miercuri, 15 iulie 2015

ne așteaptă și alte ghildușii



  1. Noutăţi

    am intzeles ca trebue sa ne asteptam la amplasarea a inca unei capodopere de "arta monumentala" (stau in dubiu daca sa pun ghilimele la capodopera sau la arta monumentala), odata cu sarbatorirea a una suta de ani de la 'nouasuteoptuspe.
    dupa cartoful lui ghildus si dupa carutza cu paiatza (paiatza fiind, cam de fiecare data, stegarul cel dac al antenii trei), acuma e vorba tot de "o lucrare" a cui oare?
    ma lamureste o scurta cautare pe goagle (am intrat doar pe primul articol, din 2010, care mi'a iesit in cale):
    "Epopeea monumentelor de for public continuă. Presa cotidiană de zilele trecute făcea cunoscut că sculptorul Ioan Bolborea ar urma să primească de la municipalitatea bucureşteană, pentru două monumente din bronz unul înfăţişându-l pe Lascăr Catargiu şi altul pe Alexandru Ioan Cuza , un onorariu de peste un milion de euro, sumă enormă şi pentru Uniunea Europeană."
    "Ioan Bolborea este un fel de abonat al monumentelor de for public, el fiind, în ultimii 20 de ani, sculptorul care a primit, probabil, cele mai multe comenzi de stat, nu doar în Bucureşti, ci şi în întreaga ţară (veziwww.bolborea.ro)."
    "Ce îl face pe Bolborea să câştige concursurile publice mai mult decât alţi colegi de ai lui? Poate bunele lui relaţii cu oameni politici şi cu funcţionarii municipalităţilor? Poate o excelentă cunoaştere a meandrelor birocratice şi a comisioanelor din spatele unor asemenea comenzi (mult prea) costisitoare? Sau poate pur şi simplu faptul că Bolborea deţine o fabrică de monumente lângă Bucureşti, cu o turnătorie în ceară pierdută, cu o ipsosărie şi o secţie de restaurare, cea mai serioasă instituţie de artă monumentală din ţară, cum singur afirmă artistul, şi care-i facilitează primirea comenzilor, întrucât şi alţi sculptori trebuie să apeleze la el şi preferă să lucreze sub egida lui şi să tacă din gură?"
    ce mi'a venit acuma cu balborea asta?
    pai, l'am vazut aseara, la o televiziune pe care doar o banuiam ca exista si subzista in grila mea de programe, alaturi de marea doamna nicolettta savin (tot basista si injuratoare de ficus a ramas), cum se lamenta, cu fatza lui de iubitor al tariilor, cit de greu ii e lui cu autoritatzile astea care nu sar la fel de repide cu banu precum le fuse intzelegerea.


5 comentarii:

Anonim spunea...

Si daca e BASISTA ce ? Toti astia SUNTEM "CIUMATI" ???!!???

Mai lasati tobele mai incet dom. Niku, caci prea saritzi calu'...
O.K. Ghildus asta e PENIBIL, dar Doamna Savin e RESPECTABILA, vorbeste foarte frumos despre Nichita Stanescu, de ce nu ati completat, daca nu ati vazut emisiunea si despre superbele interviuri cu criticul literar Alex Stefanescu !

Inteleg ca e bine sa scoateti in evidenta "tembelismele", kitch-ul si lipsa de masura ,dar cu doamna Nicoleta Savin sunteti nedrept...

Imi pare rau dar nu va impartasesc "maoismul" cultural chinez ...

Cristian

Unknown spunea...

Bre' nea' Cristiane nici eu nu impartasesc "maoismul" cultural chinezesc...Da' YUAN-ul 'cela cred ca nu ne-ar prinde rau, daca LEUL nostru nu va rezista....Ma refer la un efect intaziat al descinderii lui Anghel Rugina in anul 1990 in Romania si la dorinta lui de helvetizare a Romaniei ( independenta fata de sistemele ecoomice prea puternice pentru tarile mici...)...Din pacate in Romania il avem doar pe "YUAN CEL PRAZNIC"....

Sper sa sara si dom'Cornel in apararea lui dom' Niku ! Ce draku'..., pana si basismul a fost vaduvit de Basescu se spune in "lumea buna"....Vorba lui Liviu Antonesei, sa scapam intai de holera si-apoi vedem noi ce facem cu ciuma....

Dom'Niku abia ca ne arata ca astfel de "ghildusii" ne pot ineca definitiv daca acceptam sa mafiotizam la maximum administratia, inclusiv cu damf cultural. Nu s-a prins insa ca d-na Savin pare ca tocmai ni l-a predat pe "ghidus" ( Bre' dom'Nikule, ai uitat formula, "cand se duce parca vine ? " )...Recunosc insa ca nea' Alex e prea ghidus pentru mine. Mai ales ca este si prieten cu d-nul Jack, nemurit astfel de dom'Niku.

PS Sper ca dom'Cornel sa inteleaga ca drama neoconbugetara e mult mai ampla. "La Romania"este doar un epigon, ghidus....Nici "la Germania" nu e chiar ca la Cap'tain America, dar de-un feldmaresal tot mai ramane galceava neocona....

niku_elektriku spunea...

cristiene,

mai las'o, frateee, cu basismu' asta (tzi'o zic io, ca fost basist destul de idiotulizat), care'mi aduce aminte de leninismu nepieritor (numai ca lenin sta, nemuritor si rece, in locul binestiut).

d0mnul basescu si'a trait traiul si nu si'a mincat malaiul (malai mai are, daca isi permite sa finantzeze, inca, mai multe trusturi de presa si altzi creatori individuali).

din punctul meu de vedere, doamna savin are tot dreptul sa ramiie basista "pina la moarte" sau "pina la capat", cum doreste 'mnea-ei, dar pentru ca, ca sa se inscrie "pe linie", isi manifesta, cu aceeasi ardoare (daca nu si mai mare) un "anti-iohannism" desantzat si (deocamdata) ne-bazat pe vreo culpa tangibila, imi da mie senzatzia ca se inscrie intr'o campagnie (bine?) regizata.

doar in emisiunea despre care facui vorbire (si pe care nu am urmarit'o decit citeva minutzele), doamna a catadicsit sa'i sara la beregata ficusului ca nu i'a primit pe tinerii aia cu marsul moldovenilor pentru "unire", cind era evident ca toata actziunea nu era decit o provocare dintre cele mai primitive, si doar daca "seful statului", cum ii placea domnului basescu sa'si zica, ii primea, se puteau naste serioase intrebari "in anumite cancelarii".

chiar, tu te'ai intrebat cine ii finantzeaza pe tinerii aia?

crezi cumva ca sie?

eu nu cred ca sie, nici mie, nici tzie, ci tocmai КГБ/ ФСБ...

niku_elektriku spunea...

dom dudase, nu intratzi, dom'le, sa'l mai linistitzi pe domnul liviu, sa n'ajunga, naibii, sa pue vreo bomba, ceva, undeva...

Unknown spunea...

Nu trebuie sa intru. Trebuie sa ies ( din siaj...)....Cu Liviu insa o sa-ncerc sa fac ceva ( les amis des mes amis...). Jde'ani de zile am folosit formula " prosti ca la Pocreaca" si-abia cand m-am dus spre Iasi sa ma-ntalnesc cu Liviu am vazut ca Pocreaca egzista ( intre Vaslui-ul 'cela-a lui Penes...si Iasi-ul noului "partid al prostilor", dupa ce Alex Stoenescu a incercat ceva si-n 1989, "in reluare", cand a scris ca SOV a participat la rivolutiune...) , mai ceva ca_camila (de) la Cluj...., care, ba se lasa, ba nu se lasa vazuta...

Trimiteți un comentariu