sâmbătă, 19 iulie 2014

macar un motiv pentru care un razboi, mai mult sau mai putzin rece, ar fi binevenit


Sanctionata pentru Ucraina, Rusia loveste America la Statia Spatiala Internationala

     
Sanctionata pentru Ucraina, Rusia loveste America la Statia Spatiala InternationalaFoto: Ria Novosti
Rusia urmeaza sa interzica accesul SUA in Statia Spatiala Internationala (SSI) dupa anul 2020 si nu va mai permite ca americanii sa foloseasca motoarele sale de racheta pentru a-si lansa satelitii. Masura vine ca reactie la sanctiunile dictate de SUA cauzate de actiunile Rusiei in Ucraina.
Anuntul a fost facut marti de vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

De-a lungul timpului, cele doua tari au colaborat strans in misiunile de explorare spatiala, in ciuda diferendelor avute pe subiecte de politica internationala, scrie The Telegraph.

Statia Spatiala este operata de un echipaj mixt ruso-american, dar singura modalitate de a ajunge la ea este cu racheta ruseasca Soyuz. Reactia Moscovei  vizeaza si livrarile de motoare NK-33 si RD-180 catre SUA.

Acestea sunt folosite pentru rachetele Atlas 5 realizate de United Launch Alliance, un parteneriat dintre Lockheed Martin si Boeing, care detine un monopol asupra lansarii de sateliti militari americani.

Rogozin a sugerat ca Moscova ar putea folosi Statia Spatiala fara SUA, spunand ca "segmentul rusesc poate functiona independent, fara cel american. Segmentul american nu poate".

NASA incerca sa dezvolte un serviciu de taxi spatial pentru a-si recapata capacitatea de a face transporturi catre Statia Spatiala Internationala pana in 2017, dar in prezent SUA platesc Rusiei aproximativ 60 de milioane de dolari pentru transportul fiecarui astronaut american. 



NASA INCEARCA, saraca, dar doar sa se lanseze pe piatza muzicala, sa mai scoatza si ea un ban gramada.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu