joi, 18 decembrie 2014


scripcarul și stejarel olarul pe acoperișul fierbinte



cum nu l'am intzeles si n'am sa'l intzeleg niciodata pe domnul ministru daniel funeriu, un presupus savant, doktor "pe bune" in chimie, chiar cistigator de granturi de cercetare, in valoare de bulioane de evroi, pe baza de capacitate profesionala recunoscuta internatzional, ca atare, si care a dat cu piciorul la toate astea, si cu mucii in fasole, pentru a deveni un mic trepadus politic, gata sa esueze lamentabil ca urmarit penal, ca ultimu' aprozarist ajuns parlamentar, la fel n'o sa'l intzeleg niciodata nici pe domnul savant vladimir tismaneanu, cel care nu oboseste niciodata sa ne cocoseze cu prea plinul domniei sale contzint, revarsat peste noi si peste hectare de bitzi gramada.

se risipeste abundent si neverosimil, luindu'i ostateci si p'altzii, combinatoric, reusind performantza uluitoare sa publice articole de nu mai mult de citeva sute de cuvinte "la patru miini".

am fost printre cei care i'au luat apararea, atunci cind era acuzat de sinecurism, pentru ca nu'mi imaginam cum un om de asemenea magnitudine, profesor la prestigioase universitatzi de peste balta, s'ar putea cobori la nivelul culesului celor citziva firfirei care i s'ar fi cuvenit pe statul de plata.

dupa ce a fost indepartat, miseleste, de la conducerea institutului care se ocupa, zice'se, de crimele comunismului, la fel cum si el il inlocuise pe cel dinaintea sa (nici nu mai tzin minte cine a fost. sa fi fost marius oprea?), indepartare si ea "cu (un) cintec", pentru ca, initzial, promisese c'o sa'si dee el singur-singurel dimisia, fapt care nu s'a mai intimplat, probabil ca la sugestia patronului spir'tual al domniei sale, pentru a putea face tambalau dup'aia, domnul savant a continuat rafuiala cu cei care i'au urmat in fonctzie, la fel de polit(r)ici ca domnia sa.


unul dintre ei, andrei muraru, care habar n'am cine este, dar care, atunci cind useleaoa s'a rupt, a parasit postul fara prea mare scandal, el fiind propus acolo de peneleaoa scoasa/esita de la gubernare, este acum vinturat, prin diverse medii, drept un nume ce ar putea figura pe lista consiglierilor presedintelui ales-bules iohannis, eventualitate care'i provoaca bube si mincarimi domnului profesor, dar si "negrului" domniei sale, marus stan si bran, si el cu o mai veche ranchiuna personala la adresa viitorului consigliere.

ca pe vremea domnului moraru s'a mai facut si ceva pentru memoria victimelor comunismului si comunistilor, precum si pentru inceperea pedepsirii celor vinovatzi, constitue, se pare, un factor agravant.


Ponta dupa Ponta: Un mesaj catre Klaus Iohannis

Vladimir Tismaneanu    decembrie 15, 2014 2 comentarii 759 Vizualizari
In urma cu 25 de ani, era cu cateva zile inainte de prabusirea regimului Ceausescu, intr-o emisiune pe postul american de televiziune publica (PBS), spuneam ca Romania nu traieste in realitate, ci in plina supra-realitate. Este ceea ce se petrece si acum, spre uimirea oricarui om care inca mai percepe distinctia dintre adevar si minciuna, ... citeste tot articolul

Despre Andrei Muraru. Exerciții de uimire

Marius Stan    decembrie 14, 2014 2 comentarii 2,067 Vizualizari
Încă de când am auzit pentru prima dată ipoteza numirii lui Andrei Muraru pe post de consilier prezidențial pentru relația cu societatea civilă, m-a cuprins o uimire vecină cu râsul irepresibil. Să vă spun și de ce (mi se pare absolut important să cunoaștem în amănunt tânăra generație de politicieni ori de oameni ce se ... citeste tot articolul


am citit, ce'i drept ca'n diagonala, articolul domnului negru al domnului tismaneanu, ca pe cele ale domnului tismaneanu, el insusi, nu mai pot, de ceva vreme, fiziologic, sa le citesc, si am ramas oarecum siderat, daca nu busbe, pentru ca, pur si simplu, n'am intzeles chiar nimica, parindu'mi, la fel de pur si la fel de simplu, ca domnul negru vrea sa'i faca o mare placere domnului tismaneanu, cautindu'i nod in papura domnului muraru.

pentru ca uimirea mea n'a ajuns chiar pina acolo incit sa se invecineze cu risul irepresibil, vorba domnului negru de mai sus, am sa incerc sa redau, din memorie, ca realmente nu vreau sa'i recitesc textul, spre aprofundare, ce am intzeles eu, din acea parcurgere in diagonala, ca'i reproseaza inamicului, viitor, probabil, consigliere.

deci, era vorba ca, in nemernicia lui, domnul muraru, s'ar fi manifestat ca un badigard al proaspat numitei directoare a bibliotecii centrale universitare, doamna mica militzista mireille radoi, in timp ce eroul nazziunii, stan marius, (se) manifesta, in fatza stabilimentului, pasnic si plenar, impotriva numirii dinsii.

deducem d'aici ca domnul muraru era de acord cu numirea stimabilei in post, iar domnul stan era impotriva.

ciudat!

dar - cum dracu? - doamna nu fusese numita/nu cistigase concursul aranjat, pe vremea gubernului (sanchi) boc, pe vremea ministeriatului mai sus amintitului funeriu?

adica a gubernului/nelor basescu?

pai, ce treaba avea domnul muraru cu gubernarea basescu, ca s'o sprijine, pe ea si pe sprijinitzii ei, ca el era liberal (poate ca merge iarasi un "sanchi"), ramas de carutza, iar, peste nu mult timp, domnul stan ni'l zugraveste pe domnul muraru ca fiind un aprig contestatar, tot in strada, a aceluiasi gubern, in 2012?

sau, poate ma insel eu, l'a auzit cineva pe domnul tismaneanu, cel caruia'i este atit de recunoscator, pina la identificare, domnul negru stan, contestind vreuna din masurile/numirile gubernelor basescu?

ori sintem consecventzi, ori nu mai sintem?

il contestam pe domnul muraru c'a fost, ne bazam pe zicerile domnului negru stan, intr'un moment de ratacire al existentzii sale, mai basescian decit domnul tismaneanu, daca se poate imagina asa ceva (si iata ca se poate!)?

ca se ne lamurim despre ce e vorba in propozitzie, il putem lua martor pe alt actual basescian, cu condicutza, feroce, care pe vremea aia, a numirii doamnei bibliotecare porno-securista, era mai putzin basescian decit astazi, daca se putea exprima la modul peiorativ la adresa "portocaliilor", asta chiar mult inainte ca domnul basescu sa rosteasca acel crincen "adio pedele!", pina nu sterge prisecariu, despre el, evident, era vorba, toate urmele (o parte dintre ele le'a sters. dovada ca linkurile spre kmkz nu mai functzioneaza)



mie imi pare ca, prin acest articol, cel de pe contributors.ro, in loc sa'i traga o smetie, vorba lui turcesqiu, lui muraru, de fapt, domnul stan, i'o cam trage la gioale domnului tismaneanu.

******************

si pentru ca eu mi's mai  impartzial decit ar pretinde unii, nu pot ca sa nu'l alatur acestui tobosar al vremurilor tot mai noi, nu voi, adica domnului tismaneanu, pe unul dintre adversarii domniei sale, care nu'i chiar atit de mare savant ca dinsul (dar totusi!), adica pe domnul stejarica olarul, istoric, teolog si beletrist de renume interjudetzean, actual apevist, despre care am aflat cu surprindere, zilele astea, ca rezista pe metereze, ca secretar de stat, nenica, in gubernul ponta al nu stiu citelea, si dupa ce ministrul acto-rika venturiano stanoevici fu indepartat, cu un picior spate gios aplicat cu ciubotzica cucilor diasporeici, un adevarat motiv d'oftica absolut intemeiata pentru domnul tismaneanu, mai ales ca nici madam/mademoiselle mireille n'a fost indepartata din post, marturie sta ca dinsa rezista pina'n zilele noastre.




din pacate, nu am date despre domnul marius oprea, fostul coleg de suferintza al domnului secretar de stat stejarel si fostul vinator de securisti, altele decit cele care'mi lindica c'a ajuns in halul incit sa'i apere pe tortzionari si securisti prin procese.


ps

io'te'l si pe jac, tic - tac, tic - tac, gind la gind cu bucurie, doar la el sa fie, s'o agatzat de nadragul tismanean, de oftica pe ioha si de necaz ca shafu'i numai unu, dar trecator...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu