miercuri, 25 august 2010

cum datzi rosia, domnu' ?

io, ca sa va zic franc (timis) in fatza, nu prea stiu care'i chichirezu' cu rosia asta montana, un' n'am fo' (decit la o distantza apreciabila, admirind frumusetzile nepretzuite ale gropilor rutiere ale judetzului alba), si un', mai mult ca sigur, n'o sa merg vreodata.

am ramas cu imaginea rosiei montane imortalizata de iosif demian (impreuna cu pitza, veroiu, sturmer, boruzescu, si, nu in cele din urma, dorin liviu zaharia), care nefiind decit pe jumatate rumun m'a facut circumspect asupra atmosferii reale dintr'un asa loc, care numa' a atmosfera rumuneasca pura si simpla nu aducea (desi, uitindu'ma aici, s'ar parea ca populatzia a fost mereu preponderent romaneasca acolo).

cu imaginea aia a unei straneitatzi arhaice intiparita in minte, luind acuma la mînă cazu' RMGC, nu poci fi decit un observator mai mult decit sceptic al desfasurarii evenimentelor, car' or inceput sa imbrace aspecte burlesti de cin' or intrat in scena formatorii si deformatorii de opinie ai tzarisoarii, platitzi, oricum, cu neste zeci, bune, de mii de iouroi, pe luna, nu pe pamintu' arid al essploatarilor aurifraiere, si pe car' nu i'ai putea banui, altfel, c'ar fi neste insi carora le tremura mina cin' dau d'o pleasca constind din citzva firfirici tremurici ratacitzi p'aici.

c'au intrat in combinatziunea asta jegoasa si diversi blogeristi (doar citziva pe car' i'am detectat io 1 , 2 , 3), unii dintre ei chiar simpatici, imi creeaza un inconfort psihic suplimentar.

in definitiv, de ce te'ai razboi cu neste unii car' se dau si iei iecologisti, cu fin in tîrlici, chiar dac'or fi si aia stipendiatzi de bozgorii ce ne vor ei auru', cu tot cu transilvana glie, mai draghe nea ilie pintilie ?!!

la noi, oricum, se ezista muuult prea putzin, si de opereta, ecologism, 'ntr'o tzeara cu mizga pe stema, iar s'o faci doar pen' ca tzi'e antipatic gotziu (si mie mi'e !) chiar ca nu "se merita".

si la ce bun sa minjesti atita mindretze de "formatori", ca doar e clar faptu' ca proiectu' tot o sa se faca, cu toate clauzele absconse si dezavantajoase, cum e si normal la rumunia, dupa ce toata menajeria politica si'a luat dreptu' de multa vreme ?

populatziunea d'acolo e si aia mai mult decit convinsa, cu asupra de masura, lasind totu' sa se paragineasca mai dihai decit s'ar fi 'ntimplat in mod naturel, dupa modelu' binecunoscut si din buricele tirgurilor rumaniote mai rasarite, acolo un' "dezvoltatorii" lasa hectare de cladiri sa se prabuseasca, in sperantza obtzinerii de autorizatzii de constructzie, cu care acu' se pot sterge f. bine la cur, ca tot o vin't criza; si la noi criza e cu adevarat durabila, nu ca dezvoltarea aia din programele politicienilor !

doar n'o sa se faca nikagda un referendum pe tema rosia montana incit sa fie nevoie de influentzarea pozitiva a intregii populatziuni bastiniote.

bizonu' oricum o sa'si intareasca si fara ajutoru' astora adinca stima de sine, adica de apartzinatori ai unei natziuni de categoria trei spre patru, batustan central-est evropean fara banane, altele decit cele ce'or sa fie importate pe maruntzisu' ce'o sa ne revie noo din asta grozava afacere.

bizon care, astfel fragezit, o sa aduca la putere tot felu' de ciudatzi care sa le intareasca definitiv perceptzia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu