marți, 29 ianuarie 2013



pssst! 
se lasă o liniște 
de'm tziue urechile!
miroase a șisturi 
bitumi-bășinoase 
de te trăsnește! 









DECI: joc de glezne și (mult) mers pe burtă!





plus un 
mersi & viv la frans

         

bine simtzit! 









liniștea nefirească abătută peste căpătzînile de varză ușor murată ale romunilor, odată cu exilarea essclusiv pă net a zurbagiului elodiaco-caracalean, e în măsură sa ne dee fiori est-etici, în calitatea noastră de fi'ntze bipede dotate cu oarecari scame de rezon - asociat cu cuvenita doză de snobism - care ne face sa privim, de la un metru ș'un pik înălțime, realtatea 'nconjurătoare - c'o superioritate prost mascată, dovadă că - zi să'i zic - nici nu știm ce pierdem.

nu e, evident, de bonton să ne raliem tzignalului d'alarmă tras de magistru' găinilor care nasc pui vii, aliás fostu' ardei umplut (cum fusese cognómenuit, pe vremea cînd era olecutz d'obez, de către un alt magistru, cel al cămeșoaelor mortzii cu mînecutze legate la spete) așa că trecem nonșalant la rumegarea, pe'ndelete, a consecintzelor ce se vor abătea, negreșit, peste molcoma glie strămoșească, odată cu percutarea, întocmai și la timp, a bombii cu neuroni din capu' capului gubernului, care o să se lese cu reluarea marii operatziuni de larg enteres natzional "înc'un tain pentru liniștea noastră", că nu dejaba se răsuci 'ntîiu' plagiator al tzearii în cazu' ghezelor de șist bituminos, mai mult pele decit os, și în cel al aoleu-ului de la roșia montagnă și al roșiei din meclă.

abureala cu eliminarea  dependentzii de gazprom, ălea - ălea, cu care ne ametziseră pîn' acu' doar neoconșii (hai noroc, dom' emigrante!) desperados romuni, a fost preluată, fără gretzuri - iată  - și de stînga cosa noastră caviar, lăsîndu'ne noo să 'ntrevedem, prin șlitzu' întredeschis, că toată hărmălaia nu reprezenta decît bătălia de pe neretva pe dreptu' essclusiff d'a fute-- sodomiza regula, fără prezervativ, populimea credulă, cu tzidulă, la fel de'n regulă, de la org(i)anismele 'nternatzionale.

în calitatea mea de blogăr elektrik amator, cu vagi cunoștitze 'ntr'ale ioconomiei de mijloace (cam cîte uită, la timpu' prezent, ulm spineanu și mircea ciumara, acolo unde se află ei acu'), nu rezonez deoloc favorabel la ideea că iar sîntem nevoitzi să ne punem căciula cu urechi de măgar peste capetele netăete 'mprejur, ca să ne putem asuma înc'o dată deplin conditzia pă car' am mai 'ncercat'o cîn' cu privatizarea rompetrol (urasc eratele, da', totuși, se pare ca'i vorba de petrom - se cunoaște ca nu mai am mașină! - mereu le confund p'astea!), cu tot cu bogătziile solului și supt-solului, ca să putem fi lăsatzi s'aspirăm aeru' tare și rarefiat (pentru mocofani) al ue, iar ady născase să fie lăsat să mai mînînce și gura lui nește 'nghetzătzi cu berlus-conu' alecu și cu madam tony blair, după ce s'o cocotza în jiltz la cotroceni, lucru care nu se cunoaște prea bine din ce motive nu s'o mai 'ntîmplat (nu știu dacă și în ce măsură știe ceva despre asta actualu' conloca(tă)tar).

'ntzaleg că sîntem o tzară de hotzomani atît de jmekări încît, ca să punem capăt unor serii extrem de lungi de violuri incestuoase colective, la care ne'am supus, care cum om apucat, pe unde am apucat, mama-tzară, consimtzim resemnatzi, la sugestie essternă (din parte unora ce se arătau exasperatzi de promiscuitatea vecinatatzii noast'e), să ne scoatem tzeara mamă la produs, în tertze tzari, cu cetatzeni cu ceva secole în plus "d'acassa", și 'ntr'ale jmekeriii, care, după ce ne'or bătut obrazu' pentru obiceiurile proaste, procedează și ei întocmai, în folos propriu, că sula nu știe carte, avînd grijă, la schimb, să respecte reguli minime higienico-fito-sanitare, plus ceva măruntzis băgat la teșchereaua victimii, ca s'aivă d'o ciorbă și'o tescovină pentru fiii nevolnici.

ca unu' care o trăit aproap'un an din veatză, legată cu atză, în spatele unui dig al unui lac de decantare plin de un mîl amestecat cu multe cianuri, privesc oarecum melancolic predispozitzia romunească de a se da incapabili să'și mai găurească singuri scoartza terestră și d'a extrage d'acolo cele eventualimente găsite, de parc'am fi papuași d'abea coborîtzi din cocotier, nu vretnici urmași ai tovarășii doctor inginer chemist, savantă de renume mondial, ba ș'atunci cînd îi găsim p'unii să ne sepe putzu'n curte, ne angajăm, p'in contrakt, să cumpărăm apă de la ei, pîn'o seca de tot pînza fre(c)atică, la pretz de tzară din sahel, acolo unde apa'i mai scumpă ca visichiu' de corcodușe.

și mai demoralizant iaste cînd tîrgurile astea inepte sînt făcute, în numele popo'ului, de acești vechili vremelnici, pe care, în nemernicia noastră, îi tot schimbăm mereu 'ntre ei, democracic, în întrecerea sotzialisztă pă ramură, constînd în încercarea de demarcatzie între cei care se gudură mai pe vîrtos pă lîngă 'naltzile portzi și uluci, după ce, 'n prealabil, în campagniile 'lectorale, se strîmbă fiecare patriotic la ăia, cu musculatura flască gata să plesnească de supt ii și itzari.

relevant în privintza acestui aspect este că pînă și adevăratu' tată, bășinos, al natziunii, felix edmundovici voiculescu-dzerjinski, încă dinainte să'și dee, demn și heroic, înc'o dată, dimisia din șparlamentu' marii rușini natzionale, și'a declarat asentimentu' dumisale pro-fund pentru reevaluarea pontească a contractelor de explorare și exploatare a gazelor de șist cu compagnia chevron, dovadă că varanu' a adulmecat și el posibilitatea d'a'l face definitiff irelevant pe diktachioru' care'i tot poartă sîmbetele precum și alte sărbăutori legale și ilegale, neîntîrziind, în  directzia asta, să'și reitereze amenintzarea cu suspendarea, de data asta cu remarcabile șanse de subces, odată ce arvuna tainelor ce'or să tot vie d'acuma era deja plătită.

o să se lese așa o linișteee că pînă și beșinile lu' taika voiculescu o să ni se pară sonatine de schubert binecuvîntate, menite să ne spargă monotonia 
(dacă nu și fatza).
așa ca: sus rochitza, jos chilotzii și la gaura lu' băse cu totzii!


chevron, birladu' nu te vroia, da' a uitat intre timp, ajutat de antena3

*********

tot ca blogăr amator, care se uită, din ce în ce mai rar, pe la televiziile în care se scălimbăe politrucii (deci nici nu mă mai inervez - și, dacă nu mă mai inervez - iată! - nici nu mai scriu p'aciulușa!), am redescoperit RFI ROMANIA, care emite, inclusiff pe fm, cel mai "curatzel" program de știri în limba romună, pe care nu'l mai ascultasem de pe vremea cînd avea un parteneriat cu hadevăru' lu' patriciu, perioadă cînd, pe lîgă că patriciu era un editorialist de mare respiratzie, gură la gură, reușea să'și impue  și viziunile'n linia editorială a ziarului (pînă să cază "la pat" cu diktatoru').

între timp, patriciu s'a 'mbolnăvit, a scăpătat oleacă, a vîndut și ziaru', iar laura chiriac și altzi/alte cîtziva/cîteva s'au împlinit profesional pe alte coordonate mediatice, așa că "se merită" să multzămim frumos gubernului francez, care, în pofida crizii, continuă să finantzeze aceasta "oaza de normalitate", cum în limba de esentză tare se zice, lucru pe care nu'l (mai) fak alte guberne ale altor tzări tovarășe și pretine (îmi pare că și DW a renuntzat să emită în limba romună, după VOA, RFE și BBC), cu essceptzia bine știută a radio maskwa (sau cum i'o mai zicea).

*********
există și blogări profesioniști, fără ghilimele, care, pe lîngă că cîștigă și ei o pîine cinstita prin ceea ce scriu, reușesc să ne și 'nerveze sufitzient, nu numa' p'in succesu' lor absolumente invidiabil, ci și prin tot felu' de "stratageme" futile și futabile, cum e și asta, tot a lu' petreanu, un baet foarte simpăticutz d'al'fel, care, după ce s'apucă și scrie un textuletz ce s'anuntza destul de vioi și de captivant, baga un link spre un alt sait al betzivilor cu deploma, da' care sait îtzi cere să'tzi certifici birocratic vîrsta de peste op'spe ani pentru a termina ce tocmai începuseși, or, cum o fo cazu' meu, să ramîi coitus întreruptus cu tecstu' neterminat.

bine barim ca petreanu o terminat cu campagnia asta sinistră!


(o altă "retzetă" a blogărilor profesioniști de subces, pe care am remarcat'o abea zilele astea, dovadă că sint un fraer al blogăritului - e aia că magiștrii se popularizează numa' și numa 'ntre ei, ca 'ntr'o sectă sau masonerie, cu blogroale cît mai scurte - esentzele tari se tzin în sticlutze mici - să nu care cumva să s'amestece și să se spurce sînjele lor nobel cu ăla al pulimii)

7 comentarii:

Dezideriu Dudas spunea...

Si totusi, la capatul „firelor”, sunt oameni ca dvs. care „le” aratati intreaga goliciune...Usor, usor, ne-om „prinde” si „noi”...Avem totusi un avantaj, „noi” suntem pe CALE..., desi mintea noastra e in mana „lor”... Cum mai scriam azi, nu e cine stie ce strategie ! E „doar” inertie, ne-cunoastere, indiferenta, infatuare, lipsa de empatie..., de aceea, „bornele dvs. kilometrice” nu cred ca vor ramane fara efect...

niku_elektriku spunea...

@ dom' dudase,

recitindu'mi batatura de joc pe care i'am aplicat'o tastaturii, pe la dupa prinz, suparat fleasca, imi dau sama cit de pacatoasa e si democratura asta prilejuita de net-uiala care permite oricarui neavenit, ca mine, care confunda rompetrol cu petrom, cu nonsalantza (daca ma luatzi repide, nici acum nu stiu care'i varianta corecta), sa'si dee cu presupusu.

rusine sa'mi fie!

ps. nu prea intzeleg la ce va referitzi in comentul d-voastra (mi se intimpla des in ultimu timp!), da' o facetzi frumos, domnule!

Dezideriu Dudas spunea...

Cititi si comentariile mele din aceasta seara de pe blogul d-lui Dorin Tudoran. Ref. la intelegere in contextul mai larg, e drept, mi-e foarte greu sa actionez...Cred insa foarte mult in ceea ce fac. Ma ajutati foarte mult si dvs.

Ref. la competenta, stati linistit. I-am cunoscut pe Ulm Spineanu si Mircea Ciumara. Pe primul, cred ca cel mai bine l-a caracterizat Monica Lovinescu...D-zeu sa-i odihneasca pe amandoi..." N-aveau nici o vina "...

niku_elektriku spunea...

@ dom' dudase,

as achiesa la sperantza pe care imi pare mie ca vi'o mai punetzi domnia voastra in partea asa zis necompromisa a hoamenilor cu umerii cazutzi de grijile tzearii, ca si d'atitzia "bolovani" pe care'i cara, tot pe umeri, da', daca luam ca axioma faptu' ca ei au controlat cam tot ce'a miscat in tzarisoara d'o buna bucata de timp, inca dinainte de rebolutzion, atunci nu mi'e deloc clar cum d'o ducem in halu' in care o ducem, nu neaparat ca indivizi (dar si ca indivizi!) adica, daca ei au controlat asa de bine, de ce o duce tzara atit de prost?!

citindu'va semi-pledoariile pe care le facetzi pentru gasca antenista, pe blog la dom' tudoran, marturisesc ca ma 'ncearca o acuta senzatzie ca nu mai intzeleg nimic din modu' cum se ascute lupta de classa, facindu'ne pe noi, oameni aparent normali, fara interese directe in cum se transeaza lupta intre doua sau mai multe gasti de cartier, sa privim acelasi set de evenimente din perspective atit de diferite, chiar dac'ar fi ca unii dintre noi sa dispuna de date la care ceilaltzi sa nu aiva acces.

eu, de data asta, sint de parerea d-lui tudoran, adica imi este imposibil, organic, sa asist macar cinci minutzele la f'una din emisiile a3, inca dinainte sa fi aparut basescu, ca "steaua" de prima marime, si (asa zisu') basescianism; am ceva vechime in directzia asta, dovada c'am mai povestit p'aici cum aveam un sentiment de vinovatzie cind ma uitam la f'un film difuzat pe proaspat aparuta a1 (era in 91-92), parca as fi presimtzit formele grotesti pe care o sa le nasca voiculescianismu'.

la fel si cu mircea badea, cind aparuse pe tele7abc, impreuna cu teo trandafir, ma inspaiminta inca de atunci, desi era un saltimbanc cu infinit mai putzina influentza.

gidea?

oaaah!

oi fi eu gresit...

Dezideriu Dudas spunea...

Azi am vorbit la telefon cu d-nul Iosif Pop, fostul presedinte al Bancii Transilvania. Il vazusem aseara la „Transilvania Live” alaturi de Radu Sarbu ( cunoscut de mine in contextul Neptun Olimp cand era presedinte FPS ). Am rezonat foarte mult cu ideile lui exprimate in acea emisiune TV. L-am cautat pe internet si l-am gasit la Consiliul Civic Local Cluj. Are o viziune foarte apropiata de a mea in ceea ce priveste interesul economic national . Cred ca d-nul Iosif Pop numai pro –PSD-ist nu poate fi considerat ( apropo de „obsesia” mea cu „bataia de joc” Adrian Nastase... ). Va asigur ca ma voi intelege foarte bine cu d-nul Iosif Pop desi a fost arestat in perioada Adrian Nastase, nici nu mai verific pe internet, intr-o inscenare murdara : era presedinte de banca privata !

Insa, ref. la Dan Voiculescu, tocmai am dat primele semne ca sunt pe cale sa devin total dezamagit de el. L-ar putea salva in „ochii mei” ( vad doar putin mai repede decat opinia publica, dar, „va veni” si ea...) doar un super-plan de sustinere a interesului national in care rolul sau este sa arunce „petarde cu pensionarii” in timp ce „marii moguli” adevarati sunt pe cale sa face ceea ce transmitea in direct „mogului fara dinti” Dan Diaconescu despre Oltchim, CFR Marfa, Tarom, etc...Ma tem insa ca desi pastorul neo-protestant Mihai Gadea a adus un aplomb moral si etic Antenei 3 pe care nici macar Octavian Paler nu l-ar fi putut asigura ( vezi opinia lui Paul Goma despre el ...), doar la acest nivel „luptă” Dan Voiculescu...Ceea ce denota o doza mare de ipocrizie si pentru Mihai Gadea. Are si el insa aceasi „parasuta de aur” ca si Mircea Badea. Vor spune ca doar si-au facut meseria...Si aici au dreptate. Pana si Emil Hurezeanu a ramas la Money Channel cand SOV era in puscarie...Repet, nu-l vreau pe DV in puscarie. Desi, parca ar conta opinia mea...L-as vrea insa in puscarie daca toti care au cumparat societati comerciale sau active in Romania pe „manglă” ( fara publicitate, prin subevaluari, etc.) ar intra si ei in puscarie...Sau macar o parte, sau macar de-acum incolo...

regim hotelier bucuresti spunea...

"intersant" mod de a scrie .ironic si pertinent . felicitari

Anonim spunea...

Da, ironic și pertinent, adică vesel și trist.

Trimiteți un comentariu