marți, 1 aprilie 2014

"este pur şi simplu entuziasmant",
conotatzii
un pik cam prea Virgine
asupra realitatzii imediate
a zilii de 'ntii aprilie,
asezonate cu mult
compot de piftie
la borcan
 

drumul neabătut spre cele mai înalte culmi, cu oiștea'n gard, odată cu întîi de aprilie, continuă și supt gubernarea domnului  doktor ponta, cu mici ajustatzii pe la striatziile buzunărelului rămas mic, de bolnav ce'a fost în copchilaria demokraturii originale, al romunului compostator (2.A îngrășa un teren cu compost. < fr. composter).

acuma, n'am de un' să știu cum or să mai găsească viitoarele gubernări măruntzis pentru plătit pensii și salare, dacă pentru a le mai plăti p'astea d'acu a fost nevoe să mai bage ceva la accize, aducînd pretzurile spre realitatea cea hîdă că trebue să le scuipe'n freză p'alea din ghermaia, de sus, de tot mai sus, dar alocutziunile verba-volante ale domnului prezidente, care'am întzeles că iar a fost obiectul unor exercitzii de admiratzie, aseară la turcesqiu, tot în vastele garsoniere labe unu teve, alocutziuni ajunse la mine în mod intermediat, au darul să mă neliniștească și mai tare ("daca cineva m-ar ruga sa ii pun tara pe sine nu as face-o un an de zile, pe contract. imi lasi tara, iti curat ce ai de curatat..."), dată și lată fiind competentza de care dă dovadă serenissssima arătare care poartă abuziv denumirea abuzivă de gubern al romuniii și care, te pomeni, chiar o sa ne aducă în halu' în care să'l rugăm în genuntzi pe aktoalu' diktator pempist, cu duduka lui cu tot, să ne salveze.

oștile, mai mult sau mai putzin de strînsură, ale "gazetarilor" care și'au șchimbat machiaju și și'au dat la spate doontologia, pe mine mă sperie mai tare decît aceleași oștiri de pe vremea mult încercatului bombo, cel cu miliardu' de coco din china, nu din insulele virgine, domnule basescu, care barem erau intimidate și cumpărate de cei care erau la gubernare pe vremea aia, deci întzelegeam mai bine de unde vin banii, tot domnule basescu, ca matale cu duduka sintetzi in pupo-opozitzie, nu'i asa?

http://www.riseproject.ro/autoritatile-au-descoperit-offshore-urile-infiintate-de-codrut-marta/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=autoritatile-au-descoperit-offshore-urile-infiintate-de-codrut-marta




 





Cu ţara la regulat

de Lelia MUNTEANU
GRUPUL DE INIŢIATIVĂ (în cor): Să trăiţi, dom’ preşedinte! 
PREŞEDINTELE GRUPULUI DE INIŢIATIVĂ (măsurându-l cu atenţie pe Traian Băsescu): Tot verde, tot verde, dar mai parfumat ca la televizor. 
TRAIAN BĂSESCU: Bună. Care-i treaba? 
PREŞEDINTELE GRUPULUI DE INIŢIATIVĂ: Am venit în problema respectivă.



TRAIAN BĂSESCU: Care problemă?
PREŞEDINTELE GRUPULUI DE INIŢIATIVĂ: Problema care aţi pus-o la televizor, în data de ieri, anul curent, citez: ”Ei, domnu’ Turcescu, nu sunt atât de în vârstă încât, dacă cineva m-ar ruga să-i pun ţara pe şine, n-aş face-o. Un an de zile, pe contract. Îmi laşi ţara, îţi curăţ ce-i de curăţat…”.
TRAIAN BĂSESCU: Da. Şi?
PREŞEDINTELE GRUPULUI DE INIŢIATIVĂ: Păi, v-am adus ţara!
TRAIAN BĂSESCU: Cum adică?
PREŞEDINTELE GRUPULUI DE INIŢIATIVĂ: E aici, la poartă! Că nu ne-a lăsat SPP-ul s-o băgăm înăuntru.
TRAIAN BĂSESCU: Măi…
PREŞEDINTELE GRUPULUI DE INIŢIATIVĂ: Avem aici şi contractul tip, dacă binevoiţi să-l citiţi, dându-i o lectură. E pe un an de zile, cum bine aţi precizat.
MEMBRU AL GRUPULUI DE INIŢIATIVĂ: Doar dumneavoastră puteţi regula lucrurile! Pentru a impune o ordine şi o disciplină. O luaţi, îi faceţi ce ştiţi, şi pe urmă, cum frumos aţi vorbit, o puneţi pe şine.
MEMBRU AL GRUPULUI DE INIŢIATIVĂ (timid): După ce aţi băgat-o la apă, dacă pot să mă exprim astfel…
TRAIAN BĂSESCU: Am lansat-o la apă.
MEMBRU AL GRUPULUI DE INIŢIATIVĂ (la fel de timid): Şi n-a mai văzut-o nimeni...
PREŞEDINTELE GRUPULUI DE INIŢIATIVĂ (artătând spre membrul timid): Iertaţi-l, dom preşedinte, aşa e el, mai puţin pregătit, dar foarte inimos. Să ne întoarcem la problemă! O puneţi pe şine… Buuuun. Întrebarea e: încotro o ia? Spre Est, nu se discută, e deranj. Spre Vest dac-o ia, n-ajunge până la Caracal, deraiază la Videle. Chestie de infrastructură.
MEMBRU AL GRUPULUI DE INIŢIATIVĂ: Eu cred, părerea mea, că nu e treabă de şine. Ţara este în ahos…
TRAIAN BĂSESCU: În ce este ţara?!
PREŞEDINTELE GRUPULUI DE INIŢIATIVĂ: Vrea să zică ”în haos”, dar n-are bac-ul la el.
MEMBRU AL GRUPULUI DE INIŢIATIVĂ: Exact. Se poate spune şi aşa. Ţara are nevoie de regulamente! În mod constant, fără să precupeţim nici un efort. Sau, mă rog, un regulament, dar administrat ca la carte.
PREŞEDINTELE GRUPULUI DE INIŢIATIVĂ: Dom’ preşedinte, noi ne-am consultat, şi, înainte de a semna contractul, vă rugăm respectuos să vă mai gândiţi la aspectul cu şinele. În sensul că o puneţi pe sine, porneşte şi hop! se opreşte la semafor. Roşu (de stânga, cum ar veni). P-ormă mai merge ce merg, hop! semafor. Galben (dreapta, cum ar veni). Iar mai merge şi hop! semafor. Portocaliu (popularii, cum ar veni). Stă politica pe şine, dom preşedinte, dacă mă înţelegeţi ce vreau să spun. Ţara asta nu poate înainta! Vă cerem, în mod ferm, cu lacrimi în ochi, re-gu-la-mente! Un Mersul Trenurilor, ceva. Ca să ştim şi noi drumul până-n prima haltă.  
Lelia Munteanu este senior editor al ziarului Gândul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu