miercuri, 17 iunie 2009

ce 'nseamna curaj in politica

pentru ca tot l'am auzit aseara pe basescu vorbind (si) despre curaj, iata ca spun io acu', in calitatea mea de mare cunoscator, ce'ar insemna acum, c'o economie si niste finantze varza, intr'adevar curaj
ar insemna, in primu' rind, recunoasterea faptului ca aceasta cota unica si'a trait traiu', si'a mincat malaiu'. a fost utila in momentele in care se verificau, din exemplele altora, efectele benefice intr'o economie in expansiune. aceste efecte benefice s'au aratat si la noi dar doar intr'o varianta distorsionata, provocind o crestere a pib'ului bazata pe consum preponderent din import, motiv de veselie ptr partenerii nostri externi si banci. si, adiacent, ptr persoanele, fizice sau juridice, de natzionalitate romana, care s'au indatorat pina peste cap asigurindu'si o iluzorie bunastare...

acum, gata, veslia s'a cam terminat ! banii trebuie datzi inapoi, iar imprumutul de la femei nu face decit sa amine scadentza si sa impiedice o devalorizare catastrofala a leului.
faptu' ca politicienii si'au luat angajamentu' ca vor face sisteme unice de salarizare bugetara si de pensionare, nespunind de unde vor lua diferentza de bani ce o ar presupune noile grile, o interpretez ca pe un gest de lasitate, nu de curaj politic.
pentru ca, iata, salariile si pensiile mari sint date de la dumnezeu si nu mai pot fi modificate, sint drept dobindit, ce'i al meu ie pus deoparte !
aparatu' administrativ si bugetar e si el tabu, ca doar n'o sa ne apucam si noi sa dam afara cind sint destui someri din sectoru' privat, nu ?
asa ca orice aminare a punerii in concordantza a veniturilor bugetare cu cheltuialile, nu face decit sa faca iminenta o implozie a sistemului, cu consecintze greu cuantificabile.
noi sintem acum in faza momentului dezvaluirii minciunii in care s'a scaldat guvernu' maghiar, care ulterior a fost nevoit sa ia masurile de austeritate necesare, inclusiv majorarea tva la 25%, inclusiv imprumut extern, inclusiv schimbarea guvernului...



ieconomia romaneasca dupa noo ani de crestere sustinuta


exemplu' bulgar e si iel relevant, desi 'ntodeauna ne place sa ne consideram superiori astora, n'au nevoie de femei, isi pastreaza cota unica de 10%, da' in prealabil au avut, de ani buni, excedente bugetare (multzumim tariceanu !), si, probabil vor iesi mult mai repede din criza decit noi.

asa ca decit sa ajungem la faza in care devine inevitabila si majorarea tva'ului si eliminarea cotei unice, este necesara asumarea celeia din urma.
o varianta care sa impace si varza salariilor si pensiilor monstruase finantzate bugetar, si capra nevoii de bani ptr investitziile de infrastructura.
sigur, vor striga totzi: masura antiliberala, comunista, etc...
si mai sint si alegerile astea pacatoase...
asta consider io curaj politic !

ps ora 22,07
iata ca patriciu imi da dreptate: cota unica de 10% si tva de 15%
asa e ! da', in conditziile astea femeiu' ne mai da vreo transa ?
pai, nu prea cred ... conditzii suficiente pentru un euro la 100-150 de mii lei vechi...
excelent !
pentru cei cu pesin in euro...
mai cumpara juma' de tzara !
ieftin...

8 comentarii:

uhitto spunea...

cind ai vazut tu roman invatind din experienta altora? nici macar din a lui, asa ca...

niku_elektriku spunea...

deci, ca sa zic asa, vom alege, ca'ntodeauna, varianta cea mai proasta...
ok !

turnofftheglory spunea...

Niku nu dispera. Eu zic ca poate vom iesi din supa asta prosteasca de frica si ezitare. Pentru ca un marinar inca vegheaza si poate schimba politichia.
In plus trebuie naibii ca statul sa isi plateasca naibii datoriile ca sa pornim de la zero. L-am auzit pe Boc ieri despre miscarile cu trezoreria. Ieri toti au servit "prima casa". Pe mine chestiile fiscale m-au interesat. Acolo e o miscare buna.

niku_elektriku spunea...

degeaba, bre, toate's paleative...
trebe luate masuri dure de colectare de bani la bujet, ca vad ca nici vorba de reduceri de salarii si pensii nesimtzite, iar forfetaru' n'a reprezentat decit un moft: imagine varza si bani in plus ioc !
macar daca ie sa cada un guvern sa cada ptr ca a luat masurile necesare... degaba te dai batzos ca ai pastrat cota unica, care ie utila in ieconomii care mai si produc ceva, daca anuntzi ca se termina banii dupa 9 luni ... situatzia ie gravida, deci !

turnofftheglory spunea...

Nue gravida ci cacanie. In OG ce m-a pasionat ca cei ce au facut contractul cu statul sa isi plateasca subcontractorii. Adica aici e blocajul major, crede-ma. Gura matii taricene.

niku_elektriku spunea...

asta'i nenorocirea, banii se vor duce ca apa in nisip !
nu se'ntorc in ieconomie, ioc (boc)...

turnofftheglory spunea...

Pai se intorc Niku, numai ca sunt restante de plata nu investitii, produse si servicii noi. Asta pentru ca firma la care lucrez de exemplu are deja 120 de zile intarziere la incasari.

niku_elektriku spunea...

da draga, nu stiu cum e la voi, da' mi'e frica de reactzia alora care daca vad banii pur si simplu inchid tot si dispar in ceatza; reactzie umana, de altfel, cind totzi te indeamna sa tzii cashu', daca nu ai cit are patriciu, si sa asteptzi momente mai favorabile...
rechinii mari spera la o inrautatzire ptr a culege tot dup'aia

Trimiteți un comentariu