luni, 13 mai 2013

parafreză pe vis à varză cu vremea sculii vodă

ce'a mai vrut acum?

ne spune o persoana in general bine informata, de data asta atit de exasperata incit n'a fost in strare decit sa redea citeva fragmentzele dintr'un text deja devenit clasic d'al lu tapalaga.

noi, papagaliotzii, chibitzari si chitzibusari, de pe margine, doar banuiam ce se ascunde in spatele miscarilor si miscatzilor mai mult sau mai putzin popular.

www.duduka.eu si'a dorit si o bucata de justitzie, dupa ce safu n'a putut sa'i refuze bani, ministere, guberne, miscari, partide, ca doar n'avea s'astepte momentu cind funia s'apropie de par, iar cel care se va afla de partea utila a sculii va fi altcineva.

si pentru ca tot vorbeam zilele trecute despre oficina blogary.eu, m'a lamurit cum sta treaba un alt semnatar fervent de p'acolo, pe care'l stiam nitzel "plecat" (hoooo, ziceam doar ca'i plecat in iuesei!), d-l aligica, un doctrinar al ultraconservatorismului dreptaci, pe care, si pe el, il stiam cam suparacios si iute la minie, da' pe care nu tziu minte sa'l fi auzit sa emitza f'un diftong de revolta la adresa diktatorului care distruge definitiff caricatura dreptzii romunesti pentru un darab de carne si'un muntele lu venus de banet.
Fiecare ofera ceva semenilor (un produs, un serviciu, o iluzie) si semenii decid liberi daca ceea ce are de oferit merita sa fie sponsorizat sau nu. Asta e piata libera. E un sistem generalizat de schimb reciproc intre oameni liberi.
Ai ceva de oferit – munca, idei, vise, satisfactia unor orgolii, poezie etc. – si gasesti pe cineva care e interesat in oferta, oricat de nevaloroasa ar parea altora: asta e tot. Sunteti liberi sa faceti tranzactia. Nu gasesti: e problema ta. Probabil ar trebui sa oferi altceva semenilor. Ceva care va fi mai pretuit decat actuala ta oferta.
Acum, ca se intampla ca unii ofera lucruri, servicii, iluzii pe care multi le pretuiesc ca atare si sunt gata sa le plateasca cu bani buni, e o externalitate a sistemului. De aici bogatia.
Dar in acest sistem bogatia vine dintr-un singur lucru: oferi ceva ce atii vor. Nu din faptul ca esti la pupitrul de control al statului. Ca ai mana bagata in sistemul de redistributie al statului. Ca esti asociat cu aparatul administrativ si poti extrage rente din asta. Nu. Avutia vine dintr-un singur lucru: ai oferit ceva si ai gasit oameni care sunt foarte interesati in ceea ce oferi.
bine'ntzeles ca statu, de care vor sa se separe atit de demonstrativ dreptacii nostri emblematici, n'are nici o legatura cu gramada aia de bani, nici cu tacerea desavirsita despre ce vraji a mai facut tziitoarea mea asternuta peste o mare majoritate a presii "noastre", de ziare sau televizuale, bloguri si platforme.

daca banciu se rasboeste in continuare cu fantoma lu barba albastra a lu bombo, ceea ce nu'i rau - da' nici suficient, suficientule! - sau ca tapalaga "si'a loat o pauza" de la aparutu pe labe unu teve, nici astea n'au nici o legatura cu statuia tot, ca ei lucreaza la privata.

aligica are dreptate: daca nu stii sa te vinzi cum trebe, esti un luzar perpetuu, iar daca tu personal n'ai ce vinde, trebe macar sa stii sa'i vinzi pe altzii.

bliiiiin axinte, care nici el n'a gasit f'odata esentzial sa'i deranjeze cu ceva suvitza blonda diktatorului, este un bun agent, de vinzari.

pe mine unu, m'a vindut bine, dupa ce ma cumparase foarte eftin pe vremurile bune.

din puntu asta de vedere seamana nemaipomenit de supercalifragilisticexpialidocious cu diktatoru



treaba e, si de data asta, despre cine se situeaza mai aproape de cotor


safu a reinceput baile.
de multzime.
o multzime...


'lectoratu pesedist il soarbe cu nesatz, din ochi, 
precum sorbea nechezolu pe vremuri de regretata amintire.
cit de mult jinduise diktatoru dupa baile astea!
cre' ca se simtzea "un pik murdar" in absentza lor


cit trebe sa ne mai batza la cap ca coabiteaza bineeeee?

ps unu:

am auzit si io ca principesssa margareta l'a decorat pe decoloratu si decalotatu oprescu.

nu stiu daca l'a decorat si pe negoitza, oricare dintre ei!

ps altu:

am uitat sa precizez:

n'am inceput sa beau apa dupa badea gidea si cu grecu


nici dupa nistorescu...


ps trei, cu mujdei:

n'am urmarit/vazut nici macar o singura emisie d'a sorinii matei, de la rtv sau realitatea (ca nici nu stiu ezxact pe ce canale presteaza), asa ca n'am idee cum se manifesta ea ca modelatoare teve.

asta nu ma'mpiedica sa am o parere f buna despre coaele d-ei, asta doar gindindu'ma la modu cum s'a tzint de turu pantalonilor unor personaje sinistre si periculoase cum iereau si sint mitica iliescu si catalin voicu.

o facea inclusiv in perioada in care erea tonomata d'antena trei (lucru care am intzeles ca'i este reprosat azz),  ceea ce v'as dori si d-voastra, stimatzi scopitzi din presa si bloguri.

ps patru, ca la teatru:

iata ca coabitarea o sa ne aduca o noo miscare sulpriza-sulpriza, adica scoaterea in decor a monikii macovei, pentru linistea lor.
  
bliiiin axinte o sa ne spuna ca monika trebe sa refuze postu, in caz contrar ei o sa i se impute caderea in pacat a proculicilor fructzi ai coabitarii, daca n'o sa vie cu insinuari cum ca ea a solicitat esspres postu,  cum a zis - post coitum - si despre daniel morar si ccr-ul lui, si s'o acuze ca nu se sacrifica sufitzient pentru patria nerecunoscatoare, cum am fi facut sau am face fiecare dintre noi, inclusifff axinte, nuuuu?

n'ai cu cine?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu