recomadarile contrarii, si ad litteram, de acolo! 



si pen' ca mosu' trebuia sa vie si la mine, iacata c'o vinit si mi'o adus, chiar in seara aia, o sanatoasa stare gripala 'nsotzita de frisoane pentru fi'mea, 'mprejurare ce mi'a produs, prin ea insasi, o noo revelatzie, cin' la 'ndemnu' nevestii, am calcat pragu' citorva farmacii din cartieru'mi, ș'al lu' negoitza totodata, costatin' ca, p'o distantza nu mai mare de doo-trei sute de metri, sin' freo 10-15 farmacii, fiecare cu badigardu' din dotare, chiar de's ei de conditzie sec'n'heend, ca's vechii portari de comparativa 'ntzolitzi in haine "de firma" (de paza si protectzie!), ce aduc aminte mai mult de personaju' de mai jos.
iar s(u)cursala bancara jafuita n'avea!
pai, nu'i, dom'le, mereu surprizatoare romunika, cu tot cu brandu' ei de tzeara, mai ales ca'i vazui de dimineatza pa nutzika si invitatzii ei dantzuindu'se (jam)parale cu base (ce'o fi 'n sufletzelu' mariei?!) si compania ca si cum lumea'i (tot) a lor, cu urs cu tot.
parca nu le'a dat statu' vile de protocol un' sa se hlizeasca, far sa'i vaza pulimea!
plimbatzi, baaa, ursu'...

ps1
si titlu'i furat!
ps2
oare as mai fi scris acilișea daca ma mai uitam si pe canale?


3 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Nikule, tu ai citit comentariile in presa straina? Acolo scria exact asa: ca puterea o sa puna gratii la balcoanele Parlamentului. :))

niku_elektriku spunea...

io nu ma citesc nici pe mine, bre lilick...
la multzi ani!
si cin' ne'o fi mai rau, etc.
uauuuu!
haide libi (nu vine de la liberali!)

Lilick Auftakt spunea...

La multi ani si Libertate! :)

Trimiteți un comentariu