marți, 26 noiembrie 2013

ajunge'un turumbaros la un car c'oglinzi paralele cu realitatea cea crudă şi ne dreaptă, da' nici stîngă?

dupa cum mi se intimpla din ce in ce mai des in ultima vreme, am aflat tirziu despre ultimele declaratzii si panseuri care or rascolit natzia in ultimele nu-stiu-cite-ore, si anume cele ale ale turubarosului consiglier si purtator de vorbe al d-lui p.m. pontosu', menite, zice'se, sa eclipseze si sa oculteze inestimabilele declaratzii facute de d-l al nostru prezidente de la cotroceni, vineri seara, in prag de uichend, (de fapt, a fost duminica seara - si mai grav!) de care aflasem chiar la momentu producerii lor, in sensu ca m'a exasperat ca nu stiam cum sa mai schimb programele mai repede ca sa nu'i mai vad chelia d-lui prezidente intinsa pe mai multe canale aflate intimplator pe locuri apropiate in grila de programe a televizorului meu nu suficient de smart ca sa'mi citeasca gindurile si starea sufleteasca de moment.

fapt e ca, daca injuraturile de mama ale d-lui p.m. ponta si ale ciracilor domniei sale n'am fost niciodata inclinat sa le urmaresc, iata ca mi s'a aplecat si de cele care provin dinspre tabara d'lui prezidente, daca nu de la d'l prezidente personal, care niciodata nu si'a precupetzit prea mult eforturile in acest sens, domnia sa amestecind injuraturile de dulce si in discursurile care se vor cele mai serioase, ioconomice, carevasazica, cum am intzeles ca s'a dorit sa fie si mai sus amintitu' discurs de vineri duminica seara.

a inceput sa'mi fie frica mai ales de discursurile serioase, ioconomice, carevasazica, ale domnului al nostru prezidente, pentru ca mi'am adus aminte de perioade revolute din existentza noastra efemera, cind domnu' nostru prezidente, minat de cele mai nobile intentzii, desigur, i'a tot minat de la spete pe diversi pri'ministri sa calce si mai adinc in strachinile in care oricum ar fi calcat, mai ales ca de fiecare data, ca o fatalitate, urmau niste runde de alegeri.

asa s'a intimplat si cu tariceanu, pe care presiunea bineintentzionata, desigur, a d'lui al nostru prezidente l'a facut sa fie si mai populist si gaunos decit ar fi fost, in prag d'alegeri 2008 si in prag de criza mondiala, cum s'a intimplat si cu presiunea pe care n'a mai  exercitat'o d'l prezidente asupra gubernului boc, nu mai stiu care dintre ele, ca sa ia masurile aferente crizii care deja se declansase in toata splendoarea si goliciunea ei de omorit nervu', dar noi eram tzintzi tot mai departe de realitatea care ne doare - va doare, ba? - ne doare - ne doare'n cur, ca tot urma intrecerea socialiszda pe viatza si pe moarte intre d'l prezidente si d'l prostanac, din 2009, asa ca tocma' bine ca masurile alea ne luate, ca urmare a ne presiunii d'lui prezidente, au ajuns sa ne usture, dup'aia, in 2010, si mai tare, pe la diverse orificii, dar in primu' rind in orificiu' bucal de la portofel.

asa ca, mi'as dori, un dom' al nostru prezidente ceva mai nesimtzitor si rece, ca sa'i lese pe nenorocitzii astia de gubernantzi sa'si rupa gitu' cit ii duce pe ei capu', sa nu'i mai incurajeze si d'l prezidente sa'si augumenteze greselile, prostiile si magariile, ca intr'o veritabela cursa a 'narmarilor nucleare pe buzunaru nostru gol, ca, te pomeni, daca'i mai preseaza d'l  al nostru prezidente, nenorocitzii astia ar putea chiar sa renuntze la cei sapte sau nu mai stiu citzi evrocentzi la litru' de combustebel, ca sa ajungem, dupa cele doua tururi de alege's'ar prafu' de anu' viitor, sa mareasca si ei teveau' cu f'o cin'spe la sula si sa mai tae salarele cu f'o cinzecila sula, asa de sanchi.

asa ca, domnule al nostru prezidente, daca mai tzinetzi la parerea unui fost'ai lele cit ai fost basist, va rog io cit pot de tare: se poate cu potentziometru' dat la minim, umpik?, ca d'voastra oricum v'atzi facut suma, v'atzi vazut sacii'n carutza plina cu oale sparte, lucru de care au aflat si o sumedenie de partizani ai domniei voastre neconditzionatzi, care au actzionat in consecintza, luindu'se la 'ntrecere cu turumbarosii, facindu'se de tot cacatu', cu abnegatzie.
"Mirel Palada, Sebastian Lazaroiu, Teodor Baconschi sau Adrian Papahagi scriu, de obicei, interesant si sofisticat pana la Facebook. Cunoasteti, probabil, o multime de politicieni, de jurnalisti, de amici cu toate tiglele pe casa dar care, odata scapati pe net, se transforma uneori in ceva de nerecunoscut. Iar cand ajung in preajma puterii se comporta ca Smeagol in apropierea inelului: dintr-o data, omul rezonabil si rational dispare. In locul lui isi face aparitia o creatura hidoasa cu spume la gura si ganduri murdare. Vine un moment cand simt cu totii nevoia sa-si slugareasca stapanul cat mai abject posibil, sa jigneasca, sa sfasie.  
In cazul unora se releva o latura a personalitatii lor bine ascunsa pana atunci. Nici unul nu si-ar permite intr-un interviu televizat sa spuna cu subiect si predicat ca presedintele e beat, sa posteze poze trucate cu jurnalisti dupa gratii (presedintele Basescu si-a cerut scuze dupa acel episod nefericit, Ponta vad ca n-are nici o remuscare), sa insulte cu ce le vine la gura, sa-si atace adversarii cu lovituri sub centura. Dar pe Facebook au impresia ca totul e permis, ca limbajul colocvial poate fi impins dincolo de limitele bunei cuviinte. Daca nu iei Like si nu dai Share, va sa zica te-ai obosit degeaba. Si ce face audienta mai bine decat insulta si calomnia, furia dezbracata de orice urma de bun simt?
Unii o iau pe aratura din prostie, isi dau arama pe fata cum s-ar zice crezand ca toate ineptiile postate sunt simple barfe intr-un cerc de "prieteni" si ca exprimarile mai fara perdea "nu se pun". Altii o fac dintr-un calcul precis: stiu bine ca, atunci cand un consilier sau purtator de cuvant posteaza ceva pe Facebook, publicul va confunda opinia personala cu pozitia oficiala, ca spun acolo ceea ce sefii lor nu si-ar permite sa exprime institutional. Adica, nu-l poti umple de zoaie pe Traian Basescu sau pe Victor Ponta intr-un comunicat oficial, dar pana la urma baga ceva Lazaroiu si Palada pe Facebook iar injuratura tot ajunge cumva la marele public.
La fel Baconschi sau Papahagi. Nu si-ar permite niciodata intr-un articol scortos in Dilema, Revista 22 sau intr-o carte de eseuri sa spuna despre Andreea Pora sau Sabina Fati ca sunt "imaculate anticonceptional", dar intr-un colt de Facebook merge. Mai ales ca un intelectual grobian pe Facebook face, evident, audienta. Lumea citeste, iese tambalau, iar seful se bucura ca ziaristele care l-au criticat au fost porcaite ca la usa cortului de niste domni altminteri finuti si manierati. Vi-i puteti imagina pe Baconschi, Papahagi, Lazaroiu sau Palada tarandu-se pe la picioarele sefilor dupa fiecare act de vitejie pe Facebook: My precioussssss! Smeagol-ul din ei si-a facut datoria, stapanul poate fi fericit."

il citez cu mare placere pe tapalaga, pe care eram pe cale sa cred ca l'am pierdut si pe el definitiv, dupa episodu' cu terenu' achizitzionat de ioana-sanchi-basescu,  cind maistru' tapalaga s'a gindit sa dee si el un sfat, pentru a mai salva neaparat ceva din aparentzele de neaparat, adica sa fie publicat d'urgentza contractu' de 'mprumut cu cec-u', sfat ce'a fost urmat, absolut intimplator, de fameglie intocmai si la timp, la distantza de o ora-hai-doua, de parca si'ar fi imaginat cineva ca d'l basescu chiar avea nevoe de imprumutu' ala ca sa'si cumpere orice in tzara asta, si nu numai.

zice tapalaga ca "stapanul poate fi fericit.", si, intr'adevar, ochiu si timpanu stapinului ingrase vita de labe unu, cum, pe partea ai'lalta, ochiu si timpanu' varanului ingrasa d'atita timp antenistii trei, sau cum al sebastianghitzaitu' ochi si timpan ii ingrasa p'aia de la rtv (oare si pe sorina?), da' era nevoe ca ochiu' stapinului sa'i ingrase si pe putzinii nostri telectoali publici cu care nu'tzi erea rusine sa esi pa strada si'n alte mijoace de locomotzie?

adevarul in viatza si opera d-lui profesor preda (nu predoiu!) 

http://cristianpreda.ro/2013/11/21/nu-exista-respect-fara-adevar-predoiu-a-vrut-sa-ramana-cu-ponta/
eu sint voiculescu, dom' semaca, nu tragetzi!

oare personalitatzile atit de complecse si care se misca atit de popular, nu ingimfat, in ultima vreme, ale domnilor preda, baconschi & papahagi se pot manifesta doar prin giumbuslucuri zglobii si umile in fatza safului suprem si prin atitudini de dulai de paza feroci, cu botnitza si lesa, la adresa adversarilor, reali ori inchipuitzi, ai safului?

ca palada si altzii la mine nu conteaza, jean si jena bocseaza...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu