luni, 28 septembrie 2009

pace intre basescu si vintu ?



PDL pune Poşta în plicul lui Vîntu
Ionuţ Stănescu
Liviana Rotaru EVZ, Luni, 28 Septembrie 2009


Tudor Bohâlţeanu, noul director al societăţii de stat, este conectat la gruparea SOV - Luca. Conducerea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) a intrat, de săptămâna trecută, pe mâinile lui Tudor Gabriel Bohâlţeanu, fiul unuia dintre oamenii de casă ai tandemului Sorin Ovidiu Vîntu - Liviu Luca.

Ioan Bohâlţeanu, tatăl noului şef al Poştei, este membru fondator al Asociaţiei Salariaţilor din Petrom (PAS), entitate condusă de Liviu Luca, şi membru al Consiliului de Administraţie al companiei Petromservice. În prezent, e anchetat de DNA într-o afacere legată de rambursarea ilegală a TVA în valoare de 62 de milioane de euro.

Oficializată doar parţial (prin publicarea pe pagina web a Poştei), schimbarea conducerii companiei de stat este învăluită în ceaţă. Ministrul Gabriel Sandu spune că e vorba doar despre o delegare de atribuţii către directorul economic, Tudor Bohâlţeanu, care îl înlocuieşte pe actualul director Marius Vătavu - aflat la un tratament medical. Vătavu se fereşte să comenteze situaţia în care se află.

Contactat de EVZ, Sorin Ovidiu Vîntu s-a delimitat atât de schimbările de la vârful Poştei, cât şi de familia Bohâlţeanu: „Nu îi cunosc pe cei doi. Nu am nicio legătură cu această situaţie. Acum, fie vorba între noi, credeţi că Băsescu mi-ar face mie un favor?”. EVZ nu a reuşit să ia legătura cu Tudor Bohâlţeanu, noul director al Poştei.

„Evenimentul zilei” a dezvăluit în urmă cu trei ani că Poşta Română - una dintre puţinele instituţii de stat cu un patrimoniu important care nu au fost încă privatizate - a intrat pe orbita afacerilor controlate din umbră de Vîntu.

În 2006 s-a încheiat un contract prin care serviciul de curăţenie şi întreţinere al Poştei a fost încredinţat, pentru 27 de miliarde de lei vechi pe lună, firmei Postcom, înfiinţată cu banii lui Maricel Păcuraru, un tradiţional partener şi interpus al lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Firma Postcom a fost fondată şi organizată după modelul Petromservice (în cazul Petrom - de sindicatul condus de Liviu Luca), pe filiera sindicatului poştaşilor, urmând ca după externalizarea unor direcţii din Poştă să obţină drept de preemţiune în afacerile conexe.

În plus, sub paravanul firmei Petromservice - fosta mare „că puşă” a Petrom, despre care EVZ a dezvăluit acum trei ani că e controlată de Vîntu, acesta a devenit proprietarul sediului central al Poştei: un bloc de zece etaje din Piaţa Unirii.

„Delegare de competenţă”

Marius Vătavu, fostul director general al Poştei, a fost înlocuit din funcţie la începutul săptămânii trecute din ordinul ministrului comunicaţiilor, Gabriel Sandu. Membru de vază al organizaţiei PDL Suceava, prezidată de Gheorghe Flutur, el s-a aflat la conducerea Poştei de la începutul acestui an. Contactat de EVZ, Gabriel Sandu a declarat: „Nu s-a făcut nicio schimbare, la nicio Poştă. Este o delegare de competenţă, până vine domnul Vătavu de la tratament. Are o problemă medicală. Când se întoarce, vom lua decizia finală. Locul lui, provizoriu, a fost luat de domnul director economic, Tudor Bohâlţeanu, care asigură continuitatea conducerii”.

Oficial, neoficial

Cu toate că ministrul susţine că e vorba doar de o situaţie temporară, pe site-ul oficial al CNPR, Vătavu figurează deja printre foştii directori ai companiei de stat, numele său apărând la secţiunea „persoane cu mandatul încheiat”. Tudor Bohâlţeanu este prezentat ca actualul director general.

Contactat de EVZ, Marius Vătavu nu a pomenit nimic despre starea lui de sănătate şi a amânat comentariile legate de statutul său de la Poştă: „Nu ştiu dacă mai am calitatea să fac declaraţii. Înţeleg interesul dumneavoastră faţă de unitatea noastră. (…) Mâine (azi - n.r.) o să am o discuţie… şi voi putea face mai multe declaraţii”. Apoi, a trimis către şeful său, ministrul Sandu: „Sunt informaţii pe care doar ministerul vi le poate da. (…) Înţelegeţi omeneşte că nu e o situaţie în care să doresc să răspund la foarte multe întrebări”.

„Întăriţi-vă statul!”

Tudor Bohâlţeanu, noul director al Poştei Române, a deţinut până la începutul acestui an poziţia de vicepreşedinte al băncii de stat Eximbank.

În primăvara acestui an, vorbind despre influenţa pe care o are asupra instituţiilor statului, Sorin Ovidiu Vîntu a declarat: „Lista lui Vîntu în structurile publice are în jur de 150 de nume. (...) Evident că sunt şi oameni plasaţi pentru interese. Dar statul are poliţie, structuri pentru a se apăra. Dacă este incapabil să se apere, omul de afaceri încearcă. (...) Întâriţi-vă statul!”.

FUNDAL

Bohâlţeanu senior, anchetat de DNA


Ioan Bohâlţeanu, tatăl lui Tudor Gabriel Bohâlţeanu, este pus sub acuzare de procurorii DNA pentru evaziune fiscală alături de foştii administratori ai Petromservice în legătură cu o returnare ilegală de TVA în valoare de 62 de milioane de euro. Afacerea a fost comentată inclusiv de preşedintele României, Traian Băsescu.

Tranzacţia a fost încheiată pe 18 septembrie 2007. Atunci, Petrom a anunţat că a achiziţionat trei din cele patru divizii ale Petromservice, pentru care a plătit 328 de milioane de euro, ce a mai rămas din companie fiind botezat PSV Company. Ulterior PSV a încasat de la stat TVA-ul de 62 de milioane de euro. Afacerea a ajuns pe masa DNA în aprilie 2009, anchetatorii dispunând începerea urmăririi penale pentru evaziune fiscală faţă de toţi administratorii PSV Company. Motivul: banii încasaţi trebuiau daţi înapoi statului, rambursarea de TVA fiind ilegală.

Poşta Română a rămas printre ultimele instituţii de stat încă neprivatizate. Dincolo de activele fixe - clădiri şi terenuri arondate celor 7.100 de oficii poştale grupate în zece direcţii regionale - miza privatizării e reprezentată de externalizarea serviciilor. Concret, activităţile derulate de angajaţii Poştei trec în responsabilitatea unor firme private, cu care se încheie contracte separate.

Un comentariu:

niku_elektriku spunea...

??????????????????????????????????????????????

Trimiteți un comentariu