luni, 7 aprilie 2014

bun așa!
aligică se cere
șef la sri!
păcat că i'a trecut repide

Rusia putinista depaseste deja masura cu Romania: Ajunge!
Dragos Paul Aligica aprilie 7, 2014 Fără categorie
27 comentarii 3,228 Vizualizari


In acest moment s-au intrunit toate conditiile ca problema ruseasca in Romania sa fie pusa fara menajamente pe tapet.
Moscova ne da note la purtare, ne face cu degetul, urecheaza Presedintele Romaniei, scurge catre mass-media “conversatii diplomatice” insultatoare cu privire la Romania si romani, se rupe in figuri de forta tutelara, vrea sa aiba drept de veto asupra regimului exploatarii resurselor naturale ale tarii, incurajeaza chestionarea identitatii europene a Romaniei, se infiltreaza in structura economica a tarii, samd samd samd.
Avem mai nou si o miscare pravoslavnic-ecologist-sapiential-comunist-ocupist-legionaroida incipienta, rezonand in spirit si uneori pana la litera si virgula cu putul gandirii ideologului lui Putin, un exaltat ce combina multilateral-dezvoltat fascismul cu socialismul si ortodoxismul intr-un anti-occidentalism stupid si periculos. Acest individ, Dughin, se pozeaza nu intamplator -in trecere prin tara noastra fiind- cu unul dintre activistii pe fata impotriva statului de drept si occidentalizarii tarii, autor al unuia dintre cele mai incriminante documente legate de lovitura de stat din 2012, unul Dogaru.
Sa nu o lungim: stim cu totii despre ce e vorba aici. Cine se face ca nu vede sau face pe naivul, sub un pretext sau altul, are o problema. Si aia nu e problema noastra.
Sa le luam pe rand. Chestiunea centrala este problema economica. Azi sa o punem pe tapet pe asta. In acest moment este evident ca Moscova foloseste parghiile economice ca instrument geopolitic si de pozitionare strategica si influenta geopolitica. Rusia e un sistem mercantilist-capitalist de stat, cu ambitii imperiale, in care factorul economic este servantul politicului si militarului. Nu exista economie libera in Rusia si trebuie sa terminam cu aceasta fictiune in care ne complacem. Rusii nu fac economie, nu fac constructie de civilizatie (care vine apropos, de la civic si civil), fac geopolitica, imperialism si propaganda. Moscova insasi ne indeamna sa vedem lucrurile asa. Sa-i luam in serios.
Asadar avem tot dreptul sa privim orice agent economic rus ca potential agent politic, de informatii si de influenta rusa-putinista. Putem face poate o nedreptate unora, dar asta e. Rusia e un sistem mercantilist-capitalist de stat agresiv –cu accente tot mai puternice national-socialiste- si avem toate datele in acest moment sa operam sub ipoteza ca investitiile ruse sunt manate nu de jocul pietei libere ci de fire ce duc la Moscova. Nu e bine. Moscova foloseste infiltrarea economica, santajul economic, boicotul economic, monopolul economic ca arme politice. Dovezile sunt covarsitoare.
Bun. E cazul sa raspundem.
E momentul sa avem un inventar al prezentei ruse directe si indirecte in economia romaneasca. Faptul ca nu avem la ora actuala aceasta evaluare facuta publica, este ingrijorator. Avem nevoie de un inventar cantitativ cat mai precis.
E momentul sa avem un inventar calitativ al prezentei ruse in sectoarele si industriile strategice. E bine sa stim unde si cum sunt plasati ei si agentii lor, in nodurile strategice ale economiei. Sa nu spuneti ca nu exista asa ceva, ca ce agenti, ca ce contracte, ca ce plasamente, ca sa vezi, ca sa nu crezi…. ca va rad si curcile daca initiati o conversatie in acest sens. Ca sa vezi: Romania, singura tara din regiune si din lume unde nu se intalneste fenomenul in discutie. Miracol.
E momentul sa avem un inventar al prezentei ruse in sectorul resurselor naturale.
E momentul sa avem un inventar al prezentei ruse in domeniul metalelor rare.
E momentul sa avem un inventar al prezentei ruse directe si indirecte in infrastructura.
E momentul sa avem o evaluare a prezentei ruse prin intermediari in entitatile economice majore operand in structura economiei nationale.
E momentul sa gandim un moratoriu asupra oricarei noi angajari ruse in economia nationala.
E momentul sa anuntam ca ne gandim tot mai serios la principiul preferintei comunitare si nord-atlantice in economie.
E momentul sa semnalam cat se poate de ferm ca la orice act de razboi economic asupra Romaniei si Republicii Moldova, Romania va evalua investitii ruse specifice din tara in perspectiva principiului prioritatii strategice comunitare si nord-atlantice. Romania nu e sat fara caini.
E momentul sa tragem o linie. Ne jucam de-a economia de piata si capitalismul pietei libere cu unii care sunt din alt film, cu alte ambitii si alte reguli. E cazul sa-i privim si sa-i tratam exact asa cum se prezinta si cum sunt. A proceda altfel este stupid si iresponsabil.

********


Dragos Paul Aligica spune:
07/04/2014 la 15:58
Gata, retractez. Am fost convins aici si pe alte forumuri unde se comenteaza acest articol: Rezistenta e inutila, rusii controleaza tot, nu mai e nimic de facut decat sa le dam cheile de la economie pe mana ca sa se ocupe ei. Ca au gaze mai ieftine.
Oricum pentru noi era prea obositor, noi avem prioritati mai spirituale: post, rugaciune, zen, festivalul berii, demostratii pentru pace., clubing si modeling, meciul etapei etc. Nu te poti ocupa de toate. Trebuie sa renunti la ceva.
Si oricum o fac ecologic, cu grija fata de mediu si aproapele crestin, dezinteresat – fata de occidentali care sunt doar dupa profit. Si alte tari au ajuns la aceasta concluzie si uite ca nu le merge rau.
Deci va rog sa nu mai insistam pe aceasta idee fiindca autorul de fata a fost convins si a reconsiderat deja chestiunea.
Răspunde

PĂCAT!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu