luni, 27 aprilie 2015

peisagi duminical cu'n străin și'o pilă, in miezul unui eba prins

o mica parte a nazziei de opincari din care ne tragem, dar din care nu ne'am tras inca de tot, si care nu considera ca, pardon, ceașcă a fost un bun conducator, nici ca, pardon bis, comunismul a fost, in general, un lucru bun, se intreaba siderata de ce, la un sfert de secol de la asa zisa cadere in deplin ridicul a respectivului maretz conducator si a regimului politic care l'a facut posibil, inca peste juma' din populime, potrivit unor minutzioase cercetari sociale, este/sint de acord cu respectivele asertziuni.

desi, odata cu inaintarea in virsta, am inceput sa nu ma mai uit in oglinda nici macar atunci cind ma barbieresc, nu ca m'ar ingrozi de ce as putea sa vad într-însa (nevasta si alte persoane de sex aparent opus imi confirma, insistent, asta, din motive pe care n'am dorit niciodata sa le aprofundez), ci pentru ca am ajuns sa ma stiu pe dinafara (la pe dinauntru am mari lacune, pe care nici n'as vrea sa mi le umplu, pin'oi da coltzu'), duminica asta am trait'o'n, fameglie, ca si multe altele, dar uitindu'ma'n oglinzile teverizde, de la prinz incolo, dupa ce mi'am facut somnul de frumusetze extins de weekend.

dupa ce m'am enervat suficient pe tevereunu, revazind, in portzii mici, p'un cornel nistorescu chiar mai ticalos, dobitoc si prostanac decit insusi prostanacul geoana, sau p'un floriiiin calinescuuuu cabotin incercind sa'i tae macaroana unui mircea dinescu aparent treaz (cine isi mai aduce aminte de celebra editzie a chestiunii zilii in care dinescu a venit beat manga?), in bucataria de la "lacrimi si sfintzi", am trecut pe teveredoi, la obisnuita cura de cinefilie si socialism mai mult sau mai putzin sti'ntzific de duminica dupamiaza.

secventza antologica cu dinescu&calinescu
care nu vor, nici d'ai dracu,
sa cinte la alta massa

am revazut (nu stiu daca e bine sa zic ca cu placere, dar uite ca zic, macar pentru ca m'am veselit mult mai tare decit dupa ce i'am vizionat p'amintitzii mai sus vestitzi comici ai ecranelor) niste secventze de'un comic buf, dintr'un film romanesc cu ilegalisti, printre care una absolut memorabila: secventza in care, dupa intrarea intr'o mare uzina "strategica", unde jandarmii ii controlau, la poarta, p'aia care intrau, pina si'n cur, odata ajunsi "la punctul de lucru", reprezentantzii celei mai inaintate classe sociale se apucau de tras la pila, la fel cum faceam si noi, pe vremuri, la orele de atelier, cind maistrul instructor ne trimetea sa furam fier beton de pe santiere, ca sa confectionam din el tot felul de jardiniere sau grilaje, zise "din fier forjat".

partea comica a secventzii e ca, la un moment ulterior, fascistii nemtzi, contra carora "intorseseram armele" intre timp ("ca urmare a actului de la 23 avgust", probabil), puneau proglema demontarii sofisticatelor utilaje, constind in menghine, pile si maturi de span, si a transportului lor in jarmania, tentativa soldata cu un esec rasunator, ca urmare a rezistentzii armate a detasamentelor de ilegalisti, cu gheorghe dinica, "mese putzine", in frunte.

partea ceva mai putzin comica e ca mi'am dat seama, dupa ce mi'am adus aminte de secventzele din copilarie, de ce avem, ca natzie, apucaturile astea de cleptocratzi, dar si de ce n'a avut sotzialismu' asta comunist supcesu' pe care l'ar fi meritat cei peste cin'zeci la suta care'l regreta.


secventza, mai putzin antologica,
cu stelica tanase, regalist, dupa cum bine'l stim, 
care si'a dat spacial jos pentru asta barba, burta si chelia,
asteptind infrigurat
cifrele ratingului de duminica asta,
ca sa vaza daca cei peste cin'zeci la suta
de nostalgici s'au uitat la tvr



4 comentarii:

Anonim spunea...

Va salut cu Onor la Drapelul Visiniu al Rapiduletului , dom Niku !
Va multumesc mai intai ca ne-ati dat bobarnacu' decisiv si ati trimis "trosbalu" (vorba lu' Razvan Ioan Boanchis) brasovean la locul pe care il merita : spre desfiintare !
Va felicit ca mai gasiti prin cotloanele audiovizualului mioritico-trac urme de "tzinema" mai acatari, cu Dinica, cu Irina Petrescu (he, he, heee...)
Pentru ca am fost putine iesit peste granita ,colea, la o azvarlitura de bat de vecinii nostri de la sud de Dunare, nu v-am urmarit, dar vroiam sa va cer parerea despre rockzone, am inteles ca la noul post de radio poate fi ascultat amicul Andy Stanescu si alti "tovarasi" de isprava, de pe la Kamikadze, cum e Alexandru "Ducu" Hancu si altii...
Duduci "interesante" n-am auzit sa apara nici pe la Cotroceni, desi pe vremea mea, in drum spre liceul Saguna, zaboveam un minut doua sa admir liceencele de la Honterus, superbele sasoaice, acum colegele mai tinerele ale Madamei Iohannis, in caz ca nu au luat calea Pribegiei in Jormania, in anii '80...
In rest, pe plan televizionistic nu merita pierdut vremea cu zbanghii de la noi, astept momentul cand intra ceva canale mai de soi, un BBC HD, un canal FOX pe la noi, in general canale de documentare si multa ... Revista "Stiinta si tehnica" , ma refer la domnu' Cristian Roman mai ales !
Sa stiti ca la noi in Brasov primaria a inchis circotecile de langa Biserica Neagra, deci adio "Crizantema de aur" , pardon, asta -i la Targoviste, "Cerbul de aur"si alte suse tip smailei, calin goia sau connect r...
Pentru dumneavoastra un documentar Frank Zappa ,s-aveti o primavara plina de flori ca pe timpul generatiei Flower Power, ia uitati aicea , cu Joni Mitchell : http://www.messynessychic.com/2015/04/21/the-hippie-caves-of-matala-that-housed-joni-mitchell/

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ZuhoavP4k4c

Cristian

Emigrant spunea...

Carnat elektrik, io am o mare cur iozitate.
Dupa cate reusesc sa inteleg cu capu meu propriu de sus, tu ai apucat dastul da bine iepoca dinainte.
Deci teoretic esti capabil sa faci o comparatie si o analiza da kalitate realizda.
Teoretic.
Ca practic vad ca gandesti ca zpalatii pa creer care gandesc exclusiv cu creerii gunoaielor din blogrolu tau da mare mica si care, da regola, sunt fie fosti turnatori care au dat acuma in schizofrenie si sa cred anticomunisti puri si duri, fie bursieri din aia fara mama fara tata, care mananca orice cacat numai sa-i stampileze ''Aprobat'' alde Plesu & comp.
Din categoria 2 sigur nu faci parte.
Ramane ori categoria 1, ori esti pur si simplu un papagal ratat, care crede ca daca pupa gratis la curu anticomunistilor de karton, ii rasare un nimb de noblete la ceafa, care-l ridica deasupra satrei de isterici in care supravietuieste.
Carnat, tu chiar crezi caco munismu a fost integral rau si caca pitalizmu e integral gigea?
Atunci esti un bou.
Am erectie cand ma gandesc cat de chinuitoare e viata ta, ptr ca te incapatanezi sa vezi realitatea in alb-negru cand ea va fi, este si a fost mereu gri.
Cred cacand deschizi temebelizoru (distractia saracului de dreapta neocon) deja ti se strange inimioara.
Daca il vad pe Presedintele meu da dreapta sfanta neocon mancand din nou cacat de stanga? Sau atacand sfanta juxtitie capitalista? Sau descheiat la prohab cu blatu comunist la vedere?
Daca vad iar dujmani comunisti Labe1, canalul sfant basist?
Daca-l vad pa Ztelica Matase si dascopar ca s-a dat si azta cu comunijtii?
Daca apare Mandela si iar da cu bata in balta si iar ii da Presedintele ei muie cu cacat?
Daca incepe si Santaklaus sa dazamageasca cand abia te apucasei sa-i faci soclu la statua?
Daca daschizi 22 e jale.
Labe1 e jale.
La Evenimentu Niro nu mai vorbesc.
Nixtorescu musca curu prezidential in Cotidianul, fituica de glorie basista, unde au mancat cacat atatea valori platite da Sorinel Ovidiu, pa vremea cand tu daschideai fara mare grija orice masa media, ptr ca mai toate baseau.
Acu e complicat, foarte complicat ptr un bou ca tine, cu vederea alb-negru. S-a amestecat cacatu ca naiba. Nu mai stii care ce e azi si ce va fi maine care este.
Ce sa zic?
Nu te lua dupa papagalu alalalt care isi ineaca amaru in aolelile muzicale ale drogatilor da pa vremea tineretii vuastre.
Tu tine-te da politica da dreapta neocon.
Te rog mult si chiar dan suflet!
Altfel m-as plictisi enorm aicea in Refege, in capitalizmu asta perfect unde tu n-ai fi in stare sa supravietuiesti nici 24 ore.

PS: Il vad in blogrol si pa teologu da geacuzi Bacoaenski.
Io zic sa fii un domn si s-o bagi si pa Manuiela Vulpe. Tre sa aive si ea un blog da dreabta pa undeva pan pizsda.

niku_elektriku spunea...

@ george,

"andy" stanescu e aproape la fel de plictisitor de unul singur pe cit e banciu, care "a ales" sa abereze monomaniacal exclusiv din motive financiare, dupa cum ne'a dezvaluit "bunul sau prieten", turcesqiu.

ar fute'o si muma'sa pentru u mie de evroi in plus.

e si el obiectul unui experiment, potrivit aceluiasi dezvaluitor, ala de a'l concura pe celalalt nebun delegat, mircea badea, amindoi niste nesimtzitzi fara ghilimele, in plus, precum popoarele supuse experimentului comunist, a inceput sa'i placa teribil si probabil ca'l va regreta cind se va termina, intr'un fel sau altul (s'or termina si banii duduchii, odata si odata).

niku_elektriku spunea...

@ emigrante,

n'am sa te bruschez si nici n'am sa'tzi bag diverse organe in gura cum itzi fac altzii, dar sa ma mir ca ai atita timp liber in jarmania aia incit sa bintui injurat de totzi pe toate saiturile imi dai voe?

si afla despre mine ca, desi verde, dar nu ecologist, sint destul de batrin incit sa fi apucat vremile in care le spuneam comuistilor ca o sa ma fac utecila-comuist cind o sa caza ei de la putere, ceea ce nu credeam vreodata ca se va intimpla, si nici nu s'a intimplat, de fapt, c'altfel, precis ca ma faceam.

Trimiteți un comentariu