sâmbătă, 5 octombrie 2013

UPDATE!
pe la spate

UPDATE Dezbaterea anuntata pentru sambata intre Traian Basescu si Alina Mungiu Pippidi, suspendata

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 5 octombrie 2013, 11:15 Actualitate | Esenţial


 Alinata pentru o Romanie Curata, care anuntase intr-o postare pe site organizarea sambata a unei dezbateri intre presedintele Traian Basescu si presedintele presedintele Societatii Academice din Romania (SAR) Alina Mungiu Pippidi, precizeaza ca evenimentul a fost suspendat, facand publica si scrisoarea Presedintiei in acest sens, anunta Mediafax.

"Purtatorul de cuvant al Presedintiei a anuntat ca presedintele suspenda dezbatarea anuntata pentru maine, sambata 5 octombrie, la ora 19, deoarece d-na Alina Mungiu-Pippidi a afirmat din nou ca aceasta nu e o acceptare a ofertei de mediere prezidentiale din partea manifestantilor", se arata in postarea pe site-ul romaniacurata.ro.

De altfel, evenimentul fusese anuntat tot printr-o postare pe site-ul Aliantei pentru o Romanie Curata, nefiind confirmat de Administratia Prezidentiala, care nu a anuntat un program public al presedintelui pentru ziua de sambata.

Pe site-ul Aliantei pentru o Romanie Curata a fost publicata de asemenea "corespondenta integrala intre ARC si palatul Cotroceni".

Intr-un prim document postat pe site-ul ARC, purtand semnatura lui Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui, si adresat Alinei Mungiu-Pippidi, se arata ca seful statului a decis sa accepte propunerea pe care aceasta i-a adresat-o public de a participa la o dezbatere, erau enumerate cateva aspecte legate de organizarea evenimentului si se preciza ca este asteptata confirmarea pe aspectele mentionate in vederea demararii organizarii acestei dezbateri.

In a doua scrisoare, adresata in aceeasi zi, 2 octombrie, de Mungiu-Pippidi lui Oprea, in raspuns la acceptarea de principiu a intalnirii, presedintele SAR facea trei precizari aratand ca, in masura acceptarii lor, dezbaterea poate continua asa cum a fost programata. Mungiu-Pipiddi arata, intre altele, ca presedintele s-a referit la ea, persoana privata, de mai multe ori intr-o emisiune de televiziune, iar acest fapt a determinat-o sa propuna intalnirea, si nu faptul ca ar avea vreun mandat de reprezentare a manifestantilor din Piata Universitatii sau Berlin, cele doua manifestatii la care a participat, ea precizand ca nu are un asemenea mandat. Ea mentiona de asemenea ca societatea civila din piata nu va participa la dezbatere si ca nu va convoca membrii ARC.

O a treia scrisoare postata pe site-ul ARC, avand semnatura lui Bogdan Oprea si datata 4 octombrie, arata ca el a primit scrisoarea Alinei Mungiu-Pippidi in care exprima noi conditii referitoare la dezbaterea propusa presedintelui, fiindu-i totodata reprosat acesteia ca textul mentionat a fost facut public impreuna cu scrisoarea pe care el i-a adresat-o fara ca macar sa-l anunte ca va pune corespondenta la dispozitia presei. Alina Mungiu-Pippidi este informata ca, intrucat, asa cum a afirmat in textul trimis, doreste o dezbatere ca persoana privata si nu reprezinta societatea civila si nici manifestantii din Piata Universitatii, o astfel de dezbatere nu poate avea relevanta pentru opinia publica. De asemenea, este mentionat ca, daca in perioada urmatoare va fi asumat din nou de catre aceasta rolul de reprezentant al societatii civile, va fi analizata posibilitatea organizarii unei dezbateri.

Alianta pentru o Romanie Curata anuntase anterior pe site ca presedintele Traian Basescu ar fi urmat sa participe, sambata, la o dezbatere cu presedintele SAR, Alina Mungiu Pippidi, la Palatul Cotroceni, pe teme precum Rosia Montana, dezamagirea tinerilor din strada, referendumul pentru demiterea presedintelui din vara anului trecut, precum si anticoruptia.

Potrivit postarii mentionate, intalnirea rezulta in urma declaratiilor recente ale sefului statului, la ProTv, referitoare la posibilitatea ca din manifestatiile din Piata Universitatii impotriva proiectului minier de la Rosia Montana sa se nasca un partid, asa cum a propus Alina Mungiu Pippidi, ca aceasta ar putea fi buna de prim-ministru. Presedintele SAR, Alina Mungiu Pippidi, a raspuns printr-o invitatie la o dezbatere televizata, in direct si la o ora de virf, preciza sursa citata.

Intrebat, duminica, la Pro TV, despre posibilitatea ca aceasta miscare de protest sa duca la aparitia unei noi forte politice, Traian Basescu a spus ca ea ar fi "binevenita".

"Eu inteleg ca domna Mungiu Pipidi este un factor de stimulare a miscarilor. Cred ca ar fi un foarte bun ministru al Economiei sau ministru al Finantelor, sa ia decizii, sau prim-ministru. Nicidecum nu este o ironie, este o convingere, pentru ca inteleg ca dansa a facut programele de guvernare, de modernizare a statului. Eu nu am primit de la dansa un astfel de program. Poate ca stie mult mai multe decat noi. Este timpul sa se iasa din demagogie. Cei care cred ca stiu mai bine sa intre in politica, iar daca de acolo iese un partid curat, el este binevenit pe scena politica", a spus el.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu