duminică, 11 iulie 2010

zi scurtă



"va amintesc niste lucruri de baza. agresiunea americana in vietnam... anul trecut agresiunea din israel. acesta este fundalul.
acum, problemele interne. citam fragmente din constitutzie scoase din context. cele despre libertatea cuvintului, publicatzii si adunari publice, etc.
este absurd. nu trebuie sa existe libertatea cuvintului pentru cei care pun in pericol interesele majoritatzii.
studentzii universitatzii din varsovia au scandat: nu vrem piine fara libertate !
e discutabil, dar are o premisa ratzionala. dar sloganul esentzial este: nu vrem libertate fara piine !"

zice activistu' "de omenie", un fel de ilici polonez al anilor 70-80, cadru' de perspectiva, secretar intr'o gubernie, in timp ce trebe sa gestioneze o criza a papicii, taman "piinea" mai sus amintita.
ceashka, cu toata penuria, care la noi era cel putzin "la cub" fatza de aia poloneza, le oferea "camarazilor" un ajutor tovarasesc constind in fir'mituri smulse din ratziile noastre de zucker si oloi.
ajutor refuzat politicos...
a dracu' ioconomie, fie ea sotzialista or capitalista, nu raspunde, dom'le, la "apeluri", la "indemnuri mobilizatoare", nici macar la acatiste !
ea trebe sa'si gaseasca, cumva, un echilibru.
asa ca scumpirea papicii cu cin'zeci, sau mai mult, la suta, in polonia acelor ani, si taierea salarului, or penziei, plus marirea teveaului, in rumunika acestor ani se inscriu in aceleasi limite inexorabile ale legilor ioconomice.
nici "bastoniadele" ...blinzilor comunisti poloci, aia car' s'au asezat, totusi, "la masa rotunda", nu difera de cele ale lemurienilor nostri...

si, largind comparatziile, e pe cale sa se nasca si la noi un "solidarność" DDD...

n'avem un kieslowski ca sa'l imortalizeze !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu