vineri, 16 august 2013

ne simtzitzi?

 Domnule Presedinte, Domnule Prim-ministru, ingaduiti-mi sa va informez ca in ultima perioada nu ma simt foarte bine. As aprecia daca ati trimite un doctor sa ma consulte – nu sunt pretentios, nu tin neaparat sa fie medicul Serban Bradisteanu, orice sef de clinica e suficient. Momentan sunt in Statele Unite, undeva prin Midwest, dar saptamana viitoare ma voi tari pana pe Coasta de Est, unde legaturile aeriene sunt mai lesnicioase. Oricum, vazand dedicatia conducerii tarii pentru sanatatea romanilor oriunde s-ar afla, sunt convins ca distanta nu reprezinta un impediment. Cu multumiri anticipate,

Al Dvs. concetatean, Alin Fumurescu


Bine, rad eu, dar nu-i rasul meu. O tara intreaga aluneca in absurd si nimeni nu pare sa se sinchiseasca. Dimpotriva, ii mai da un branci.

Sa recapitulam faptele: Florin Cioaba, auto-declarat Regele Tiganilor (Imparat e altul) a suferit un preinfarct in Turcia. Pana aici nimic deosebit, oamenii sufera ba de una, ba de alta, cat e ziua de lunga. Sa-i uram sanatate. De aici incolo, insa, alunecam in plin absurd.

- Grijuliu, presedintele Romaniei ii telefoneaza medicului Bradisteanu, rugandu-l, daca poate, sa-l viziteze pe Cioaba in Turcia, sa vada cum e mai bine sa se procedeze in respectivul caz.

- Cu juramantul lui Hipocrate inca vuindu-i in urechi, medicul Bradisteanu ce mai poate sa si faca? Se executa cu placere, ca-n cazul lui Adrian Nastase.

Premierul Ponta se indigneaza: “Deci Basescu i-a facut dosar penal si acum l-a rugat sa mearga in Turcia”. Asta e nesimtire, ticalosie, tupeu, bla-bla-bla.

Europarlamentarul Elena Basescu, naturel simtitor, sare in apararea tatalui si a principiului sacrosant al apararii vietii. Oricarei vieti: “Din ura politica, Ponta ar fi in stare sa lase un om sa moara!” Iac-asa.

- Nici Elena Udrea (cum s-o prezint? Parte esentiala a regimului Basescu-Udrea, apud Ponta) nu putea sa se lase mai prejos. Dansa prefera, insa, o alta abordare: “Ponta sa demisioneze. Nu poti fi premier si sa spui ca dosarele se fac la comanda politica” – cu referire la dosarul lui Bradisteanu, aflat inca pe rol. Asa ceva e dovada de iresponsabilitate, bla-bla-bla.

Si-acum sa descalcim absurdul, de la coada la cap. Are Elena Udrea dreptate? Are! Ca premier, nu poti aduce acuzatii de dosare “politice” in absenta unor probe irefutabile. Are Elena Basescu dreptate? Are si ea! Orice viata s-ar cuveni protejata, cu orice pret. In fine, are Victor Ponta dreptate cand sustine ca gestul presedintelui a fost unul “nesimtit”? Ba bine ca nu! Are, desigur, numai ca premierul, ca toti ceilalti de mai sus, se preface ca nu intelege fondul problemei – de aici absurdul intregii stuatii.

Atat sustinatorii cat si opozantii presedintelui ignora cu nonsalanta gorila din sufragerie: De cand un preinfarct al unui cetatean roman in strainatate starneste o asemenea mobilizare la varful conducerii tarii?Din cate stiu, cetateanul Cioaba nu se bucura de nici un statut special, nu are functii si nici realizari deosebite in vreun domeniu. Nici titluri nu are, in afara de cel auto-proclamat de Rege al Tiganilor. Si-atunci? De unde interesul presedintelui? De unde tacerea premierului exact asupra punctului cel mai vulnerabil al adversarului sau? De ce trebuie protejat Regele Tiganilor – si din banii cui? A platit Bradisteanu din buzunarul propriu excursia cu anestezista in Turcia (nu ca n-ar avea de unde)? A platit-o Traian Basescu? Din ce buzunar? Propriu sau al contribaubilului? Poate guvernul? De ce Florin Cioaba beneficiaza de un tratament special prin comparatie cu, sa zicem, Alin Fumurescu sau Gigi de la Scularie? Ce anume il face pe el special?

Da, Ponta a avut dreptate: a fost un gest nesimtit. Dar nesimtirea, ca si viata la Kundera, e intotdeauna in alta parte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu