sâmbătă, 5 noiembrie 2011

elektrika ku kovrig

...în decembrie 2010 un grup de cercetare de la Politehnica din Bucureşti, ICPEST şi Academia Militară a prezentat o maşină electrică cu totul altfel decât ceea ce se produsese în România până atunci. "Nu ne-am propus realizarea unei simple maşini electrice. Se făcuseră destule. Scopul era proiectarea unui motor electric şi legarea lui direct la roţi", spune prof. dr. ing. Mircea Covrig, şeful Catedrei Maşini, Materiale şi Acţionări Electrice. A fost ales un Matiz, luat din fabrică fără motorul cu combustie, dar şi fără cutie de viteze şi diferenţial. "Motorul termic e coordonat de cutie. Noi trebuia să găsim o soluţie pentru a coordona motoarele electrice", spune prof. univ. dr. Grigore Danciu, de la Catedra de Autovehicule Rutiere.


Cea mai importanta universitate din Uganda a prezentat saptamana aceasta un vehicul electric cu design ciudat, un automobil de doua locuri numit Kira care ar trebui sa fie produs si in serie. Masinuta are o autonomie de 80 km si se incarca in patru ore, iar planul ar fi ca modelul sa fie si vandut in serie cu preturi intre 10 si 15.000 de dolari, noteaza publicatia New Vision din Uganda.

Universitatea Makerere din capitala ugandeza Kampala a inceput in 2009 sa lucreze la partea de design a masinii, iar in iulie 2010 Guvernul a venit cu fonduri si s-a construit conceptul care a fost prezentat saptamana aceasta. Masinuta electrica numita Kira are trei metri lungime, doua locuri, o autonomie de 80 km si timp de incarcare de patru ore la o priza normala si o ora la o statie rapida de incarcare.

18 comentarii:

Crystal Clear spunea...

Esti inginer?

Anonim spunea...

Bravos natiune, Dom' Elektriku cum naiba le gasashti? Am o intrebare, Uganda, universitatea Makerere este in primele 500 din lume? ca sa stiu cu cine concuram :)

Anonim spunea...

Anonimu' de mai sus, si de aici sunt io Eugeni :)

Crystal Clear spunea...

Useful idiots....

Crystal Clear spunea...

adica ,Eugeni de la Cenaclu teofil-TRADAREA ROMANIEI

ElCucui spunea...

Mai mișto e electromatizu nostru. Ugandeza aproape că pleacă pe roțile din spate. Părerea mea.

Crystal Clear spunea...

Sunt si alte inventii brevetate la Geneva .Speram sa nu le fure Germania,asa cum a furat Gerovitalulcu care se imbalsameaza "elitele" de azi

http://www.realitatea.net/a-inventat-un-filtru-auto-care-scade-consumul-de-carburant_884409.html

Crystal Clear spunea...

Razboiul axiologic impotriva romanilor.Aolicat de colaborationisti

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qecvCWBh2d4

niku_elektriku spunea...

@lume buna

tot ce poci zice e ca ma'nduioshaza la culme starea "cercetarii fundamentale" romuno-ugandeze, pentru ca ma vedeam pe mine la virsta de vreo zece-un'spe anishori (inca de pe vremea aia mi se spunea "injineriu" de catre babele din cartier carora le mai dadeam cite un pumn bine simtzit televizoarelor lor "pe lampi") cind tot "inventam" diverse chestii demult inventate de altzii.

Crystal Clear spunea...

Pana la urma tot romanu' stie sa repare o Dacie,chiar daca nu este "injiner".
Si nici nu mai e Dacie, ca e Renault .Pe asta ne-au furat-o francezii.Sau, mai bine zis au dat-o de pomana oamenii care ne vor "binele" , urmasii lui Ceausescu.
Noi suntem aceeasi,la fel de injineri ;).
Poate ne trezim totusi si devenim ingineri si ne construim viata asa cum vrem noi, nu cum vor altii....

niku_elektriku spunea...

@crystal clear

nu prea avem "antecedente" pentru asta, decit cel binecunoscut al lu' ceashka, care - vezi bine - cum s'a terminat :(

Crystal Clear spunea...

Ei ,nu !
Daca vrei, poti

niku_elektriku spunea...

@cristal clear

la noi e notorie doar "chichirez gilceava", ca "putirintza" vine din zona miturilor urbane!

Crystal Clear spunea...

Incredibil,cata resemnare "barbateasca" ;)

niku_elektriku spunea...

@Crystal Clear
pai cum drea' (vorba "altcuiva"!)?
asta in conditziile in care la noi, indiferent cin' ar fi la putere, poa' sa fie pina si dan diaconescu direct acolo, avem politicile interna&essterna "primite la plic", prestabilite pentru multa vreme d'acu'n colo, eu unu' necunoscind, in afara de tine si riddick, nici macar un singur iorosceptic "rezonabil" care sa merite acest nume!

Crystal Clear spunea...

Inteleg.Eu nu cred ca exista jurnalisti naivi sau inconstienti.Majoritatea primesc si ei plicuri de la extern....Nu exista alta explicatie.
In ultimii 3-4 ani ,pentru ca nu mai intelegeam nimic citind presa am intrat pe bloguri si m-am oprit la Riddick pentru ca am judecat cu mintea mea.
Oamenii trebuie sa judece cu mintea lor, de data asta insa ,foarte profund.Altfel e vai de noi !

niku_elektriku spunea...

@crystal clear

culmea, si eu mai 'ncerc sa gindesc cu mintea mea, putzina, da', d'obicei, renuntz repede, pen' ca daca n'as fi asa "vesel" as deveni sfishietor de trist, ceea ce poate provoaca riduri d'expresie pronuntzate :((

Crystal Clear spunea...

Pentru mine resemnarea e ca o moarte cerebrala...

Trimiteți un comentariu