vineri, 11 decembrie 2009

tapalaga: teoria conspiratiei a invins bunul simt

Romania vadimista: teoria conspiratiei a invins bunul simt
de Dan Tapalaga HotNews.ro
Vineri, 11 decembrie 2009


In primul tur au votat 9.946.748 de cetateni. S-au inregistrat 227.446 de voturi invalide. In al doilea tur au votat 10.620.116 de cetateni. Au fost 138.476 de voturi invalide. N-am avut contestatii in primul tur din partea PSD si PNL. Pe logica lor, voturile invalide din primul tur, fiind mai multe la o prezenta mai mica, trebuiau contestate mai abitir decat cele din turul doi, mai putine, la o prezenta mai mare. Reaua credinta a celor doua partide sare in ochi. In primul tur, Antonescu si Geoana obtinusera scoruri bune, au prins aripi iar contestarea rezultatelor nu folosea nimanui. In turul doi, au preluat integral teoria conspiratiei de la Vadim Tudor. Cu ce scop?

Mai exista o diferenta de tactica intre primul si al doilea tur. Atunci, PNL, PSD, ajutate de televiziunile de stiri urlau preventiv in ziua votului ca se fura alegerile. Vi-l amintiti pe Nistorescu, reporterul frenetic, cum alerga la primul tur pe coclauri dupa hotii de voturi? In caz de scoruri slabe si diferente mari fata de Traian Basescu, Alianta-Anti ar fi amplificat la fel de asurzitor ca astazi teoria fraudei, dupa aflarea rezultatelor de la turul I. Insa au ingropat-o brusc, a doua zi, cand aritmetica electorala arata ca Mircea Geoana are sanse bune sa-l bata pe Traian Basescu in turul doi. PNL si PSD nu aveau atunci nici un interes sa-si anuleze scorul relativ bun contestand corectitudinea procesului electoral la turul I.

In schimb, in turul doi s-a intamplat invers. In duminica votului, televiziunile de stiri s-au linistit subit. Ca din senin, a disparut suspiciunea generalizata ca se fura alegerile. ONG-urile, vigilente in primul tur, au lesinat subit in turul doi. Duminica, in ziua alegerilor, dl Parvulescu combatea la televizor cot la cot cu Vadim Tudor si Victor Ciorbea si nu mai vedea cum Antena 3 cade dintr-o ilegalitate in alta. Contestatiile au inceput sa curga abia dupa ce Mircea Geoana si-a incheiat scurtul mandat nocturn de presedinte. Voturile invalide, mult mai putine decat in primul tur, au devenit brusc suspecte.

V-as mai aduce in vedere cateva distonante. Dupa turul I, Cristian Tudor Popescu l-a comparat pe Crin Antonescu cu Vadim Tudor pe buna dreptate, pentru ca vantura pe la televizor teoria conspiratiei la fel de iresponsabil ca liderul PRM. Cum i-ar mai spune astazi Crinului galben? Crinul negru? In 2004, acelasi CTP il declara public iresponsabil pe Traian Basescu pe motiv ca denunta fraudarea alegerilor si ca, lansand astfel de acuzatii grave si neprobate, face praf imaginea Romaniei in exterior.

De precizat totusi ca Basescu acuza fraudarea alegerilor in 2004 in ziua votului, cand PSD declansase actiunea Autobuzul. La turul 1 din 2004, Basescu avusese si el o problema cu voturile nule. Sesizase si el la BEC ca, in timpul numaratorii voturilor, voturile invalide scadeau in loc sa creasca. Probabil ca si el ar fi facut-o daca pierdea in fata lui Adrian Nastase, terenul era deja pregatit.

Dar daca Basescu era iresponsabil in 2004, cand existau totusi indicii mai clare ca PSD desfasura o operatiune masiva de fraudare a votului, astazi, cand doua partide dintr-o tara UE acuza fraude masive la vot, desi raportul OSCE vorbeste cel mult de mici nereguli, ce epitete ar lipi CTP de fruntea liderilor PSD si PNL? Au preluat toata retorica vadimista despre fraudarea alegerilor, cu servicii secrete, conspiratii, softuri-uri trucate etc? Iresponsabilitate ar fi prea putin.

Decizia Curtii Constitutionale prelungeste criza politica iar renumararea voturilor nume, indifrent cine o va face, va prelungi criza, va amplifica suspiciuinile si nu va lamuri nimic. Se vor descoperi probabil unul, doua sau trei cazuri suspecte in plus, prezentate apocaliptic la TV, dar e greu de crezut renumararea voturilor invalide va putea dovedi, asa cum sustin PSD si PNL, frauda masiva, de natura sa modifice radical rezultatul alegerilor.

Din contestatie in contestatie, Romania se afunda in criza politica iar imaginea ei in spatiul UE se face tandari. Cei doi lideri - Antonescu si Geoana - apostolii impacarii si prooocii Romaniei linistite poarta astazi toata responsabilitatea destabilizarii Romaniei in plina criza economica, fapt de o gravitate cu consecinte incalculabile pe termen lung. Provocarea continua, destabilizarea si perpetuarea crizei politice par sa fie deja un plan de actiune pe termen lung al PSD si PNL. La comanda si in interesul cui?

PS: Voi incerca sa raspund mai detaliat luni, intr-un text despre banii rusesti si alegerile din Romania.

Un comentariu:

Anonymous spunea...

Bun articol nikule dar am senzatia ca tipam in pustie! Ei cu logica lor de tampitei, noi cu greata noastra si adevarul pe care aproape jumatate din romanica nu pare sa-l mai poata vedea (amanda13 de pe tel.)

Trimiteți un comentariu