joi, 15 octombrie 2009

dialog cu mine insumi, in oglinda (am peste 95 kilo, in viu)

Tara trece, alegerile raman
Alina Mungiu-Pippidi
Joi, 15 Octombrie 2009

Guvernul cade cand nu mai are majoritate (oooh, ce noutate noua !). Asa e legea democratiei (originale). Exceptionala (doar ?) a fost situatia Guvernului Tariceanu, care a reusit cu 20% sau pe acolo (sau dincolo) sa se mentina un an si jumatate. Dar daca am calcula cat ne-a costat pe fiecare din buzunar (si pe dumneavoastra, doamna ?) pretul supravietuirii lui Varujan et comp., in materie de deficit bugetar si criza autoprovocata, as zice sa pice de zece ori Guvernul (bine'ntzeles ! pentru greselile guvernului patriciu  trebuie sa pice guvernu' boc, bravo !), dar sa scapam mai ieftin. Chiar regret ca taricenii n-au picat inainte sa ne fericeasca cu marea reforma a uninominalului (vaaai, ce s'a mai luptat tariceanu pentru legea asta, incercind sa biruie impotrivirea catirului de diktator), cum a cazut Boc inainte sa ne ofere marea solutie a unicameralului (n'ar fi o solutzie, totusi, parlamentu' cvartocameral ?) la o problema care nu se stie care este (care este, imprumutatzi de la vanghele acum ?). Imi pare rau (huooo !) de Boc si de Pogea (pat si patason), doi oameni onorabili (pai trebuia sa iesitzi pe la televizii sa va rupetzi camesa de pe d-voastra ca i'au dat jos), chit ca nu tocmai indemanatici (n'au fost la cercu' de traforaj cind erau mici), ca au cazut la un loc cu periculoasa (moment hormonal) doamna Udrea (a dovedit ca mai bine crapa tara decat ea) (asta'i instigare la omor: vretzi sa crape udrea !!!!), in asentimentul general ca a fost un guvern infect (nu e adevarat) (pai n'atz zisera ezact mai sus ca bine ca a cazut ?). Dar cum ti-ai asternut asa dormi (daca dormi cu d-na udrea nu'i chiar atit de rau, doamna ! da' d-voastra n'o sa stitzi niciodata asta...)

Daca nu esti un speculant contra leului (cu bogdan olteanu la botoane nu trebuie sa asteptzi o criza politica pentru a te umple de bani, doamna), zilele astea, nu prea ai de ce sa te bucuri ca a picat Guvernul (inseamna ca totzi aia care s'au bucurat, si pe care i'am vazut, cu precadere, zilele astea la tv, erau totzi speculantzi ? SPECULANTZII !). Peste o suta de mii de mici firme s-au inchis in acest an (din cauza guvernului care era bun ? cum zicetzi mai sus ?) – probabil patronii erau unicii amploaiati, dar asta inseamna o suta de mii de oameni mai putin care isi risipesc incasarile la Carrefour (asta inseamna delapidare, doamna ! pai luau banii din incasari si fugeau la hypermarket ?), stimuland cresterea economica din retail (crestere pe consum din import, doamna ! nesanatoasa), sau care isi cauta o slujba (se fac totz badigarji la moguli). Unde? (ubi bene , ibi patria !) Ca firmele mijlocii sau mari au lichidat toate (au lichidat toate ?)contractele (sau au lichidat toate contractele ?) temporare (date ? statistici ? ceva ?) si traiesc din rezerve (care ? pe pix ?), asteptand vremuri mai bune (votatzi johannis, portocale ne'a trimis !). Ruperea coalitiei a provocat caderea Guvernului (zau ? pai, ca'ntodeauna, vinovat e mortu' ? geoana inseamna ca nici mort nu pleca pina la alegeri, nu ?) – nu are sens sa discutam ce era pe agenda si asa mai departe (ce frumos palmatzi legea pensiilor, doamna...). Dai afara pe PSD (v'atzi insusit excelent pozitzia pesedeului), iti asumi tot ce va urma (ce'si face omu' cu mina lui se cheama... hai doamna ca stitzi, in calitate de psihiatra, destul de bine), cum am scris deja acum doua saptamani (si eu, tot de doo saptamini). Mai are sens sa ne intrebam daca acest lucru s-a intamplat din prostie (avetzi dreptate, doamna, de ce n'au stat, in continuare, capra la vanghelis !), alimentata de lacomie (mai a dracu !)(aflu din blogul lui Catalin Tolontan ca in ultimele sale zile PDL schimba directorii de pe la cluburi sportive cu oameni de ai sai, asa de jos ajunsese nivelul) (ce surse beton ! vad ca de cind d-na udrea v-a cazut cu tronc il gustatzi cu voluptate pe tolontan ! ciutacu ?), sau din vreun design strategic (nu putea, doamna, odata ce nu eratzi d-voastra acolo !), in ideea ca doua treimi din partide contra inseamna de fiecare data doua treimi din votanti pentru? (sa se mai linga pe bot basescu asta !) 

Parerea mea e ca subiectul trebuie lamurit (desigur, sintetzi pe cale s'o facetzi), pentru ca de rezolvarea lui depind si solutiile pe viitor (oferite, dezinteresat, tot de d-voastra) . Sa zicem ca a fost o prostie, un calcul gresit, exasperarea PDL (pai, zisei ca trebuiau sa stea sa le puna vanghele talpa pe grumaz) cu PSD si atitudinea lor duplicitara fata de guvernarea in comun (ce conteaza, jean boxeaza). As fi gata sa accept asta (nu se poaaaate !), dar raman prea multe fapte inexplicabile (dosarele X). De exemplu, de ce cand Bruxelles-ul ne cere sa dam alti trei candidati din diverse partide (prin grupu' socialist, si bostinaru ?), ca la Agricultura am pierdut (previzibil) partida (cu lobiu' d-voastra cu tot ?), noi il dam tot pe dl Ciolos si atat (severin unde e, ha?) Sau de ce sa crezi ca UDMR, desi a semnat o motiune, va vota contra ei (pentru ca politica e curva, d'aia !), cand acum trei ani erau toti (totzi ? si ekstein ?) sub ancheta (Marko in orice caz), doar pentru ca Blaga si Verestoy (nefericit uniti deja prin povestea cu apartamentul) (e capitalism, doamna !) au negociat? Adica, ce au negociat ? (intrebatzi'l pe hrebe !) Sau pentru ca au crezut ca o sa cumpere usor douazeci de parlamentari de mare valoare de la dusman (ce v'am zis: va uitatzi cu nesatz tot la antene !) (si cum, te apuci sa o faci dupa ce ii dai pe ceilalti afara de la guvernare) (pai daca i'ar fi cumparat, ce mai conta ?) ? Iar ei sunt de nivelul lui Gabriel Oprea (detestabilu' oprea' a fost, pina la urma, mai onorabil decit adoratu', de catre d-voastra, nica) campionul din 2004 al turismului electoral  (truismului electoral) (bine ai venit in tabara noastra!) (spalatzi'va cu ei pe cap, c'acuma sintetzi dincolo, doamna ! n'atzi sesizat ?). Aoleo! (auleuuuuuuu!!!!)

A doua ipoteza e o teorie a conspiratiei (constipatziei, in cazu' specific d-voastra), ideea ca PDL in mod deliberat i-a dat un sut lui Nica (l'au obligat, cu pistolu' lu' milea la timpla, sa dea declaratziile alea despre autobuze ?), pentru a provoca o cadere a Guvernului (toata lumea vorbea, doamna, ca pesedeaua iese de la guvernare cu doo luni inainte de alegeri, a confirmat'o in seara asta prietenu' d-voastra, senator pc, ala cu fir'ai al dracu' majestate ... asa de informata si totusi continuatzi cu manipularile astea de doi bani ?), cu scopul de a-i aduce avantaje electorale lui Basescu. Cum ii aduce asta avantaje electorale, dat fiind ca deja e identificat ca omul care seamana vant si culege furtuna, nu stiu (nici n'atzi vrea sa stitzi !). Circula (la berlin ?)doua variante: ori prin renumirea lui Boc (sa le faca iar placerea sa tot faca poc ? ce se fac acu' ca le'a disparut rima ?) si provocarea unor alegeri anticipate (cand Parlamentul l-ar pica din nou) (numai peste cadavru' tzarisoarii !), motiv pentru care s-ar fi ("s'ar fi" ? cine "s'ar fi"? asa... impersonal ? sfintu' duh ?) instrumentat totul, ca Basescu vrea un al doilea mandat cu o majoritate mai mare in Parlament (si ce, n'ar fi frumos ?) (ipoteza 1)  sau ca e convins (cine "e convins" ? ca vad ca base e catranit rau acu' ?) ca va exista un profit electoral din lichidarea solutiei imorale a PSD (cu car la poarta, si cai mascatzi) pe pretextul pensiilor (care, si in varianta d-voastra, e o prostie, un pretext, nu ? si SAR e de aceeasi parere ?). Asta, cu costul neverosimil al risipei de bani FMI ca sa aparam leul (cum doamna: ce leu sa mai aperi ? cu politriciu la cheile visteriei ?) si al riscului unei imagini catastrofice (cind ministru' de interne zicea, cu guritza lui, ca alegerile vor fi fraudate, aveam o imagine impecabila !), care poate duce la degradari de tara (e degradata rau deja, doamna) (asa a inceput criza noastra acum un an, cu "raii" de la Standard and Poor’s) (cind "acum un an", ca atunci au fost alegerile !)

Ce sa mai vorbim de faptul ca toata lumea deschide International Herald Tribune si afla ca ne pregatim sa furam alegerile (sa nu va doara mina !). Dupa ce de-abia apropiaseram scorul nostru de tara anul trecut la Freedom House (d-voastra sintetzi si acolo ? sintetzi ubicua rau !) cu 0,25 sutimi de Bulgaria (care sta mult mai bine) de bucurie ca nimeni nu a furat semnificativ la legislativele trecute (zicetzi d'voastra ? DOAMNA ! NICA A ZIS ALTFEL! cit s'o mai repet ?).
E plauzibil acest al doilea scenariu?  Pentru el pledeaza faptul ca Basescu a mai facut o data asta, in 1998 (spargatoru' de coalitzii revival ! parca v-a suflat ghise in gura !)(prima oara cand am stricat prietenia) (hopppa !  incep turnatoriile ! amanunte, ceva ?), cand el si amicii lui alimentau fara jena presa internationala (cine doamna's amicii astia, de aveau asa trecere la presa aia ? nume ziar ? data aparitziei, ceva ?) cu stirea caderii Guvernului de coalitie cu sase luni in avans (Guvernul habar nu avea) (pai, doamna, n'a 'nceput totu' cu interviu' din "evz", luat de subofitzeru' acoperit saftoiu ? inseamna ca facetzi confuzii grave ! nu era masina, era bicicleta, si, de fapt, nu i s'a dat, ci i s'a furat, pe cuvint !). Mai pledeaza si numirea lui Ciolos drept unic candidat, cand partida e deja pierduta (deci nu mai urmarim sa avem un comisariat bun pentru o persoana onorabila, (ala cu tataru' alogen !) ci doar sa impingem cat mai incolo revelatia faptului ca strategia sefului statului a fost perdanta)(deci basescu vrea sa demonstreze public cit de timpit e, nu ? insista, dobitocu  !). Dar tot nu imi vine sa cred. (pai n'o mai facetzi, cine va opreste ?)

In final si cu titlu de recomandare (oho, tot recomandari si directive va tzinetzi ? nu'i de mirare ca va sta udroaica la lingurica ! aia asa v'ar fi ars vreo doo ! vorbe dulci, doamna...), doua lucruri. In primul rand, si contrar aparentelor, e mult mai important ca alegerile sa se desfasoare corect decat sa le castige x sau y (sa le cistige corect oprescu, doamna, sau johannis miunhausen asta !)! Nu vreau sa aud de plangeri la OSCE (ca va trag la palma ! intzeles ?) (unde ne va judeca frumoasa democratie din Kazahstan, care are presedintia) (inainte o sa ne judece colegii d-voastra, academicienii). Ar fi penibil! Unde e faimoasa autoritate electorala centrala, a carei creatie a fost celebrata ca o istorica victorie a societatii civile (nu de mine) (daca nu'i recunoscuta de d-voastra, aia nu'i societate tzivila), doarme? (desteaptateee rumiiiine!) Are un sef, dl Opris, ilustru necunoscut (cum necunoscut ? un pesedist coclit, ce dracu !), de ce nu iese in strada sa ne apere de frauda cu trupul propriu? (ii lasa vanghelis ? asa'l bate daca'l prindeee !) La fel, colegi din societatea civila, unde sunteti? (in partide doamna ! ca d-voastra !) Nu putem lasa PSD sa fie fraudat (repetatzi, repetatzi, imposibil sa nu se prinda ceva, doamna !) doar pentru ca dl Ponta pana in ultima sedinta de guvern a incercat sa bage un proiect de lege ca sa inchida tribunalul (cum adica "sa inchida tribunalul")pe SAR si IPP (si n'a reusit ? ce gagautza ! a investit dejaba partidu' in el...)? Nu ar fi fair, nu e asa ? (ca fura pesedeu' pentru' noi) In realitate, sunt cateva retete simple sa te feresti de frauda (noroc ca nu le spunetzi la nime' !). Sfatuiesc pe oricine ar veni la guvernare sa nu umble in nici un fel la cadrul legislativ sau organizatoric acum, inainte de alegeri (orice miscare e suspicioasa si stam cu ratingul pe voi) (cum poate sa fie o miscare suspicioasa, doamna ? asta'i in limba lu' eminescu ? vai de capu' nostru !)

Evident, un guvern de tehnocrati ar fi preferabil (URAAAA !), sper ca presedintele sa fie de acord (daca nu stie, il invatzam; daca nu vrea, il obligam !). Partide si ONG-uri, mobilizati pe toata lumea in ziua votului (la gratare inainteeee marsh !)! Hai sa o rezolvam aici pana sa ne stricam obrazul pe afara! (care obraz, doamna ? ca l'a mincat tifosu' pesedac si rrroman) Dar, draga opozitie (stiam eu ca'i vorba de dragoste ! tot mai dulce'i cosoru' vengaliot decit dosu' udresc !), asta nu o sa va ajute daca urmati sfaturile celor (si nu ale MELE !) care va cer sa va uniti contra lui (ptiu ! piei drace ! nici nu mai merita pomenit numele lui !). Treaba voastra ce faceti in Parlament (da' datzi'l jos pe necuratu' odata !) (cu respectarea legilor) (sanchi), dar unirea electorala nu e o sursa de putere (uite dom'le ! d'aia esueaza astea ? sau numai alea facute cu acordu' AMP ?). O larga alianta contra Basescu ca Becali,  (deci basescu'i ca becali ?) Voiculescu si Vadim ii va aduce pe toti adversarii lui Basescu, ca e vorba de Emil Constantinescu sau de Sorin Oprescu, la media valorica a acestei largi coalitii (si nu'i, fata(!), asa ?) cum s-a intamplat si in 2007, adica bine  (adica: rau !) sub standingul lui Geoana sau Antonescu (mama, ce flacarile pasiunii v'au cuprins !) luati separat. Ganditi-va bine inainte de a va plasa (sa nu'si mai puna, dom'le, nastase oole intr'un singur cos, care va sa zica ca nu le are !) iarasi in locurile celor 322 de pitici (frica nu pazeste pepenii ?), ca Basescu nu poate fi batut decat de unul mai bun (mai mindru, mai viteaz), si nu de un mutant mediu care isi asuma intregul sistem ticalosit (vaaaai, ce pasarica atzi scos din guritzaaa ! cum adica ? sa'si asume numai 75%, 80%, 50%, cit poate sa'si asume, fara riscuri ?). Sunt de acord cu un pact pentru corectitudinea alegerilor (si o aliantza pentru nemurirea sufletului nu vretzi ?)si nominalizarea unui guvern mai tehnocratic (mai bine guvern tehno ! din regie !), asta e in perfecta armonie cu idealurile societatii civile, dar atat. (si nimic mai mult, alinutzi, moartea constitutzi)

Un comentariu:

danut chidon spunea...

....lasa ti "clonele" sa piara pe limba lui Ilici

Trimiteți un comentariu