joi, 19 iulie 2012

TZACK - PACK LA RASBOIU'

conșt'ința civica a marelui vinator de securisti M.O. se manifesta in modu' si in locu' cel mai nimerit:


"Luni, 23 iulie, Jurnalul Naţional apare împreună cu volumul "Adevărata faţă a lui Traian Băsescu”. O carte scrisă de cunoscutul istoric, poet şi eseist român Marius Oprea. O dedicaţie pentru fostul preşedinte al României! Ca să aibă şi domnia sa o istorie!
Autorul îşi asumă totala responsabilitate juridică a afirmaţiilor sale. Nu a fost şi nu este angajat al Trustului Intact."

"mare om, mare caracter"!


Istoricul Marius Oprea vorbeste pentru Romaniacurata.ro despre ofiterul sub acoperire Dan Voiculescu inca nedovedit si despre sesizarea penala pentru fals in declaratii ce ar trebui depusa de CNSAS impotriva politicianului. Oprea crede ca o lege a lustratiei nu mai este posibila in Romania de astazi, insa sugereaza introducerea in noua lege electorala a interdictiei de a candida pentru fostii colaboratori si lucratori ai Securitatii.

Reporter: Senatorul Dan Voiculescu a fost declarat de judecatori, definitv, colaborator al Securitatii. Unii politicieni si analisti politici au incercat sa minimalizeze importanta deciziei judecatoresti, sustinand ca este tardiva si fara efecte practice. Dumneavostra ce credeti?
M. Oprea: Tardivitatea se datoreaza incercarilor lui Dan Voiculescu de a-si repara imaginea in justitie. Nu a reusit. La asemenea argumente eu raspund foarte clar si simplu: nu este niciodata prea tarziu pentru adevar. Adevarul in legatura cu Dan Voiculescu s-a aflat. Este drept, nu tot adevarul. S-a aflat doar ca a fost informator, dar el a fost mult mai mult decat atat. A fost seful Crescent, firma care lucra pentru Securitate in cadrul IC Dunarea si a participat in mod activ, sa zicem asa, la devalizarea economiei romanesti. Nu pot sa uit ceea ce facea firma Crescent si cum si-a realizat Dan Voiculescu acest imperiu financiar. Domnul Voiculescu a fost, probabil, informator in tinerete. Dar dupa aceea, fara indoiala, domnul Voiculescu a devenit ofiter sub acoperire. Insa aceste dosare sunt secrete de stat pentru ca s-ar crea un precedent daca ar fi devoalat dosarul dansului. Atunci ar trebui sa se devoaleze si dosarul lui Teodor Stolojan care era contabilul conturilor AVS, aport valutar special, la care lucrau, pe de o parte si Stolojan si domnul presedinte Basescu si asa mai departe. Sunt prea multi. Ceea ce traim noi acum ilustreaza ceea ce numeam prin 2004 “privatizarea comunismului”. Ei au realizat-o. Acum, asta-i vina cea mai mica a lui Voiculescu. Bineinteles, se poate pune intrebarea de ce Dan Voiculescu este asa pornit impotriva acestei decizii a judecatorilor. Este, daca vreti, un reflex crestin. Iuda este mult mai damnat decat Pilat din Pont. Pe acest reflex functioneaza, din pacate, si CNSAS. Eu m-as fi asteptat sa “scoata” mult mai multi ofiteri de securitate decat informatori, ca au de unde. 

Reporter: Ati fi dispus sa faceti plangere penala privind falsul in declaratii impotriva lui senatorului Dan Voiculescu si impotriva deputatului PDL Sorin Gheorghe Buta, dovedit deasemenea colaborator al Securitatii?
M. Oprea: Nu trebuie sa o fac eu. Normal ar trebui ca Parchetul sa se autosesizeze ca in cazul Monei Musca si sa-i cerceteze pentru fals si uz de fals. Nu vreau sa se acrediteze ideea ca exista un razboi personal intre mine si Voiculescu. Nici nu-l cunosc. O sesizare de acest gen ar trebui sa fie facuta de serviciul juridic al CNSAS.

Reporter: In alta ordine de idei, ce sanse mai exista pentru adoptarea Legii lustratiei in Romania?
M. Oprea: Nu sunt sanse. Insa ceea ce s-ar putea schimba ar fi legea electorala, in care s-ar putea promova masuri cu caracter de lustratie. In acest moment avem o asemenea masura de lustratie in legea functionarilor publici, in care se spune ca nu pot fi functionari publici cei care au colaborat cu Securitatea. Este adevarat, nu stiu in ce masura se aplica si cine verifica acest lucru. Prevederea exista si nu este socotita neconstitutionala. Se pot stabili masuri similare si in legea electorala, care este in curs de modificare. O lege a lustratiei nu cred ca mai are sanse de reusita.

Reporter: Ce ar trebui facut pentru a rezolva problema despagubirilor pentru fostii detinuti politici si urmasii acestora?
M. Oprea: Cu Legea 221/2009 sunt foarte mari probleme. Sunt initiatorul acestei legi si am avut o dezbatere recenta cu avocatii din baroul Timis pe acesta tema. Esenta legii s-a pastrat: toate condamnarile au fost si sunt considerate prin lege, abuzive si ilegitime. Insa, judecatorii nu aplica o practica unitara. De pilda, la Oradea sunt admise plangerile, nu insa si la Timis. Acesta este responsabilitatea Ministerului Justitiei. Legea ar fi trebuit insotita imediat de niste norme de aplicare. La inceputul anului 2009, cand legea a fost in dezbatere la Camera Deputatilor, in comisia juridica, datorita majoritatii si a propunerilor celor din PDL, s-a introdus procuror in sedinta. Ce sa caute procurorul intr-o sedinta de judecata intr-un proces civil? Procurorul, ca reprezentat al statului apara punctul de vedere exprimat de Ministerul Finantelor si ne trezim in situatia in care Justitia a devenit un apendice al Minsiterului de Finante, nu mai este putere in stat.

Reporter: In acelasi timp, cunoasteti faptul ca un articol din aceasta lege a fost declarat neconstitutional in toamna anului trecut. Pe acest motiv, fostii detinuti politici nu obtin in prezent niciun leu despagubire. Legea nu a fost modificata. De ce acest lucru?

M. Oprea: Nu existat vointa politica pentru asta. Articolul declarat neconstitutional ar fi trebuit reformulat de catre Guvern, de catre domnul Boc, prin ordonanta de urgenta, exact cum am facut pe cand eram consilier al prim ministrului Tariceanu cu legea de functionare a CNSAS. Pentru ca atunci am reusit sa salvez intr-un timp record CNSAS, altfel nu-l mai aveam.

Reporter: Care este imaginea ce va vine in minte cand va amintiti ca vicepresedintele Senatului a fost dovedit colaborator al Securitatii?
M. Oprea: Este , daca vreti, o fotografie a Romaniei de astazi, in care Partidul si Securitatea ne conduc in continuare.

10 comentarii:

Scrie opinia ta spunea...

@Nickule,

da' bag sama ca te doare rau de tot demiterea Mitocanului.

Sau citatul din MO referitor la Voculescu vine sa'l credibilizeze si mai mult pe Marius Oprea?

Lilick Auftakt spunea...

Pai zice la fel si acum de Voiculescu. Ii zice si in fata. :) Vezi, diferenta asta e. Ca de el e o adevarata nevoie, indiferent ce zice de securisti, indiferent din ce partid sunt ei, chiar si de la PNL. Tismaneanu nu e la fel de liber sa spuna de Basescu ca e securist.

niku_elektriku spunea...

@ scrie opinia ta,

mitocanu' poa' sa se duca'n pista ma'sii, da' asta nu 'nseamna ca nu nu ma speriu de ce fac astia acu'

niku_elektriku spunea...

@ lilick,

am mai povestit, pentru cine a vrut sa m'asculte, ce sentiment difuz de vinovatzie simtzeam inca din 1990-1991 cind ma uitam la A1 abea aparuta, si care p'atunci difuza numai filme (un gen de dd tv de azi).

cit sint eu de mafomist, nu cre' c'as rezista sa pap piinica din minutza finutza a felicsitului, atit!

as muri de icter mecanic...

Lilick Auftakt spunea...

Si ce face Marius asa grav? Se foloseste de un securist infect ca sa ii dea in cap altuia? Foarte bine. Daca Felix ar fi fost el presedinte si Basescu patron de trust facea invers. Cu astia nu se poate decat asa.

niku_elektriku spunea...

@ lilick,

era vorba ca e prea pe fatza "folosit".

putea s'o publice in alta parte (nu' cre ca n'ar fi gasit unde)daca tot a aminat atita aparitzia cartzii aleia

Anonim spunea...

niku, ppoate la humanitas. sau la polirom. sau la icr. sau la o editura de buzunar fara retea de distributie.
Pe de alta parte, la un moment dat te citeam cu placere, pareai un portocaliu mai normal decat media.
P.

niku_elektriku spunea...

@anonime,

acuma, de ce vrei sa'l pui pe MO in dificultate?

daca nu se poate la "humanitas", atunci hai ca merge si la "era socialista", nu?

in alta ordine de idee, itzi doresc sa fii un "uslamist" la fel de dezintersat cit sint eu de "portocaliu", care portocalitate nu s'a "lasat" nici macar c'un cofeee la dozator pentru mine, ba dimpotriva!

Anonim spunea...

Niku, daca nu eram amandoi cooptati la structurile de partid si mai ales de stat ne mai contraziceam pe blogul tau unde, se stie, fiecare postare se converteste intr-un post de ambasador sau macar de consul? Pai vezi.

Si daca n-ai fi si tu un stalp al elitei oamenilor democrati si de bine, de ce ai alege intre unii care sifoneaza cam cu capu-n pamant, si altii care-ti mai trag si o mustruluiala elitista cand iti taie din salariu?
C'est bizarre autant qu'étrange

Peter

niku_elektriku spunea...

@ peter (max peter?)

eu sint mai mult stilp al elit(r)ei, asa ca, de data asta, obligat-fortzat, STAU ACASSS!!!


nu spui de ce ca m'am plictisit...

Trimiteți un comentariu