marți, 9 octombrie 2012

DOUĂ

LO(Ă?)TURI

Scrisoare deschisă către domnul Traian Băsescu
May 29, 2012

Acum şapte ani, la presiunile dumneavoastră şi ale subordonaţilor politici, am demisionat din funcţia de preşedinte-director general al TVR. La acel moment, făceam o fotografie sumară a situaţiei în care lăsam televiziunea publică: 20 de milioane de euro profit net pe anul 2004, 17 milioane de euro în conturi, sub 3000 de angajaţi, spaţii de producţie şi de birouri nou construite (mii de metri pătraţi), procesul de retehnologizare într-un stadiu avansat, operaţiunea de rebranding – o reuşită pe plan intern şi internaţional, poziţia doi-trei în topul naţional al audienţelor TV şi, cel mai important, faptul că angajaţii redobândiseră mândria de a lucra în TVR. Televiziunea Română devenise „imaginea timpului său”, ajungând o instituţie puternică şi respectată.

Astăzi, Televiziunea Română, pe care aţi aservit-o şi aţi umilit-o cum niciodată nu s-a mai întâmplat, înregistrează pierderi economice uriaşe, cumulează datorii de aproape 150 de milioane de euro, personalul este supradimensionat (3500 de angajaţi) prin angajarea ziariştilor obedienţi şi oferirea de sinecuri clientelei politice, audienţele sunt prăbuşite (tronsoane lungi de timp cu audienţe zero), este decredibilizată şi lipsită de respect public, iar lista dezastrelor poate continua. Un amănunt: actualul preşedinte-director general, Alexandru Lăzescu, a fost numit de dumneavoastră personal.

Cine e vinovat de ce s-a întâmplat în aceşti şapte ani? În primul rând Traian Băsescu. Aţi dispus aservirea TVR cu orice preţ, ordinul fiind executat de Mona Muscă şi Raluca Turcan, ajutate de un şir lung de cozi de topor, ce au beneficiat de colaborarea unora dintre şefii TVR şi de susţinerea unor acoperiţi din presă. Băsescu-Muscă-Turcan este triumviratul care a declanşat distrugerea TVR. Punând conducători incompetenţi, aţi obţinut garanţia fidelităţii lor, iar, ca recompensă pentru slugărnicie, le-aţi dat mână liberă la jaf.

Problema depolitizării TVR v-a fost doar un subiect de campanie electorală. După alegeri, v-aţi întrecut înaintaşii, subordonând-o politic şi mai mult, ca de altfel pe toate celelalte instituţii publice. Tot ce aţi reproşat cândva altora aţi făcut înzecit odată ajuns la putere: „corupţie la vârf”, trafic de influenţă, politizare excesivă, nepotism, impostură etc.

Aţi câştigat alegerile din 2004 cu sloganul „Dreptate şi Adevăr”. În fapt, lucrurile au fost exact pe dos, guvernarea dumneavoastră a stat sub semnul nedreptăţii şi al minciunii, pe fundalul unei stări conflictuale pe care aţi avut grijă să o alimentaţi permanent. Sloganul mai potrivit ar fi fost „Jaf şi incompetenţă”, pentru că în TVR, ca în întreaga ţară, asta s-a petrecut. Este uluitor cum în numai şapte ani au fost prădaţi aproximativ 150 de milioane de euro! Iată „eficienţa” regimului Băsescu şi felul în care s-a concretizat mult clamata „modernizare a statului”. Multiplicând situaţia dezastrului din TVR la realitatea celorlalte instituţii publice, avem dimensiunea ororii unei politici de destabilizare a structurii de rezistenţă pe care stă orice stat suveran. Dumneavoastră vă aparţin cuvintele care sună ca un blestem: „statul nu mai poate fi responsabil pentru fiecare dintre cetăţenii săi”, ce au declanşat cel mai crunt individualism, maximizând indiferentismul social. În fapt, aţi militat pentru un stat iresponsabil, condus de indivizi responsabili doar pentru propria lor îmbogăţire şi preocupaţi să-l menţină captiv cu orice preţ.

Nu aţi fost un preşedinte-jucător, ci un preşedinte-distrugător, spre nenorocirea multor români. Veţi spune că nu aţi făcut totul de unul singur, că la ruinarea sistemului public (mass-media, sănătate, învăţământ etc.) şi la haosul general din administraţie au contribuit şi alţii. Sigur că nu aţi demolat solitar, dar cei care v-au pus planurile în fapte au fost aleşi de dumneavoatră dintre fidelii incompetenţi şi şantajabili, deci uşor de controlat într-un sistem structurat după reguli mafiote, România cotropită fiind sistematic spoliată şi siluită. Dacă CSAT ar funcţiona normal, ar fi trebuit de mult să se autosesizeze de pericolul pe care l-aţi reprezentat pentru România.

Cine ştie de cât timp va fi nevoie să se repare dezastrul pe care îl lăsaţi în urmă? Sunt stricăciuni care nu vor mai putea fi vreodată îndreptate. Aţi degajat atâta ură împotriva propriei ţări, încât epoca Băsescu va rămâne în amintire ca un coşmar, trauma războiului pustiitor pe care l-aţi purtat aiurea cu propriul popor, o calamitate pe care aţi abătut-o asupra României într-o perioadă istorică în care i-ar fi putut fi mult mai senin. Niciodată nu au fugit din propria lor ţară atâţia români, niciodată n-am trăit atâta dezrădăcinare. De data asta, răul cu care românii s-au confruntat a fost nu numai imens şi perfid, dar a venit din interior, de aceea şi doare atât de tare, iar răul poartă numele dumneavoastră, domnule Traian Băsescu.

Dincolo de durerea de a vedea distrusă munca mea şi a colaboratorilor mei din TVR, vă sunt recunoscător pentru că, încercând să-mi faceţi rău acum şapte ani, mi-aţi făcut un mare bine, determinându-mă să mă întorc la vechile mele preocupări, departe de mizeria fizică şi morală care a înflorit, sufocând ţara în epoca Băsescu şi, pentru asta, vă mulţumesc.






Oct 07
Delirul din TVR
Nori de furtuna

L-am văzut pe Elwis C. Săftoiu ieşind disperat să comunice, în fapt să se facă de râs încă o dată. De la aiurelile cu Euronews, la interviurile jenante date pentru Hotnews şi Antena3 – a amestecat minciuna cu fanfaronada. Delirul groparului TVR este efectul febrei pe care incompetentul violent o capătă din cauza propriei imposturi, impostură ce începe să provoace dezastre unul după altul. Neştiind parcursul istoric al televiziunii publice române şi neînţelegând mecanismele ei de funcţionare, Elwis C. Săftoiu a făcut aprecieri jignitoare la adresa profesioniştilor din TVR, lucru nedrept pentru mulţi dintre angajaţii a căror singură vină este că sunt conduşi de unul ca Elwis C. Săftoiu.

Unii dintre angajaţii TVR nu mai aşteaptă mascarada restructurării şi pleacă deja la alte televiziuni. Pleacă meseriaşii care nu vor să fie umiliţi dând simulacre de concursuri. O parte dintre profesioniştii adevăraţi părăsesc TVR sau o vor părăsi, scârbiţi de toate câte se întâmplă acum… Apropo, ştiţi că în ROF al SRTv este înscrisă obligativitatea angajatorului de a asigura obiectul muncii şi condiţii necesare desfăşurării profesiei? În schimb, angajaţilor din TVR li s-a impus să stea de pomană şi să asiste cum totul se năruie.

Trist este faptul că unii angajaţi sau foşti angajaţi din TVR şi-au mai tranzacţionat încă o dată conştiinţa devenind complici ilegalităţilor comise în numele restructurării. Unii au cedat la oferta de a intra în comisiile de evaluare, având astfel nu doar garantat locul în TVR, dar şi asigurată una dintre opţiunile cu care au fost ofertaţi: “Ce-ţi doreşti, emisiune sau să fii şef?” Aceasta a fost nada cu care unele “caractere” au fost cooptate în respectivele comisii. Câţiva dintre cei abordaţi cu întrebarea de mai sus m-au întrebat ce ar putea păţi în consecinţa faptului că au refuzat târgul. Nu ştiu cum se vor răzbuna Elwis C. Săftoiu şi C. Zgabercea, dar sigur ştiu că cei care au refuzat vor avea conştiinţa împăcată şi vor putea să-şi privească în ochi colegii fără să le fie ruşine.

Printre membrii Comisiilor de evaluare regăsim politicieni, membri marcanţi ai alianţei USL. Dincolo de “ciudăţenia” de a fi fost nominalizaţi numai politicieni dintr-o singură parte a spectrului politic, numirea în comisiile de evaluare a unor politicieni este o mare eroare. Vorbim de ani de zile de depolitizarea televiziunii publice ca astăzi să fie politizată la maxim prin astfel de ingerinţe într-un proces de selecţie ce ar fi trebuit să fie construit doar pe criterii exclusiv profesionale şi înafara oricăror influenţe politice. Cred că niciodată TVR nu s-a confruntat cu o mai mare presiune politică ca în această perioadă, să ne reamintim că actualul PDG este un activist de partid, fost şef de serviciu secret.

Elwis C. Săftoiu, C. Zgabercea şi colaboratorii lor au pregătit o cerere-capcană pe care o prezintă ca obligatoriu de semnat de către toţi angajaţii. Din cererea de înscriere rezultă că angajatul e cel care solicită “înscrierea în procesul de selecţie”, în vederea obţinerii unui “viitor loc de muncă” şi că este “de acord cu Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea selecţiei salariaţilor SRTv”! Cu această şmecherie se încearcă anularea efectelor juridice ale ilegalităţilor şi erorilor de procedură comise de către şefii TVR în toată această perioadă. Intenţia perfidă este ca prin semnarea Cererii de înscriere să-l determine pe angajat să-şi solicite singur pierderea actualului loc de muncă! Grav este că toate documentele legate de procesul de restructurare (Regulamentul, Cererea de înscriere, Anexele) nu au fost aprobate de Consiliul de Administraţie, aşa cum nici componenţa comisiilor de evaluare nu a fost aprobată de CA. Toate documentele aduse la cunoştinţa angajaţilor prin publicarea lor pe intranet, duminică 7 octombrie 2012, sunt consecinţa unui ordin al PDG al SRTv datat 2 octombrie 2012. În realitate, se pare că ordinul este antedatat, 2 octombrie 2012 corespunzând zilei de dinaintea publicării în M.O. a hotărârii CCR de demitere a celor 8 membrii numiţi politic în CA al SRTv, printre demişi figurând şi Elwis C. Săftoiu. Altfel spus, data de 2 octombrie a fost ultima zi (legală) de lucru ca PDG al SRTv a lui Elwis C. Săftoiu. Doar că în toată această perioadă, din 3 octombrie şi până astăzi, 7 octombrie 2012, Elwis C. Săftoiu a venit la serviciu (cum de i s-a făcut accesul în incinta TVR, cine i-a permis folosirea biroului şi a maşinii de serviciu etc?) şi a acţionat în sensul continuării procedurilor de restructurare, făcând în această perioadă şi declaraţii publice în acest sens, ca şi cum ar fi continuat să ocupe legal funcţia de PDG al SRTv. Este evident o uzurpare de funcţie şi, pesemne, fals în acte publice dacă este adevărată antedatarea documentelor publicate pe intranet duminică 7 octombrie. Uluitor câte ilegalităţi, câte falsuri şi toate pe fondul unei enorme incompetenţe girată politic!

Chiar dacă Elwis C. Săftoiu îşi va duce proiectul de demolare a TVR până la capăt, pe lângă mormanul de moloz pe care-l va lăsa în urmă vor fi sute de procese pe care angajaţii le vor câştiga, unii dintre aceştia nu atât pe motive de substanţă, ci pe baza multelor ilegalităţi şi a lipselor de procedură pe care Elwis C. Săftoiu, C. Zgabercea şi colaboratorii lor le-au făcut. Atât de prost a fost întocmit acest proces de restructurare, în conţinut şi în formă, încât el nu doar că nu va restructura şi moderniza televiziunea publică din România, ci o va culca la pământ generând ulterior, prin procesele pe care TVR le va pierde în favoarea angajaţilor concediaţi, hotărâri judecătoreşti de reintegrare în muncă şi plata de despăgubiri. Şi toate aceste daune nu le vor plăti groparii, ci “mortul” TVR.

3 comentarii:

Anonim spunea...

da cine-i orangutanu oprimat din prima parte, ca nu se semneaza?

niku_elektriku spunea...

@sareinochi,

e tot nicolau, terembelul manager, fost consiglier al lu' nascase, care se tot lauda cu rezultatele ioconomice ale administratziei lui de la tvr, uitind sa precizeze ca alea au fost si vremurile in care s'a facut ultima "actualizare" a taxei tv, lucru fara importantza, desigur, ca el s'ar descurca si cu actuala valoare, indiferent de inflatzia si devalorizarea survenite intre timp, nu?

si astfel sa dovedeste, din ou, ca nascase a fost al mai tare (si cu oua) pm ever, dupa cum o spus'o inclusiv diktacuioru', nu?

niku_elektriku spunea...

@ emigrante,

mă leși?

Trimiteți un comentariu