luni, 12 octombrie 2009

din staulu' patric; oitza mai si musca



Olteanu, Patriciu, Avramescu. Mulţumiri
Autor: Liviu AVRAM
Data: 11 oct 2009

Liberalii ar fi trebuit să fie mai chibzuiţi când şi-au formulat propunerile pentru BNR.

Disputa iscată pe internet între Dinu Patriciu şi consilierul de la Cotroceni Cătălin Avramescu face un uriaş serviciu opiniei publice: ne deschide o nouă pagină din istoria sinecurilor politice. Este pentru prima dată când aflăm că un partid oferă o sinecură unui politruc de-al său nu ca răsplată pentru serviciile aduse, ci ca să scape de el. Mulţumim, deşi preţul e cam piperat.

Rezum: Cătălin Avramescu s-a recunoscut în expresia „pseudointelectuali psihopaţi“, folosită de Patriciu în comentariul său din „Adevărul“ de vineri, şi i-a replicat provocându-l să comenteze scandaloasa numire a lui Bogdan Olteanu ca viceguvernator al BNR. Patriciu i-a răspuns printr-o povestioară veche, cu un Bogdan Olteanu candidat la angajare pe pile la Rompetrol şi cu un şef de Resurse Umane care l-a descris astfel: „Labil psihic, excesiv de ambiţios, lipsit de loialitate, de o inteligenţă mediocră, dar şiret şi lipsit de moralitate“. Resursa umană a zis că demisionează dacă un asemenea individ e angajat, iar Patriciu a preferat să nu renunţe la resursa umană. Şi adaugă, despre Olteanu, Patriciu: „Şi-a urmat cariera politică, în care defectele l-au ajutat. L-a ajutat şi un prieten al meu, prea comod ca să-şi poarte geanta singur“ – şi nu e greu deloc să-l ghicim în proprietarul genţii pe Călin Popescu-Tăriceanu. Mugur Isărescu are şi el de cărat o geantă destul de grea, dar nu pare deloc un tip comod, ca să aibă nevoie de expertiza în domeniu a lui Bogdan Olteanu. Cred că mai degrabă junele liberal i-a fost vârât în geantă, spre a-i face parcă povara mai grea. Dar o povară la fel de grea a fost strecurată şi în geanta lui Crin Antonescu, care va avea de explicat bizara decizie în viitorul apropiat.

Politica de cadre a liberalilor este un paradox desăvârşit. Când şi-au propulsat activiştii de frunte în poziţii executive s-au dovedit mai degrabă neinspiraţi: Chiuariu, Adomniţei, Remeş sau Norica sunt tot atâtea borne de stânjeneală pentru partid. În schimb, când au fost siliţi să apeleze la tehnocraţi, au tras cărţi câştigătoare: Cătălin Predoiu sau Dacian Cioloş rămân oameni de toată isprava. Fie şi prin prisma acestor antecedente, liberalii ar fi trebuit să fie mai chibzuiţi atunci când şi-au formulat propunerile pentru Consiliul de Administraţie al BNR.

„Liberalii l-au votat pentru această poziţie ca să scape de el“ - a mai scris Dinu Patriciu, lipind astfel o etichetă de neşters pe fruntea lui Bogdan Olteanu. Odată ce această candidatură a fost votată în Parlament, cu toxica susţinere a PSD, singura minge ce mai poate fi jucată se află în curtea lui Bogdan Olteanu. O retragere civilizată, justificată în orice fel, ar folosi deopotrivă şi Băncii Naţionale, şi partidului. Mă uit însă pe lista calităţilor sale şi una singură, la limită, l-ar putea împinge la aşa ceva: şiretenia. Toate celelalte pledează împotrivă.

2 comentarii:

Riddick spunea...

Liberalii fac striptisu' politic în stradă, nu se mai feresc. Da' n-au material, vin cu fleşcăituri.

niku_elektriku spunea...

pai daca vad ca nu patzesc nimic !
mai sint si curtatzi din toate partzile, care mai de care sa'i bage la guvernare.
in comparatzie cu ei, amaritzii aia de tzaranisti n'au facut nici pe sfert, si uite ce'au patzit !
am impreasia ca liuberoii au depasit granitza, dincolo de care se mai afla doar pezedijdii, dincolo de care oricite enormitatzi ai face tot aia e... nu patesti ni'ca !

Trimiteți un comentariu