luni, 11 ianuarie 2010

ce inseamna sa fii onest, sau cit de reformisti/reformabili pot fi rumanii ?

cu totzii sintem convinsi, mai putzin pretenu' riddick, de faptu' ca recenta dezbatere declansata de cristian preda pe tema reformarii clasii politice (in cazu' nostru este vorba de camesa portocalie care ne arde mai tare fiindu'ne mai aproape de piele) e pornita din cele mai nobile intentzii.
or fi si alte calcule la mijloc, da' refuz macar sa ma gindesc la ele, pen' ca altfel dau in ipohondrie conspiratzionista.
ce e mai interesant e cum nazuieste rumanu', ala generic (care, de fapt, nu exista), perpetuu la notziunea magica, si imprecisa, de REFORMA.

noi sintem refo(r)misti de cind de nastem, dorindu'ne aprig sa ne schimbam conditzia de oropsitzi ai sortzii.

si, cum bine zice un clasic in viatza, asta ne ocupa tot timpu' !

am vrea, cu totzii, sa ne schimbam bordeiele ancestrale pe castelele altora...

ale alora car' au mai  pus mina si pe ceva obecte trebuincioase la viatza omului: cancioace, mincioage, si alte cioace, mantzoage, si n'au dat fugutza sa se 'nfratzeasca cu riu', ramu', p'in padurile patriii, de cum apareau maciucile paginilor la orizont (bine'ntzeles megiesele - intotdeauna ele ! nu mamele, nevestele sau fiicele noastre personale - alergind ele mai incet, ramineau mai la urma, contribuind astfel la cock-tailu' genetic din care s'a desavirsit natzia asta).

cu alte cuvinte, cu cele ale adevaratului "parinte" natzionale (ce traian ? ce decebal ?):
Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale... Din această dilemă nu puteţi ieşi... Am zis!

adeca, reforma asta sa se faca, e absolut esentzial sa se faca, da' pina sa'mi treaca mie pragu'...
ca, vorba aia, ce reforma a reusit, vreodata, aci la noi ?
in orice domeniu !
poate doar reforma-caricatura a comunistilor, aia a terenului pirjolit, prin care au incercat sa'si aplice "principiilii", si de care n'am scapatara niciunii neatinsi.
sau poate reformele lu' spiru haret, pe care ne chinuim d'o suta de ani sa le destructuram !
in rest ?

Theophyle o avea date mai multe, si mai avizate, in acest sens !

uitatzi'va la federatziile sportive, multe din ele alcatuite dintr'o mina de oameni, unde exista avinturi reformiste din partea contestatarilor conducerilor in functziune. apar pe la televizii, rup cu dintzii din "dusman", da', odata ajunsi, daca ajung vreodata, pe posturile mult rivnite, capata aproape instantaneu forma recipientelor in care au intrat, de nu'i mai potzi deosebi de precedentzii.

----------------------------------------------
revenind la domnu' preda, e clar ca si domnia sa a devenit reformist dupa ce s'a vazut pus la adapost pentru cel putzin cinci ani de zile.
si cum zice ca vrea sa aiba o prezentza de lunga durata in spatziu politic (si ii doresc mult sa reuseasca asta) daca s'ar fi trezit, gaia matzu, s'o conteste pe "mezina", precum "tumultoasa" AMP, inainte sa'si fi intrat realmente in rolu' de politician, si sa fie validat, fie si pe liste, de electorat, ar fi devenit precum sus numita: un chibitzar intr'ale politicii, fara nici o influentza reala (decit, poate, pe linga jurnalele, occidentale sau nu, cum se vede ca reuseste mungioaica).
de altfel, io nu prea vaz cum ar putea fi reformat un partid in romania, inclusiv cel ce se auto-defineste drept "partidu' primarilor", cind partidele romanesti s'au format ca impecabile masinarii de facut bani.
mi'au ajuns pe la urechi atitea grozavii, pe care nu le pot devoala fi'nca as face rau unor oameni absolut impecabili, produse chiar in faza asta crizata la maximum, privind cheltuieli inimaginabile, incit am devenit un sceptic incurabil.

chiar daca, prin absurd, l'ar avea in spate pe basescu, ceea ce eu ma'ndoiesc profund (de la mijloc !), d'l preda (si d'l avramescu e cam pe aceeasi linie) are toate sansele sa esueze, pen' ca "cadrilii" de partid sint acu' "pe felie" si'i pot da cu tifla inclusiv tartorului basesc, eventual aliindu'se cu fenequ'ii din alte partide.

vazindu'l azi pe sever voinescu ia emisia postata mai jos pot zice ca mai curind el isi face planuri de sedere mai indelungata in politika dimbovitzeana.

politica acomodarii, a pasilor micutzi, daca nu inexistentzi, inainte.

de altfel el nici nu'i foarte "aranjat" pe termen lung, mai avind doar doi ani si ceva de mandat.
dupa care...

cristian preda a avut aici cea mai convingatoare interventzie (chiar daca doar telefonica) de pina acum, din cele pe care le'am vazut io.

si n'am prea vazut (auzit) decit citeva, ca nu ma uit la canale (dupa cum bine "se stie" !).

poate pentru ca s'a enervat !

n'a mai fost un fel de "ciorbea doi" !

ca mie chiar imi aducea aminte de ala pe cin' il mai vedeam (nu il compar sub nici o privintza cu ciorbea, atentzie !). imi parea ca nu face fatza discutziilor in contradictoriu intr'un mediu ostil. 

degeaba are "doxa" daca n'are "charisma".

si verbu' acomodant la napircile cu care trebe sa aiba d'a face !

vorba cuiva (cred ca de pe blogary): nu prea are simtzu' humorului.

si cin' incearca sa glumeasca nu'i prea iese... poate'i sta mai bine nervos !

--------------------------------------------------------

sa vedem pin' la urma ce'o sa iasa si din asta !

sa fie vorba, cumva, despre ce'a zis base c'a intzeles din lectzia primita la alegeri ?
deie domnu' !



oricum, ceea ce zice preda acu' nu se deosebeste prea mult de cele zise de personaju' ala de la organizatzia de tineret a pedeleului care indraznise sa i se contacandideze ebei.

...si evacuat urgentissim pe scara de serviciu cu sut spate gios !


da doamne rumanului mintea cea de pe urma (titraj preluat din inregistrare):



ce pot zice sigur in momentele astea e ca, daca "le da papucii" si 'telectualilor "rasculativi", basescu (&pedelistii) s'au lins de votu' meu veci pururi (ca si ai'laltzii, de altfel, ca doar n'o sa votez pnlpsdpcprmudmr !) !

nu ca le'ar pasa vreunora...



si, in final, ca prinos de recunostintza "trandafiriu", din partea premarelui meu, care este, negoitzaaaa !

sa traiasca !

eticheta de pe unu' din trandafirasii proaspat saditzi, in locu' altora proaspat scosi, pentru a face loc admirabilii fintini umblatoare-cintatoare din centru' jumatatzii de jumatatzi din cel mai scump parc din emisfera... parcu' titan 1 !

imi are rau ca nu va pot oferi si etichetele pe care le zarisem anu' trecut pe niste zambilici de cinci centimetri...

2 comentarii:

Theo-Phyl spunea...

Nikule, gand la gand cu bucurie. Vad ca si astazi suntem in duet :) chiar o bucata de scriitura misto, pacat ca nu am talentul tau. Poate iau viata prea in serios, desi in Romanika nu se face asa ceva :)

niku_elektriku spunea...

sa traitzi !
vazui si io ca ne potriviram la tema, ca prea ziceatz, maria voastra, ca sintem ievazionisti :)

in mod sigur d-voastra nu sintetzi roman, cu etica asta de tip protestant cu care ne chinuitzi zilnic cu 'j de mii de subecte...

noi ne'am extenuat numa' urmarindu'va !

Trimiteți un comentariu