vineri, 14 iunie 2013

PERICOL!
se pune piatra de temelie
găurii negre,
din chirpici armat
cu baliga și
trei paie la doi măgari,
încălzire pe lemne și cărbuni,
din măgurele!

dacă baetzii de la CERN n'au reușit, încă, să producă nici măcar un puiutz de gaură neagră, cu toate îngrijorările exprimate de uoamenii lu' dom' profesor voiculescu felics, ei bine, mie mi'e tare teamă că ai noștri ca barzii vor reuși!

nu de alta, da' noi oricum aveam deja o sumedenie de găuri negre, mari și urîte, produse cu mijloace empirice, care's pe cale să ne înghitză pe totzi...


Incep lucrarile la cel mai puternic laser din lume



Foto proiect ELI-NP Magurele
Foto proiect ELI-NP Magurele
Foto: ELI-NP.ro
 Ceremonia de inaugurare a lucrărilor de construcţie a infrastructurii proiectului Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI - NP) va avea loc vineri, pe platforma de cercetare Măgurele, evenimentul fiind organizat de Guvern, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară - Horia Hulubei (IFIN - HH).

Potrivit MEN, la eveniment vor participa premierul Victor Ponta, comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, secretarul de stat în MEN Tudor Prisecaru şi Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară - Horia Hulubei (IFIN - HH).


Ambele echipamente mari, sistemul laser si cel de producere a fascicolului gama, depasesc cu mult cele mai performante astfel de sisteme existente in prezent - spune ministrul pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, Mihnea Costoiu.

Complexul va fi construit la Magurele pe amortizoare seismice.

Licitatia de constructie a fost castigata de un consortiu condus de grupul austriac Strabag. Domeniile de aplicare sunt vaste: ingineria laserelor de mare putere, cercetare atomica, detectia materialelor de interes strategic, utila in combaterea terorismului, protectia mediului, ingineria materialelor si medicina, inclusiv tratarea cancerului. Proiectul va plasa Romania pe primul loc in lume in cercetarile cu fascicule de fotoni cu proprietati extreme si va deschide calea unor noi domenii de cercetare.

Prin realizarea acestei infrastructuri, Romania atrage fonduri europene de 243 de milioane de euro si se vor crea peste 250 de noi locuri de munca.

2 comentarii:

Riddick spunea...

Este oficial: super-laserul de la Măgurele va procesa deşeuri nucleare în România !

http://riddickro.blogspot.com/2012/10/este-oficial-super-laserul-de-la.html

Sunt doar 4-5 km* de la "Canalul Dunăre-Bucureşti" (în proiect) şi până la "centrul de procesare".  Poate de-aia şi zvonul cu relansarea Canalului Dunăre-Bucureşti, e mai simplu transportul pe apă al deşeurilor. Aşa fac bulgarii cu deşeurile de la Kozlodui - le transportă pe apă (Dunăre -> Canal Dunăre-Marea Neagră) spre Rusia.

*"Portul 1 Decembrie" (început în 1986 - "Portul 30 Decembrie", abandonat după 1989).

În jurul Institutului (de Fizică Nucleară) este plantată o pădure, în formă circulară, probabil pentru a limita contaminarea în cazul unui incident. Se vede cu Wikimapia. Pădurea este cam cât Lacul Văcareşti ca suprafaţă, "la dreapta" comunei Măgurele:

http://wikimapia.org/#lang=ro&lat=44.370742&lon=26.031418&z=12&m=b&search=magurele

Apare fereastra pop-up când pui cursorul pe cuvântul Padure : "Horia Hulubei" National Institute for Physics and nuclear Engineering (en)

niku_elektriku spunea...

@ Riddick,

probabil ca intentzia o fi aia pe care o zici tu, c'altfel nu vaz nici io cum de i'o fi apucat p'evropenii lu' peste sa finantzeze o chestiutza asa de problematica (in conditziile in care "avem" o cercetare ramasa fara cercetatori - aia care or mai ramas fiind or birocratzi iremediabili ori impuscatori de granturi pentru propriile buzunare), da' eu ma consolez ca ditai laseru' o sa le iasa o la(m)ba fara gaz...

Trimiteți un comentariu