joi, 26 august 2010

ei bine, DA, incompetentu' guvern boc e de mii de ori mai bun decit al celorlaltzi !i

Adrian Nastase despre modificarea legii Curtii Constitutionale: O pata pe obrazul ministrului Predoiu si pe al parlamentarilor care au votat-o
de V.M. HotNews.ro
Joi, 26 august 2010, 13:41 Actualitate | Politic



Adrian Nastase critica, pe blogul personal, modificarea de catre Senat a legii Curtii Constitutionale, prin care procesele in care se ridica exceptii de neconstitutionalitate nu se mai suspenda. Potrivit deputatului PSD, aceasta lege "va ramane o pata pe obrazul ministrului Predoiu si pe obrazul parlamentarilor care au votat-o", care au preferat o solutie specifica tarilor coloniale - la indicatiile Comisiei Europene - abrogand un drept constitutional.

Potrivit fostului premier, prin adoptarea de catre Senat a proiectului de lege privind modificarea Legii nr. 47/1992 a Curtii Constitutionale, a Codului de Procedura Civila si a Codului de Procedura Penala, s-a creat o institutie "iluzorie" - revizuirea proceselor solutionate definitiv sau irevocabil, atunci cand judecata acestora s-a facut in baza unor prevederi legale declarate ulterior neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala.

In postarea intitulata "Mentalitate de tara coloniala", Nastase spune ca ministrul Justitiei a cerut senatorilor sa tina cont de "indicatiile" Comisiei Europene, dar nu a reusit insa sa-i convinga pe "comisarii europeni" ca "textele Constitutiei Romaniei sunt obligatorii si ca ele nu pot fi interpretate, modificate, inlaturate sau calcate in picioare".

In opinia sa, "textul in discutie il constituie de fapt eliminarea prevederii potrivit careia, completul de judecata, sesizat cu o exceptie de neconstitutionalitate, ce are legatura cu cauza, era obligat sa suspende judecata acelei cauze pana la pronuntarea Curtii Constitutionale".

Nastase spune ca motivatiile folosite - tergiversarea judecarii cauzelor si supraincarcarea Curtii Constitutionale - "sunt ilare". El aprecieaza ca tergiversarea solutionarii cauzelor nu are drept cauza principala invocarea exceptiilor de neconstitutionalitate, ci supraaglomerarea instantelor, dosarelor prost intocmite s.a.m.d.

Potrivit lui Nastase, din 2004, dupa revizuirea Constitutiei, si pana in prezent, Curtea Constitutionala a fost sesizata cu circa 8.000 de sesizari de neconstitutionalitate din partea instantelor judecatoresti, iar numarul cauzelor aflate pe rolul instantelor este de aproximativ doua milioane. Dintre acestea Curtea Constitutionala a retinut doar 908 sesizari ca fiind intemeiate.

"Daca exista un blocaj functional la Curtea Constitutionala acesta poate fi remediat prin angajarea de personal de specialitate, cunoscut fiind ca niciodata bugetul solicitat de aceasta institutie nu a fost redus. Si, in asemenea conditii, termenul maxim de solutionare ar fi putut fi stabilit, prin lege, la maximum 3 luni", propune fostul premier.

"S-a preferat o solutie specifica tarilor sub tutela ("daca ne-a cerut Comisia..."), abrogandu-se, implicit, un drept constitutional pentru ca doar cineva lipsit de ratiune ar mai putea sa invoce o exceptie de neconstitutionalitate stiind ca procesul oricum va continua iar o decizie viitoare a Curtii ar putea beneficia doar unei alte cauze. Astept insa cu interes o viitoare situatie in care cineva va fi condamnat definitiv in baza unei legi declarata, ulterior, neconstitutionala, si in care nu se va putea cere, pentru motivele prezentate mai sus, nici macar revizuirea sentintei", conchide Nastase.
Adrian Nastase a apelat de mai multe ori la Curtea Constitutionala in procesele de coruptie in care a fost implicat, invocand exceptii de neconstitutionalitate in cel putin trei dosare ale sale - Zambaccian 1, Matusa Tamara, Bunuri din China
Dosarul Matusa Tamara a fost suspendat in martie 2010, ca urmare a celor trei exceptii de neconstitutionalitate invocate de avocatul lui Ioan melinescu. Judecatorii ICCJ au decis sa suspende procesul si sa trimita cauza la Curtea Constitutionala.

Dosarul Bunuri din China a fost suspendat in martie 2007, dupa ce avocatul lui Adrian Nastase a invocat exceptia de neconstitutionalitate a unor prevederi din Legea 115/1995 privind raspunderea ministeriala. CCR admite exceptia de neconstitutionalitate, iar procesul este reluat in septembrie 2007, cand magistratii ICCJ au decis sa retrimita dosarul catre DNA, pentru refacerea urmaririi penale.

Dosarul Zambaccian a fost retrimis la DNA, in aprilie 2008, pentru refacerea urmaririi penale, dupa ce magistratii ICCJ au apreciat ca Nastase beneficiaza de imunitatea conferita de calitatea de fost prim ministru. Retrimiterea s-a facut in baza unei decizii a Curtii Constitutionale (ulterioara trimiterii in judecata) care a admis o exceptie de neconstitutionalitate ce fusese invocata de inculpat in acest dosar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu