vineri, 1 octombrie 2010

e sigur: ruminu' nu s'a nascut poiet

pe hotnews, dezbateri, nene, de te pisi pe tine...

+2 (6 voturi)
Foarte scump! (Joi, 30 septembrie 2010, 18:08)

Coco [anonim]

Saracul, cind ii va veni factura de curent pe prima luna cred ca le va arunca direct pe fereastra. Este stiut de ani de zile ca incalzirea cu energie electrica, indiferent de sistem este cea mai ineficienta. Cel mult poate fi folosita ca si sursa complementara.


0 (0 voturi)
intre cine sa aleg? (Vineri, 1 octombrie 2010, 7:10)

bula [anonim] i-a raspuns lui Coco

intre tine sau canadieni si statele nordice ale USA care folosesc EXCLUSIV incalzire pe electric? ca sa fiu politicos, esti NEINFORMAT!


0 (0 voturi)
rock (Vineri, 1 octombrie 2010, 7:51)

proton [anonim] i-a raspuns lui Coco

totul e gresit ,asta e un aparat care produce energie termica avind ca sursa singularitatea - ca e bagat in priza e doar de forma- posibil ca omu nostru o sa primeasca nu o sa plateasca cecuri -in rest nimic nu se pierde totul se tranforma

0 (0 voturi)
randamente si retele (Vineri, 1 octombrie 2010, 8:27)

nelu [anonim] i-a raspuns lui Coco

"incalzirea cu energie electrica, indiferent de sistem este cea mai ineficienta" - oare asa sa fie?! se stie ca randamentul de conversie al energiei electrice in energie termica este de 100%, iar in cazul panourilor cu infrarosii cam 95% din energia electrica se transforma in radiatie infrarosie, care incalzeste obiectele intalnite, nu aerul (ca in cazul unui radiator electric clasic cu ulei). Cu alte cuvinte, daca in cazul unui calorifer electric dureaza ore pana se incalzeste aerul din camera, in cazul unui panou cu infrarosii senzatia de caldura se simte in zona sa de actiune dupa doar cateva minute - insa va dura tot cateva ore pana cand aerul din incapere se va incalzi de la obiectele din camera care absorb radiatia infrarosie si o cedeaza apoi aerului din incapere, incalzindu-l. Depinde cat e costul aceleiasi cantitati de energie, fie ea sub forma de kw energie electrica, sau gigacalorie. Eu cred ca sunt cam la fel. Singura problema este ca retelele electrice nu vor face fata (deja sunt fluctuatii care atenteaza la buna functionare a aparaturii casnice).

+2 (6 voturi)
Va spun eu cum functioneaza (Joi, 30 septembrie 2010, 18:17)

Mumulea [utilizator]

, la fel ca orice resou electric de gatit, dar la alta temperatura. Consuma exact la fel ca un resou, aeroterma sau calorifer electric, pentru aceeasi caldura produsa. E suficient liceul pentru asta, nu e nevoie sa dai 100 mil, ca sa afli asta.

0 (8 voturi)
Cred ca gresesti (Joi, 30 septembrie 2010, 18:27)

Romi [anonim] i-a raspuns lui Mumulea

Daca faceai liceul aflai si de ceva numit eficienta.

Nu stiu cifre, dar de exemplu un calorifer electric poate avea eficienta 40% dar panourile pot avea 80%. Practic aceasi cantitate de caldura la jumatate de pret!

+7 (11 voturi)
Eficienta si randamentul (Joi, 30 septembrie 2010, 18:59)

Andu [anonim] i-a raspuns lui Romi

Daca erai atent in liceu, aflai ca eficienta caracterizeaza un transfer termic, care va sa zica o pompa de caldura, cum este un frigider sau un aer conditionat.

O pompa de caldura "ia" caldura dintr-un loc si o transfera "cu forta" in altul. Eficienta este definita drept cantitatea de caldura transferata supra cantitatea de caldura utilizata de pompa termica pentru a "forta" transferul. Ea poate fi supraunitara, si de cele mai multe ori este.

Un radiator nu e o pompa de caldura. El nu "ia" caldura dintr-un loc si o transfera in altul, ci o produce prin diverse moduri (o reactie chimica, cum e arderea, efect Joule, in cazul sistemelor electrice etc.).
Deci pentru un radiator, fie si el cu infrarosu, nu are rost notiunea de eficienta, ci doar cea de randament. Randament care, dupa cum iti mai amintesti tu vag, este fatalmente limitat la 100%, e.g. din 1 Joul de energie electrica fac maximum 1 Joul de energie termica.
Deci o gigacalorie produsa electric va costa minimum 370 de lei, la actualul pret al energiei electrice (http://www.google.com/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=1+kilowatt*hour+in+gicacalories#sclient=psy&hl=en&q=1+gigacalorie+*+0.32+ron%2F(kilowatt*hour)+in+ron&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&pbx=1&fp=7c8f32f65b860aba)

0 (0 voturi)
randament si COP (Vineri, 1 octombrie 2010, 8:33)

nelu [anonim] i-a raspuns lui Andu

Este vorba de coeficientul de performanta si randament. Sunt doua lucruri diferite. Randamentul reprezinta lucrul mecanic util per lucru mecanic consumat si intotdeauna e subunitar. Randamentul unei pompe termice este si el subunitar - insa, atentie ! - COP este supraunitar intre anumite limite. O pompa de caldura consuma mai putina energie (electrica) decit produce (caldura). Raportul dintre energia obtinuta si energia consumata se numeste coeficient de performanta (COP) si este caracteristica de baza a unei pompe de caldura. Spre exemplu, o pompa de caldura moderna va genera 3 kW de energie termica pentru 1 kW de energie electrica consumata. In acest caz COP va fi 3. Randamentul pompei de caldura poate sa depaseasca 100 % si uzual este de 300 – 600 %. Surplusul de energie provine in acest caz din mediu, a carui temperatura este mai mica decat temperatura camerei! Interesant, nu?

+2 (6 voturi)
Of of (Joi, 30 septembrie 2010, 19:06)

Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui Romi

Toate aparatele electrice, atat timp cat nu includ o pompa de caldura si nu castiga vreo energie potentiala, au aceeasi eficienta in producerea caldurii: exact 100% (inclusiv tembelizoru' si ventilatoru')

+8 (10 voturi)
Cred ca gresesti tu (Joi, 30 septembrie 2010, 19:10)

owlman [anonim] i-a raspuns lui Romi

Eficienta aia despre care vorbesti tu se referea la motoare (cata energie mecanica obtii dintr-o unitate de energie termica sau electrica), la pompe de caldura (cata energie consumi ca sa muti o unitate de energie termica dintr-o parte in alta) si la surse de iluminat (cata energie luminoasa obtii dintr-o unitate de energie electrica, restul transformandu-se in caldura).

In cazul panourilor radiante si al oricarui alt fel de resou, singura formula aplicabila este Legea intai a lui Joule ( http://en.wikipedia.org/wiki/Joule_effect ). Care, in absenta altor scurgeri de energie (lumina, vibratii) are deja eficienta de 100%.

Intrebare: daca eficienta unui calorifer electric este de doar 40% (caldura generata), ce forma au cele 60% de pierderi? :) Banuiesc ca n-o fi lucru mecanic! :P

0 (0 voturi)
omul insa spera (Vineri, 1 octombrie 2010, 7:46)

catelu [utilizator] i-a raspuns lui Mumulea

Omul insa spera ca producatorul are un secret care ii permite sa obtina un randament supra-unitar. Ce vrei, e din Caracal!

0 (2 voturi)
Radiator electric (Joi, 30 septembrie 2010, 18:41)

Sipos [anonim]

Eu nu o sa folosesc centrala termica de apartament . In occident in multe locuri este sau va fi interzis , in favoarea unei centrale comune .Deocamdata o sa folosesc radiator electric si boiler . Da stiu ca o sa ma coste mai mult electricitatea dar nu asa de mult cum spun unii , iar cel putin astea ma vor costa in jur 1000 de ron (radiatoare+boiler) , deci am de unde sa pierd diferenta pana la o centrala care e pe la 6000-7000 cu tot .

+4 (4 voturi)
.... (Joi, 30 septembrie 2010, 18:49)

eu [anonim] i-a raspuns lui Sipos

Asta ce e? Strategia de PR de la RADET? Eu am centrala de apartament de un car de ani si fata de orice alta solutie oferita de diversi prestatori de servicii e de departe cea mai eficienta. Centralele de bloc ar putea avea ceva avantaje insa sunt putine locurile cu asa ceva si observ ca nimeni nu prea vrea sa isi bata capul cu asa ceva. Chiar si dezvoltatorii imobiliari (aia care mai sunt) prefera sa instaleze centrale individuale decat sa bage banii in solutii comune.

0 (0 voturi)
daca stii unde sunt interzise, te rog sa spui (Vineri, 1 octombrie 2010, 9:58)

paraipan [anonim] i-a raspuns lui Sipos

in ce tari; daca ai mai multe detalii ar fi perfect!

+5 (7 voturi)
FIZICA vs. PUBLICITATE (Joi, 30 septembrie 2010, 18:57)

un fizician [anonim]

Ceea ce relateaza respectiva persoana in articol suna puternic a reclama mascata. Am citit tot felul de posturi aiuritoare cum ca "eficienta" energetica a acestor panouri e dubla fata de caloriferele clasice. Prostii! Atat intr-un caz cat si in celalalt se aplica clasica Lege a lui Joule invatata la scoala generala si care pune semnul egal intre energia electrica consumata si energia termica obtinuta de la un consumator de tip rezistiv. Cu alte cuvinte, indiferent daca transferul caloric se face prin convectie (caloriferul) sau radiatie (infrarosii), transferul de caldura va fi egal cu energia electrica consumata. Pentru acelasi consum termometrul va arata aceeasi valoare. Avantajul probabil al panourilor cu infrarosii va consta intr-un confort sporit eventual. Iar din punctul asta de vedere fiecare este liber sa isi justifice cheltuiala, repet cheltuiala, nu investitia

Cine doreste intr-adevar alternative competitive energetic, atunci solutia consta in pompe de caldura, unde ciclul termodinamic permite un randament supraunitar. Si/sau adaugarea unor panouri termice solare.

+4 (8 voturi)
mai gandeste-te (Joi, 30 septembrie 2010, 20:49)

Fizica [anonim] i-a raspuns lui un fizician

panourile alea radiante incalzesc corpurile solide , deci nu si aerul . Nu mai sunt foarte sigur , mi se pare ca am auzit ca panourile radiante functioneaza mai bine in incaperi zugravite cu o vopsea-oglinda pentru infrarosu . Deci , infrarosul respectiv te incalzeste pe tine , nu peretii , cam ca la microunde . Asta insamna ca pierderile sunt minime . Eu cam atit imi amintesc . Dar eu nu sunt Google :) .

0 (0 voturi)
principiu' zero al termodinamicii (Vineri, 1 octombrie 2010, 8:47)

calugaru' vaxile [anonim] i-a raspuns lui Fizica

spune ca exista echilibru termodinamic. in cazul concret prezentat, dupa un anumit timp, toate corpurile din incapere vor avea aceeasi temperatura. ce e drept, insa, la romani nu se aplica nici o lege. asa ca de ce s-ar aplica legile termodinamicii? cine e termodinamica aia bah? la romani, deci (si numai in interiorul granitelor acelui tarim binecuvintat de totz zeii) in camera omu' are patruj' de grade si scaunu' are -12. iar daca omu' vrea sa se simta ca-n irak, el se aseaza pe scaun. iar scaunu' (care e frate cu romanu') ii va ceda energie. in urma acestui proces, omu' va avea 42 de grade iar scaunu fro -18. ura!! traiasca!

+7 (7 voturi)
care a invatat cate ceva in scoala (Joi, 30 septembrie 2010, 21:05)

un profan [anonim] i-a raspuns lui un fizician

Conform legii repartiției spectrale a corpului negru, valabilă pentru lungimi de undă mici sau (a lui Wiene parca) omul care are mai mult apa decat carbon si alte elemente absoarbe in principal lungimile de unda de cca 3000 nm. Acum daca aplicam legea lui Joule in cazul rezistorului de Tungsten are eficienta de 100%, dar cand ne lovim de placa ceramica care emite de fapt spre noi la 2-5 microni mai pierderm ceva (cum ziceau unii in gluma prin vibratii oscilatii etc). Eficienta oricum nu ajunge la 90% nici sa o faci din pix (marketing).
Ok totusi de unde pana unde agitatia asta cu incalzitoare IR? De la senzatia de caldura pe care o dau: ele incalzesc direct corpul pe care radiaza, functie de lungimea de unda fiind absorbite in varii moduri: adica daca pui unul din-asta pe tine poti sta si la -20 de grade afara in tricou.
Dar eu nu as pune asa ceva pe mine, fie si o imitatie de soare, pt ca asa ceva gasesti in saormerii, si eu nu sunt piept de pui....

+1 (3 voturi)
Subiect (Joi, 30 septembrie 2010, 19:21)

bogdan [anonim]

Eu zic sa nu va mai da-ti cu pararea daca nu aveti un sistem asemanator in casa (eu unul nu am asa ceva dar poate voi avea),, eu cred ca greseste''
Pt cei care considera ca gazul este mai eficient doar vreau sa va aduc aminte ca exista o diferenta in ultimi ani la crestere preturilor gaz/energie(in favoarea curentului) + daca se supara rusii mucles gas

+7 (9 voturi)
panouri radiante (Joi, 30 septembrie 2010, 19:30)

BRASOV-STEFANESCU [anonim]

eu folosesc aceste panouri radiante din 2009.Patru panouri din cele mai mari de 877 de w consum,boiler de 30 litri la baie si de 10 litri la bucatarie pentru apa calda plus consumul de energie pentru celelalte aparate electrice din apartament(2 cam.)Consum de aproximativ 200 lei pe luna intr-o luna de iarna.Perioada cit suntem la servici le programam pe o temperatura de aprox. 15 gr. iar cind venim acasa undeva la 22-24 de grade.Suntem foarte multumiti de investitie.Pina nu le aveti in casa si nu le vedeti eficienta nu faceti comentarii in necunostinta de cauza

+3 (5 voturi)
Despre costuri (Joi, 30 septembrie 2010, 19:30)

owlman [anonim]

Sa calculam ce inseamna incalzire electrica. Luam ca referinta pentru omul din Caracal preturile din Craiova: 1Gcal costa 194 lei.

Sa convertim unitatile de masura:
1 gigacalorie = 4184 megajoules = 4184 megawattsecunde = 4184000 kilowattsecunde = 1162.2 kilowattore
http://www.google.ro/search?q=1+gigacalorie+in+kilowatt+hours

Inmultind cu tariful monom pentru energia electrica de joasa tensiune(0,4330 lei/kWh) obtinem ca o gigacalorie obtinuta electric la tine in casa costa 503 lei, adica de vreo 2.5 de ori mai scumpa decat gigacaloria termica venita de la termoficare.

Omul din articol ori are un sistem de incalzire subdimensionat si va dardai de frig, ori va plati niste facturi astronomice. As inclina spre prima varianta...

-2 (4 voturi)
Cum zici tu (Joi, 30 septembrie 2010, 19:45)

bogdan [anonim] i-a raspuns lui owlman

Cum zici tu
Dar pt cei care au repartitore acel calcul este doar teoretic
Pt cei care nu au repartioare-platesc la mc(parca)
+ceazul ce intregistraza este in beci...
Instalatii vechi ----temp ta din calorifere nu va reflecta exact tem de intrare.....

+Daca se supara si taie caldura ...

+1 (1 vot)
haha (Joi, 30 septembrie 2010, 23:53)

jiji [anonim] i-a raspuns lui owlman

ia in calcul ca termica iti pune la plata 2-3 gigacalorii ca sa incalzeasca o suprafata care o poti incalzi cu o centrala proprie cu numai 1 gigacalorie. La Termica au alte legi fizice

0 (6 voturi)
io ma incalzesc de la vecinu (Joi, 30 septembrie 2010, 19:40)

Jelu [anonim]

si nu ma deranjeaza ca o sa creasca pretul gigacaloriei. El are bani ca e destept si arde "gazu" toata ziulica. Traiasca trandavia si taiatul frunzei la caini. Net iau tot de la el ca e la liber wirelesu. Cat timp e prostie pe pamant io o duc bine.

0 (2 voturi)
Re: Jelu (Joi, 30 septembrie 2010, 22:31)

MLZ [anonim] i-a raspuns lui Jelu

LooooL :o)))))))

Just!

+5 (5 voturi)
!!! (Joi, 30 septembrie 2010, 20:04)

cristiian [utilizator]

Ceea ce pot adauga la acest articol este ca din punct de vedere tehnic, echipamentul care produce caldura, respectiv acel panou are in componenta o multitudine de LED-uri de constructie speciala care produc radiatia.
Daca se inlatura panoul alb, veti observa o padure de LED-uri IR de putere.
Daca ati mai observat, exista in piata cuptoare cu IR care mentin anumite produse gatite, la o anumita temperatura ridicata iar acele cuptoare au o sursa IR.

+3 (7 voturi)
Ce distractiv! (Joi, 30 septembrie 2010, 20:24)

AlinN [anonim]

Toate manualele de fizica urla ca incalzirea cu panou electric sau cu radiator este foarte scumpa poate chiar cea mai scumpa modalitate de a incalzi casa acum, la preturile actuale de pe piata.
Ma distreaza ca apar dorei care au ei in casa de 10 ani panouri si care jura ca dau 50 RON/luna sa incalzeasca un castel de 2500mp cand sunt -58 grade Celsius afara la 27grade in interior.
Imi suna aproape la fel cum suna prin 2005 cumpararea de locuinte. Daca intrebai de ce ai da pretul pe care l-ai da in Paris se gasea cate un dorel care sa-ti explice el cum va creste piata in Romania si cum nu exista o incongruenta logica in fenomen desi tie asta iti spune bunul simt si logica.
Si vin si eu cu o metoda ieftina de incalzire: centrala pe lemne. Daca ne raportam la pretul lemnului si la puterea calorica a lui rezulta ca lemnul este cea mai ieftina metoda de incalzire mai ales daca-l arzi intr-o centrala cu randament mare. Din pacate este destul de dificil de implementat metoda, mai ales daca stai la etajul 1 si blocul are 13 etaje.

+2 (2 voturi)
Centrala cu lemne - sa și nu... (Joi, 30 septembrie 2010, 22:27)

icflorescu [utilizator] i-a raspuns lui AlinN

Centrala cu lemne e ok astăzi, și după cum ai scris, numai în anumite condiții (nu dacă stai la bloc).
Dar nu uita că trăim într-o țară în care "lemnele" s-au tăiat și se taie masiv și în mare parte ilegal. Așa că nu te poți baza pe faptul că prețul lemnului va rămâne mult timp de acum înainte la același nivel.

Deocamdată în orașele din România gazul rămâne sursa cea mai potrivită - și încă nu foarte scumpă...

+2 (2 voturi)
Peleţi (Vineri, 1 octombrie 2010, 0:07)

Sakura [utilizator] i-a raspuns lui AlinN

Renunţă la lemne, mai bine este pe peleţi. Aceştia se obţin din orice fel de resturi vegetale şi datorită dimensiunilor constante pot fi folosite de sisteme automatizate de alimentare a centralei.

+3 (5 voturi)
articol facut pe genunchi ... (Joi, 30 septembrie 2010, 20:39)

lulu [anonim]

centrala electrica 576 kWh pe luna ? poate pe marte ... eu am centrala electrica la 2 camere, hol, baie bucatarie, iar consumul lunar cu toate celelalte ajunge 1800-2000 kWh ... articolul este facut pentru reclama ... sa vedem un interviu cu d-nul Marian Patru la primavara si sa vedem cum le arunca pe geam pe cele panouri radiante ....

-2 (4 voturi)
... (Joi, 30 septembrie 2010, 20:58)

Bogdan [anonim]

Eu nu inteleg de ce ai plati 20 de milioane pe o centrala electrica plus tevi si montare cand la fel de bine poti sa-ti cumperi niste calorifere electrice care costa cel mult 3 milioane bucata. Iar astea noi sunt si economice. Eu am cautat centrala electrica, si as fi cumparat dar nu am gasit una care sa incalzeasca si ala la baie si bucatarie. Toti zic ca pentru asta trebuie boiler... si atunci care e avantajul centralei electrice?

+6 (6 voturi)
eu cred in tehnologie (Joi, 30 septembrie 2010, 21:04)

bacau [anonim]

Cel care a scris articolul nu ne spune nimic de suprafete sau mai exact, volum. Cum sa numim noi articol daca "am stat 24 de ore, dar nu am avut rabdare si dupa 12 ore am verificat" - ce este asta PROSTIE. Femeia se pricepe la centrale sau la incalzire cum se pricepe la motoare (sub capota masinii). Eu am acasa pompe de caldura cu COP 5.14 adica la 700 w consumati echivalent 3.6 kw termic. Dar tot nu inteleg termenul din articol "am stat 24 de ore, dar nu am avut rabdare si dupa 12 ore am verificat"

+3 (3 voturi)
Alte alternative (Joi, 30 septembrie 2010, 21:26)

Vladi [anonim]

Exista si centrale pe lemne, din germania, unde se incarca un siloz odata la 2 ani, iar lemnul este ca rumegusul sau ca niste rumegus presat sub forma de macaroane, cum ar fi carnea tocata. Exista si energia geotermica, in special unde panza fretica este aproape, o groapa pana la apa , apa din pamant are 13 C, se introduc niste elementi care sa fure caldura termica, cu lichid anticongelant, care este plimbat cu un motoras mic prin peretii casei printr-un furtun, ca un sol radiant, daca afara sunt minus 20 C, lichidul plimbat prin pereti creaza acolo o temperatura ca si cand ar fi de fapt toamna afara, scazand cheltuielile cu incalzirea. Elementii care preiau energia termica din panza freatica au mai multi metrii patrati in functie de casa.

+4 (4 voturi)
curios.. (Joi, 30 septembrie 2010, 21:35)

Cetateanul Turmentat [anonim]

ceva nu da bine :))

1,4kwh * 30 zile = 42 kwh/luna
42*0.43= 18 RON

Nu stiu cum de are el factura 2-3milioane, poate de la plasma tv, si aia emana mai multa caldura :D

+4 (4 voturi)
Sa fim seriosi, dati articolul jos. (Joi, 30 septembrie 2010, 22:34)

watt [anonim]

1.4kw in 24 de ore inseamna ca panoul ala consuma ~60W adica cat un bec mai slab.

Becurile normale produc peste 90% caldura in loc de lumina. Indiferent de aparatul electric, chiar daca este 100% eficient cu 60W produci tot atata caldura! Sunt niste legi elementare din fizica.

Pe scurt, nu poti incalzi iarna o camera cu un aparat care consuma 60W indiferent care ar fi el. Este nevoie de 30-40 de ori mai muta energie electrica.

+2 (2 voturi)
Sistemul ar putea fi rentabil... (Joi, 30 septembrie 2010, 22:34)

icflorescu [utilizator]

...în condiții ideale, în care stai la curte, într-o zonă de deal sau munte, și ai avea un generator în râul din spatele grădinii :-))).

Poate că, în comparație cu alte sisteme electrice de încălzire e ok. Probabil ideea este foarte bună și elegantă pentru țările în care nu există rețele naționale de distrbuție a gazului și cei de acolo nu au altă variantă decât electricitatea.

+5 (5 voturi)
Mor (Joi, 30 septembrie 2010, 23:44)

Dan D. [utilizator]

Bai mor pe romanu care le stie pe toate, ca nu e bun, ca stie el mai bine - lasa'i mah frate pe astia care au sa spuna daca e bun sau prost, in rest taci si citeste comentariile.

+2 (2 voturi)
Eficient? (Vineri, 1 octombrie 2010, 3:48)

doom [anonim]

Cum dracu este eficient daca eu asta iarna nu am depasit 200 lei gazele (apa calda si caldura)? E drept este izolat apartamentul cu 3camere.

0 (0 voturi)
Super-economic (Vineri, 1 octombrie 2010, 7:43)

ivanG [anonim] i-a raspuns lui doom

Pentru conditii normale de utilizare (subliniez "normale") poti atinge consumul acesta in doua situatii: fie apartamentul e foarte mic (o garsoniera recompartimentata la 3 camere :) ) fie e defect contorul de gaze.
Mai exista o posibilitate, daca aparatmentul e bine izolat: sa nu aerisesti din decembrie pana in martie.

0 (0 voturi)
Eficienta e de mai multe feluri (Vineri, 1 octombrie 2010, 7:38)

ivanG [anonim]

Articolul pare a fi, voluntar sau involuntar, reclama mascata. Dar ele sunt intr-adevar eficiente... intr-un anume fel...
Acum 2 ani am pus un panou radiant de 1500 W, cu control electronic, intr-o camera la demisol unde nu as fi putut pune alta sursa de incalzire. Termostatul lui a fost reglat pe 14 grade. Pare putin, dar nu e. Unul din marile avantaje ale panoului este ca, in momentul in care l-ai pornit, "simti" aproape instantaneu caldura (chiar daca in aer sunt -5 grade...).
El incalzeste treptat toate corpurile care absorb infrarosii, acestea incalzind la randul lor aerul.
Pentru a fi intr-adevar eficiente, aceste panouri trebuie lasate sa mearga, bazandu-te pe sistemul lor de control. La inceput vor functiona aproape in continuu, pana cand toate corpurile din raza lor de actiune se vor fi incalzit suficient pentru ca aerul sa aiba temperatura setata. Din acest moment panoul isi "domoleste"activitatea, emitand (sau consumand, daca preferati) atata energie cat sa pastreze temperatura setata si sa asigure confortul termic perceptual.
Concret: iarna trecuta, care a fost destul de geroasa, costul energiei consumate de panou a fost de cca 60 lei pe luna. Mult? Putin? Depinde de situatie...
Din pacate nu poti sa-ti usuci rufele punandu-le pe calorifer. De fapt poti, ele se usuca, dar tu ingheti...

0 (0 voturi)
Comentarii (Vineri, 1 octombrie 2010, 8:33)

Daniel [anonim]

Eu nu inteleg logica multor comentarii.
Ex:
Doom se intreaba cum de acest sistem este eficient daca el n-a depasit 200 lei pe gaz.
Pai Doom, ce nu intelegi? Poate cu panouri platesti 199 lei. Sau 150 lei?

Oricum articolul este pleazna. Nu demonstreaza nimic, este o reclama nereusita, un articol prost.

P.S.: Eu am folii pe infrarosu. Le-am incercat, functioneaza. De consum vedem la iarna.

0 (0 voturi)
Intrebare (Vineri, 1 octombrie 2010, 9:36)

Ion Roata [anonim]

Multumesc domniilor voastre pentru toate invataturile despre eficienta, randament, putere lucru mecanic, schimbatoare de caldura si alte minunatii pe care numai o minte iscoditoare le poate pricepe. Ceea ce iarasi nu inteleg eu si rog pe domniile voastre sa ma lumineze este pretul gigacaldurii din Bacau. De ce e acum 272 de lei si mai si creste, iar prin alte meleaguri din tara este la jumatate. Bag sama ca bacauanii sunt mai sensibili la caldura sau sunt mai jecmaniti...

0 (0 voturi)
centrala electrica (Vineri, 1 octombrie 2010, 9:37)

centrala electrica [anonim]

am centrala electrica de 3 ani si o folosesc ocazional la incalzirea unui parter de casa de 80 mp, in total 6 radiatoare diverse dimensiuni. Centrala are 3 rezistente de 3kw fiecare, deci 9kw in total. Daca vreau sa fac craciunul acolo, sau sa locuiesc la sfarsit de saptamana, centrala trebuie sa mearga non - stop cel putin 2 zile ca sa incalzeaza casa, deoarece peretii sunt reci, deci consum 2 zile: 48 x 9kw x 0.35 lei, dupa care prin cronotermostat reglat la 23 grade in camera principala, scade consumul pana la 80 kw/zi. Casa este izolata termic si are termopan. Deci in cel mai bun caz as avea un consum lunar de 80 x 30 = 2400 kw/luna in conditiile in care ar merge tot timpul si ar pastra casa la o temperatura constanta.

0 (0 voturi)
eficienta (Vineri, 1 octombrie 2010, 9:37)

nixi [anonim]

nu va mai bateti capul. de platit tot o sa platiti si inca scump.Investitia costa,intretinerea si eventuala uzura in timp...la fel costa.unde nu mai pui ca ,costurile la curent se maresc an de an. fara sa faci calcule matematice deosebite,avand in vedere preturile mereu in crestere,ajungi la acelasi rezultat: caldura e un lux si se plateste ca atare.saracii insa vor economisi,adica vor lua inca o patura si un pulover in casa si inca o pereche de ciorapi in picioare ca sa poata dormii. oricum o sa se abureasca peretii si tot o sa platesti,caci altfel nu-ti usuci casa. fratilor,cea mai moderna casa e pestera sau grota. faci un foc de lemne in mijlocul grotei si dormi langa foc. asa a facut si omul preistoric si asa o sa faca si omul modern.

0 (0 voturi)
omul preistoric cu focul de lemne (Vineri, 1 octombrie 2010, 9:57)

the [utilizator] i-a raspuns lui nixi

facea economie la electricitate, ca sa-si cumpere SUV ?

0 (0 voturi)
Panouri Ecosun cu termocuartz (Vineri, 1 octombrie 2010, 9:54)

Petrean Dumitru [anonim]

Nu sunt expert in fizica doar electrician, insa m-am documentat pe internet si am instalat aceste sisteme, unele lucruri sunt exagerate, altele reale, ce pot eu va spun din experienta proprie:
- randamentul este la fel ca al orice radiator electric, apropiat de 100% deoarece energia electrica nu se transforma decat in caldura.
- conteaza MULT gradul de izolare a casei, ce spunea nenea Marin in interviu ca daca e izolata plateste 200lei si daca nu cu 10 lei in plus sunt povesti...Pretul poate creste la DUBLU daca este slab izolata.
- Sistemul compenseaza de fapt pierderile calorice ale locuintei. Daca se face un calcul termic se poate determina exact consumul. Cat se pierde, atat consumi, nu face miracole.
- Radiatiile infrarosii sunt emise si de teracota, si de calorifer, de orice obiect "cald". Toata jmecheria panourilor radiante sta in pozitie (pe tavan) si directivitate. Faceti o analogie intre un bec aprins si unul cu un reflector-oglinda in spate.
- Exista panouri radiante si "resouri" de tavan (improvizatii). Ce instalez eu sunt niste panouri Ecosun din cehia de la un distribuitor din Alba Iulia, care cu suprafata granulara acoperita cu un strat de termocristal cu emisivitate ridicata in infrarosu.
- Energia radiata este proportionala cu suprafata activa, stratul granular dubleaza practic suprafata activa, de aici si raportul intre energia radiata si cea care se transfera prin convectie in aer, creste la dublu.
- Energia radiata mai creste cu qvarduplul temperaturii, insa din motive practice si de siguranta temp panourilor in locuinte nu depaseste 100grade.
- Exista ghiduri de proiectare mai complexe, cine cauta, gaseste...
- Va puteti face si singuri un panou radiant in infrarosu, vedeti aici: http://www.youtube.com/watch?v=0nrdBgl_cXM , este un sistem identic care formeaza un panou radiant direct sub rigips, avantajul e ca e invizibil.

2 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Gata? Au lasat politica? S-au apucat sa discute de chestiuni mai practice? Ei, pai le zic eu: cel mai practic, la iarna, o sa fie sa isi mai puna cate o haina pe ei. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

niku_elektriku spunea...

bre lilicko, da' tu n'o lasi mai moale cu "organizatoricu" ?

Trimiteți un comentariu