joi, 24 aprilie 2014

dragă tolo înseamnă moartea putzii sau încarcerarea nutzii?













Cercetările de la DNA vizează ”infracțiunile din achizițiile publice în cazul Galei Bute” și îi încolțesc pe toți cei protejați pînă azi, în primul rînd pe fostul ministru Elena Udrea
Investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan
ULTIMA ORĂ: Firma Termogaz Company Hațeg a familiei Gărdean, unul dintre marii sponsori ai PD-L și beneficiar al banilor oferiți de ministerul Elenei Udrea, i-a plătit 2 milioane de lei lui Rudel Obreja, exact cît mai avea nevoie ca să-și achite creditul luat de la BRD și garantat de minister pentru Gala Bute! Obreja nu infirmă, spunînd că ”nu-mi amintesc și, oricum, nu e treaba voastră!”
Dacă e adevărat că esenţa unui lider este aceea de a-i face pe oameni independenţi, astfel încît ei să-l urmeze de bunăvoie (Orson Scott Card), atunci Elena Udrea este liderul perfect pentru un mic grup de iniţiaţi. Numai pentru ei.
Adrian GărdeanMirel Gărdean și Rudel Obreja sînt niște oameni cu bani. Într-o ţară dependentă, ei poartă cu mîndrie visul independenţei financiare.
Contractele oferite de ministerul Elenei Udrea i-au eliberat. Pentru că banii au venit, de fiecare dată, la timp. Mulți și la timp.
“Doamna” și clientela politică
“Schema e simplă. Și e schema tuturor pușculiţelor de partid”, explică o sursă a Gazetei Sporturilor, care dezvăluie noutăţi despre felul în care s-au învîrtit banii în Gala Bute.
“Firmele din Haţeg, din Petroșani și din București deţinute sau controlate de familia Gărdean au cîștigat în ultimii ani contracte de peste 100 de milioane de euro din bani publici! Ele au primit fonduri pentru pîrtii de schi, telegondole, drumuri, bazine de nataţie și multe alte investiţii. Sumele cele grase au fost dedicate de ministerul Elenei Udrea și de primăria lui Tiberiu Iacob Ridzi.
Aceste companii din clientelă au readus o foarte mică parte din bani, la vedere, către PD-L și către Tiberiu Ridzi. Le-au sponsorizat oficial campaniile electorale. Mărunțiș! Pentru că alte sume importante s-au întors pe rute invizibile. Cînd era nevoie să se onoreze o promisiune a Doamnei sau a altui protector, firmele stăteau în poziție de drepți”, descrie sistemul același om.
”Doamna” este Elena Udrea. Așa era numită în minister, așa a apelat- o Obreja, chiar pe ring luminat al meciului Bute – Mendy. Deși Doamna și-a delegat semnătura pe parcursul mandatului către secretarul general al ministerului, ea s-a implicat direct în Gala Bute.
Momentul plății
Un astfel de moment de nevoie, în care s-a apelat la firmele clientelare, a fost săptămîna 1-8 februarie 2012.
Din cauza campaniei de presă și a controlului DLAF care i-a urmat, chiar și genului de oameni senini și siguri pe ei, precum Udrea și Obreja, Gala Bute le dăduse deja motive de iritare. Și urma, nasol, stingerea afacerii, plata – partea cea mai importantă.
În plin control al fondurilor europene, MDRT îi plătește lui Obreja 8 milioane de lei, mai puţin cu 2 milioane decît fusese înţelegerea iniţială și promisiunea privată și publică a Elenei Udrea.
Această reducere de sumă, pe ultima sută de metri, a reprezentat o tentativă de a ascunde realitatea pe care DNA o descoperă însă, în decembrie 2013, cînd constată că “suma plătită de MDRT a fost de 88,5 ori mai mare decît cheltuielile efectuate de prestator”, adică de firma lui Obreja. Cifrele sînt culese din raportul DLAF, dar concluziile sînt ale procurorilor.
«De fapt, s-a urmărit finanțarea cu fonduri publice a galei de box, în care promovarea brandului a fost doar o modalitate de a masca obiectul plăților» Ordonanță DNA
O afacere camuflată. O afacere cu toate ingredientele de imagine, de partid și de business necesare.
Imunitatea ministrului Udrea
Cînd anunţa, de zeci de ori, că “MDRT e mîndru că se va implica în organizarea galei”, Elena Udrea nu realiza cît de grav e ce spune! Sau nu-i păsa.
Și, pînă acum, a avut dreptate. De ce să-i fi păsat? Orice a făcut nu a contat. Dovadă că, în prima formă a rechizitoriului DNA, cu excepţia lui Obreja, toată lumea scăpa.
Dar lucrurile cu adevărat spectaculoase nu sînt în acel referat sever de respingere a rechizitoriului, ci ele abia urmează să fie, încet, încet, dezvăluite.
«Pentru că ministerul i-a dat lui Obreja doar 8 milioane de lei din cele 10 promise de Elena Udrea, firma Termogaz i-a achitat președintelui FRB diferența de 2 milioane de lei, fix banii de care Obreja avea nevoie ca să-și stingă creditul» Sursă a Gazetei
“Nu o vor mai ocoli!”
Această informaţie de ultimă oră despre plata a 2.000.000 de RON făcută de Termogaz Company Haţeg într-un cont din Raiffeisen Bank al lui Rudel Obreja este confirmată pentru ziar din mediile judiciare.De acolo, Obreja a plătit în contul de credit de la BRD Sucursala Academiei. 
“Descoperirea plăţii este doar unul dintre elementele care indică de ce, după redeschiderea dosarului de la DNA, procurorii nu o vor mai ocoli pe Elena Udrea!”, susţine o altă sursă.
Pînă la renașterea dosarului, Elena Udrea n-a fost deranjată de DNA.
Prin comparație, celălalt ministru implicat, Ion Ariton, fusese audiat. “Procurorii l-au chemat pentru că numele lui Ariton era pomenit în declaraţiile subordonaţilor care au recunoscut că ministrul economiei a fost la originea cererii de a sponsoriza gala organizată de Obreja. Să vedem dacă, atunci cînd va fi chemat din nou, Ariton își va aminti ceea ce la prima audiere a pretins că uitase: ce ministru i-a solicitat lui să finanţeze Gala!”, completează tabloul o sursă judiciară.
75% din plăți au provenit din ministerul Elenei Udrea, 25% din cel al lui Ion Ariton
”Gala Bute va fi declarația de independență a lui Kovesi și a DNA”
Memoria lui Ion Ariton nu e singura care va fi testată de evenimentele dure care urmează.
După ce Codruţa Kovesi a venit la conducerea DNA, ea a stat la originea împiedicării mușamalizării acestui dosar, potrivit informaţiilor din interior.
“Kovesi le spune mereu procurorilor că toate dosarele sînt tehnice, ca să-i scoată de sub presiunea publică sau politică și să se concentreze doar la datele concrete ale cazului. Dar Gala Bute a devenit mai mult decît atît, pentru că niciodată în istoria DNA un procuror n-a fost umilit public și n-a fost silit să plece pentru că, practic, mușamalizase un dosar, așa cum i s-a întîmplat în decembrie 2013 Alinei Stoica.
Pentru noi toţi, cei din sistem, momentul a fost un șoc. Pentru Kovesi, chiar dacă nu o va admite niciodată, Gala Bute va fi declaraţia de independenţă a întregii instituţii, care, la rîndu-i, își încurajează șefa să meargă pe acest drum, spune o  voce bine informată în legătură cu situația curentă din DNA.
«Nu doar Kovesi vrea ca dosarul Bute să meargă pînă la capăt! Există, la nivelul DNA și al mai multor instituții, senzația că protecția Elenei Udrea și a oamenilor săi, în condițiile unor ilegalități vădite, a umilit o întreagă clasă de profesioniști!» Sursă judiciară



continuarea pe dragă tolo.ro





Un comentariu:

Anonim spunea...

Pai, incarcerarea nutzii inseamna moartea putzii (stim noi a cui). Cele doua nu merg separate, ci doar la un loc. Sau nu?
Anonymus Magnus

Trimiteți un comentariu