DOVADA ca tapalaga (si "strimba" de pora) nu simt tonomatzi portocalii, fapt care ar putea sa'i cam coste (daca n'o sa ne coste si "pe noi", astialaltzi, care nu sintem incintatzi de "ultimele directive" de partid si de stat):
Schimbarea urata a presedintelui Basescu. Despartirea de anticoruptie
de Dan Tapalaga HotNews.ro
Joi, 22 decembrie 2011, 9:09 Actualitate | Opinii
Atacul presedintelui Traian Basescu impotriva procurorilor DNA, lansat miercuri, 21 decembrie, la postul public de radio, atac reluat in forta seara la TVR, reprezinta o tentativa clara de intimidare a anchetelor si o lovitura grea data luptei anticoruptie, mascate sub aparenta unor reprosuri legitime. Raul facut de seful statului este enorm, cu efecte distrugatoare pe termen lung. Din cateva vorbe iresponsabile, varsate putin inaintea raportului Comisiei Europene, determinant pentru aderarea Romaniei la Schengen, seful statului se dezlantuie impotriva unei institutii care si-a castigat respectul la Bruxelles si credibilitatea in plan intern.
Presedintele Basescu s-a folosit in mod incorect de toate armele diversiunii pentru a discredita activitatea Directiei Nationale Anticoruptie. A prezentat cifre false, reprosandu-le procurorilor un numar prea mare de achitari. “Cam jumatate din sentinte au aratat oameni nevinovati: din 8 sunt 4 si 4 (…) 50% nivel de eroare la dosarele de mare coruptie; prea mult ”, zice seful statului. Fals. Din 8 sentinte recent pronuntate, inventariate de HotNews.ro, doar doua sunt achitari, restul sunt condamnari cu suspendare, una cu executare. In cazul condamnarilor cu suspendare, nu inseamna ca esti nevinovat.
E posibil ca, pronuntand condamnari cu suspendare, decizia judecatorului sa fie gresita, dar la fel de bine poate fi corecta. Daca e proasta, poate fi din cauza fricii judecatorului de a trimite politicieni la inchisoare. Ce treaba are procurorul cu suspendarea din moment ce a probat vinovatia? Ce treaba are cu modul in care un judecatorul individualizeaza pedeapsa? Perfect adevarat ca avem de-a face cu suspect de multe condamnari cu suspendare, dar cum a stabilit seful statul atat de repede vinovatul? Reprosul adresat exclusiv procurorilor denota rea credinta, mai ales prin manipularea grosolana a cifrelor.
Si inca ceva: pana acum, Traian Basescu scotea toporul la judecatori. Acum taie capete de procurori. Ar fi cazul sa se hotarasca. Nu pot fi, chiar toti, o apa si un pamant, numai politicienii “distrusi”, gen Morega sau Nastase, niste ingerasi jumuliti pe nedrept.
Traian Basescu se foloseste apoi de un dialog intre doi procurori si un om de afaceri pentru a demoniza DNA-ul, exprimandu-si suspiciunea ca unele denunturi sunt obtinute prin santaj. Dialogul, plimbat acum vreo doua saptamani exclusiv in medii de presa ostile DNA, nu dovedeste nimic, fiind un banal episod din timpul unei anchete. Culegand acest caz din noroiul aruncat metodic de opozitie si Antena 3 in DNA, presedintele Basescu mai ridica o falsa problema: “metodele nedemocratice” utilizate de procurori.
Una e sa auzi asta de la Victor Ponta si Antena 3, alta e cand insusi seful statului isi asuma astfel de banuieli inepte intemeiate pe continutul unor interceptari despre care, atentie, procurorii erau avizati, fiind chiar cei care le-au cerut. Exprimate insa de la inaltimea institutiei prezidentiale, suspiciunile ca procurorii DNA si-ar obtine probele prin santaj capata dintr-o data alta greutate. Pana mai ieri, presupusul caz de procurori-santajisti era prezentat exclusiv de corul istericilor anti-Morar, de aparatorii marilor penali, restul presei ignorand cu gratie un non-subiect evident.
Declansand acest injust atac impotriva DNA, Traian Basescu nu e deloc inocent: ofera gratis munitie penalilor in razboiul lor cu procurorii. Arunca un colac de salvare oricarui potential corupt care are ocazia, de azi incolo, sa explice publicului ca procurorii care il ancheteaza sunt niste santajisti si incompetenti, dupa cum bine le-a zis insusi presedintele Traian Basescu.
Insa cel mai mare rau comis miercuri seara la TVR de seful statului este invitarea Parlamentului de a cere probe suplimentare in cazul dosarelor trimise de DNA spre avizarea inceperii urmaririi penale. Cu asta, Traian Basescu probeaza din nou, in acest caz, rea credinta. Seful statului stie bine ca nici presedintele, nici Parlamentul nu au voie, teoretic, sa judece fondul unui dosar, sa se pronunte asupra probelor, deoarece s-ar transforma in Tribunale Extraordinare, astea fiind interzise prin Constitutie. Justitia se face in instanta, nu in Parlament. Punct.
A fost nevoie de zeci de cazuri de fosti sau actuali ministri trimisi in judecata pentru ca Parlamentul sa inteleaga, intr-un tarziu, ca avizul sau este pur formal, ca rolul de filtru se refera strict la verificarea unor eventuale abuzuri flagrante. Traian Basescu face un urias pas inapoi legitimand blocarea politica a dosarelor penale (de regula cu ministri) care au nevoie de avizul Parlamentului. Cine se mai indoieste astazi, dupa tot circul si amanarile din cazurile Nastase, Mitrea, Pasat, Ridzi etc, ca judecata parlamentarilor va urma de fapt un criteriu strict politic, camuflat in tone de artificii juridice?
Nu mai vorbim de amenintarea adresata procurorilor “care distrug cariere” si care trebuie sa stie “ca si tu iti inchei cariera in momentul in care faci un abuz asupra unui om”. Un astfel de mesaj lansat de presedinte, adica de cel care numeste procurorul general si procurorul sef DNA, va genera un puternic efect de inhibitie pe scara ierarhiei procurorilor. Ce sa inteleaga ei din aceste amenintari? Ca daca incep cumva o ancheta si nu obtin obligatoriu o condamnare la inchisoare vor zbura din sistem? In felul asta, nici un procuror nu va mai deschide dosare penale deoarece niciodata nu va avea garantia ferma ca va putea strange toate probele, astfel incat sa mearga la sigur.
Desigur, o achitare e o bila neagra pentru orice procuror. Dar ea rezulta, pana la urma, din batalia argumentelor, din confruntarea dintre acuzare si condamnare sau din alte aranjamente aparute in timpul unui proces penal. Unele probe pica, unii martori isi pot retrage declaratiile initiale cum se intampla deseori etc. Pentru asta, procurorul nu poate fi tras la raspundere. Ce te faci insa cu amenintarea presedintelui? Te mai apuci, tu, simplu procuror, de dosare cu primari PDL sau cu ministri din Guvernul Boc? Nu-ti mai prea vine. Dar cu politicieni din opozitie? Nici atat, ca azi maine ajung la putere iar Basescu s-a aratat milosiv si cu ei. Acest grav si sinistru mesaj demobilizator nu va lovi doar DNA, ci va fi prost receptat si de alte institutii cu atributii de investigare, gen ANI sau ANAF.
De ce a lovit Traian Basescu atat de brutal, mai rau ca un Iliescu sau Nastase, in DNA-ul pe care se lauda ca-l apara de influenta politica? Ce l-a determinat sa-si distruga din cateva vorbe imaginea de presedinte preocupat sincer de independenta justitiei?
E posibil ca de vina sa fie apropierea anului electoral, cand seful statului nu mai are nevoie de procurori independenti care sa rascoleasca in afacerile ministrilor, parlamentarilor, primarilor sau directorilor din tabara puterii. E posibil ca de vina sa fie cateva anchete in curs care pur si simplu il scot din minti. E posibil sa fi cedat presiunilor PDL, distrus intre altele si de imaginea oamenilor sai plimbati tot mai des cu catusele pe la televizor.
E posibil sa-l fi dezgustat momentul in care un procuror DNA a cerut in dosarul Matusa Tamara condamnarea la inchisoare cu suspendare, netezind astfel calea achitarii lui Adrian Nastase, marele sau adversar politic. Dar la fel de bine e posibil ca, tot din ratiuni electorale, Traian Basescu sa pregateasca terenul inlocuirii lui Daniel Morar in februarie, cand ii expira mandatul, dupa ce tot el a anuntat ca se gandeste sa-l mai tina interimar inca sase luni in fruntea DNA. Posibil sa fie din toate cate putin, dar nimic nu poate justifica sacrificarea unei institutii functionale, apreciate mai mult afara decat in tara.
E de asteptat ca CSM sa apere reputatia DNA, terfelita de presedintele Traian Basescu care a sacrificat de dragul unor socoteli politice neclare inca o intreaga institutie, si sa denunte atacul sefului statului drept o imixtiune in treburile justitiei, la fel cum a procedat in cazurile liderilor opozitiei atunci cand au exercitat presiuni si au lansat amenintari impotriva procurorilor anticoruptie. La fel cum este de asteptat ca, la Bruxelles, sa fie consemnata, intr-un moment cat se poate de prost pentru Romania, aceasta nefericita agresiune politica impotriva justitiei. Este un stop-joc ordonat sistemului de insusi seful statului inaintea alegerilor de anul viitor. Ce semnal mai prost poate transmite Romania la Bruxelles?
Greu de aflat acum cauza acestei schimbari radicale de atitudine. Traian Basescu s-a despartit simbolic de anticoruptie si integritate odata cu noile revelatii avute miercuri, 21 decembrie, in legatura cu procurorii DNA. O schimbare urata, care a inceput sa se manifeste odata cu apropierea slinoasa de tot ce reprezinta mai toxic in politica romaneasca: Vanghelie (decorat) de penibilul Oprea, de Piedone, in fine, toata fauna adunata in jurul Elenei Udrea ca sa-i vegheze luminosul viitor politic.
Un comentariu:
Trimiteți un comentariu