luni, 29 noiembrie 2010

ungureanul & raspopescul

Încă de la răul început al presei noastre post-comuniste, Cristian Tudor Popescu s-a autoproclamat Ministrul Justiției Populare Scrise, Vorbite și Scrîșnite. Nervii corecționali ai lui Cristian Tudor Popescu au făcut carieră. La început, în poala maternă a complexului FSN-IMGB-Miron C. Editorialele detunate de Cristian Tudor Popescu în Adevărul au rupt-o cu gîndirea, într-un moment în care a gîndi era un act straniu, nepatriotic și reeducabil cu bîta și lanțul mineresc. Un citat minor, din fluxul editorial al lunii ’90:
"Că pe 13 iunie a avut loc în Bucuresti o tentativă de lovitura de stat este un fapt a cărui negare nu poate fi discutată decată decît în termenii cretinismului sau candorii, după cum se exprima dl. Răzvan Theodorescu. Oricine s-a aflat în acele ore la Televiziune, la Interne sau la Poliție poate rememora mirosul sălbăticiei și fricii care pluteau în aer. E lesne de înțeles că imaginile din seara aceea, transmise de TVR, și mai ales lipsa oricăror imagini, vreme de 40 de minute, pe micul ecran, au creat, inevitabil, o stare de tensiune, de panică, în intreaga țară. Ceea ce s-a întîmplat a doua zi în București, începînd cu primele ore ale dimineții, a fost o reacție tot atît de inevitabilă; spirala violenței, odată inițiată, urcă întruna. Aceasta reacție s-ar fi produs și în lipsa apelului prezidențial, care a avut ca principal efect diminuarea creditului de care se bucură Președintele și Guvernul. În aceste condiții, comportamentul grupurilor minerești și muncitorești nu a fost, nici nu avea cum să fie, pașnic."
Așa arăta curajul celui ce avea să proiecteze, fără încetare, în cei 20 de ani ce au urmat, imaginea unui caracter aspru și drept, de condeier neclintit, la intersecția între Gorki și Hemingway. După proba jenantă din mai-iunie ’90, caracterul editorialistului n-a mai fost testat de încercări la fel de dramatice. Nici nu era nevoie. Editorialistul-magistrat le-a fabricat singur. Apocalipsul cotidian, minciuna, ticăloșia și ticăloșii au devenit specialitatea și boala profesională a autorului. Evident, România deține zăcăminte inepuizabile în materie. Acolo unde fiecare palmă de pămînt e însoțită de o palmă pe fața bunei creșteri și a vieții curate, ziaristul trebuie să scrie. Cum s-ar zice, dacă țara o cere, ziaristul trebuie s-o facă. Ziaristul trebuie să fie impopular în propria lui țară, dacă propria lui țară e urîtă și strîmbă. Dar Cristian Tudor Popescu nu vrea să fie impopular. Vrea să fie vizibil. Nu atît el, cît el și furia lui. Critica lui Cristian Tudor Popescu a fost demult înlocuită de obligația urii. Iar ura și căutătura de karatist itinerant ale lui Cristian Tudor Popescu vin dintr-o confuzie nerezolvată: putere sau putere?
Ziaristul care spintecă din priviri, editoriale și interviuri caută recunoașterea, înainte de a atinge înțelegerea. Iar cea mai simplă formă de acces la recunoaștere e intimidarea. Lovește și, mai ales, lovește primul. Lovește necontenit în dușmanii de care faci rost cu înfrigurare și lumea te va citi sau asculta fără să se dumirească dar luîndu-ți seama cu teamă. Tirania opiniei naște ziariști răi și cititori tăcuți.
Publicat de Traian Ungureanu - TRU la 11:04 PM - 28 noiembrie 2010

4 comentarii:

Shadow spunea...

Ma faci sa rad Nikule. Ti-ai gasit sa publici pe unul cu nimic mai "candid" si mai putin "populist" si "vizibil" decat ctp. Daca la ctp asta se intampla acum 20 de ani la tru se intampla azi. Adica "dupa 20 de ani" sau poate ai uitat matale cum striga "ziaristul om politic" (vorba vine si om si politic dar in marea masa romaneasca se accepta) tru "paine nu mita" pe scena in campania in care se "alegea"? Langa tovarasa ridzi si nelipsita "ciocu' mic" marea amica tru-ista.

Tovarasul tru si el "cauta" nu atat "recunoasterea" cat "functia" nitelm diferit lui ctp care pana acuma nu a incercat sa detina si functii politice.

Totul e bine cand "hotul striga hotii". Sau cand tru vorbeste de "buna crestere". Despre "cautatura" nu ma exprim din bun simt. Nu e normal sa folosesti in argumentatie "probleme fizice". Nu ma indoiesc ca matale stii asta.

ek spunea...

CTP l-a justificat pe Iliescu, TRU pe Basescu - ambele regimuri sunt deficitare ( cu parere de rau ... ca si eu am fost fan Base pe filiera TRU ) - pornit bine - a sfarsit prost pentru ca a fost gandit prost - la s-a intamplat cu Ceauescu, Iliescu, Constantinescu.
Pt. o arhitectura economico-politica solida - vizitati http://www.mises.ro

niku_elektriku spunea...

nu v'atz prins, bre, ca base, ritzi, pitzi, sint cantitatz neglijabile, si deci lesne d'aruncat la lada de gunoi a historiei?
votu' acordat unui ctp la fiecare sfirsit de an ca cel mai scula bascula pina'n vecii vecilor amin, indiferent cin fi'va la putere, nu'l va putea egala tru nici daca s'arunca de pe blog, cum promisese odat...

Shadow spunea...

Nik-ule inclin sa-ti dau dreptate. base, ridzi udrea si alti smecherasi de cartier vor sta in groapa fie ea si istorica. Groapa "ciclica" la fiecare guvernare ca si istoria.

Votul insa "neacordat" lui ctp (ca nu s-a prezentat inca, mai are timp) nu se poate compara cu voturile lui tru care sunt "mulate" pe segmentul de "tribun" al lui vadim.

Si da tru nu va putea in veci sa "egaleze" tampenia unuia de acum 20 de ani cu tampenia lui "recenta". Tine de chestia aia "utopica" numita buna crestere asa cum tine si de "invatatul din greselile altuia". Nu are treaba cu "aruncatul de pe bloc" ce a sunat in mod atat de "razvan teodorescu"(care acuza ca el ar fost la un pas sa fie aruncat de la etajul 11 al tv-ului). Populism desantat si non argument adica.

PS. Cat despre aberatiile sustinute fata de shultz si "compania stanga" de la Bruxelles acolo da am impresia ca taman tru si amicul sau preda nu vor sub nici o forma ca romanii sa intre in Schengen. "sarmanul ponta" la faza asta a fost doar "carlan" ca "fara minte" s-au dovedit cei doi pdlisti asa zisi de "soi".

Trimiteți un comentariu