miercuri, 6 iunie 2012

farmecu' discret al ghiolbaniei
din puii lu' banciu

 o simfonie "cu multe ghilimele"

tziu neapărat să remarc, în calitate de "promotor" al "radubancismului", cu ceva vechime în cîmpu' muncii, că "lumea lu' baciu", de pe labe unu teve, devine, tot mai mult, pe zi ce trece, "in puii lu' banciu", iar originalu' începe să întreacă, în grobianism, copia de pe antena unu.


se dovedește, înc'o dată, fără putintză de tăgadă, după cum ar spune și magistru' cristoa, că "televiziunea tîmpește", inclusiv pe "realizatori", nu numa' pe bizonu' consumator, în genu' "stropitorului stropit", mai ales dacă  beneficiază și d'aportu' unor producatori "pe măsură", cum e și cazu' împricinatului banciu, caruia "i se șoptesc" în cască toate grozăviile tabloid-politice imaginabile, pe care le reproduce cu voluptate si "traire artistică", c'altfel nu ne putem imagina că l'ar duce pe el mintea să coboare chiar atît de mult dincolo de genuntzii broaștii rîioase pe care o îngurgitează, de regulă, politrucii care se mai află p'in spatele f'unei televizii sau alteia, obligîndu'și și "sclavii" de pe plantatzie sa procedeze așijderea, cei drept că în schimbu' unei "renumeratzii" pe măsură.

după ce "ne'au procopsit" cu monstruletzi gen badea gidea și ciutacu, păpușarii închiriabili au reușit să nășească, chinuit și meschin, și "pe partea ai'laltă", un sub-produs "care ne doare".

spontaneitatea și dezinvoltura în verb a banciului a fost remarcata și "de cine trebuie", probabil acel "cine trebuie" mereu aflat în căutare de "tinere talente", eventual fără prea multe scrupule, pentru a fi "instrumentalizate" în slujba celui/celor care "marcă banu", reușind performantza d'a ne livreze "la cheie" un radu banciu de nerecunoscut.

comparindu'i prestatziile de pe radio sport total fm, unde încă mai "compătimește" împreună cu andi stănescu (probabil ca pe "malai" mult mai "subtzire"), cu cele de pe labe unu, putem constata multe și izbitoare diferentze, toate în defavoarea "nesimtzitului"  televizual.

ultima "găselnitză", scoasă din "putzu' gîndirii" producătorilor, de catastrofe, teve, este tentativa de "interactivitate feisbucsistă" pe care i'au impus'o unui radu banciu care nu excela niciodată în emisiile'i radio cu așa ceva, fi'nd, dimpotrivă, foarte rezervat și expeditiv, dacă nu d'a dreptu' ursuz, cu "interveniéntzii" pe cale telephonică sau cu cei de pe feisbuc, spre osebire de colegu' stănescu care'i si "mai actor"  (cu diplomă!) decît el, deși și el e sufitzient d'actor, dac'ar fi să ne luăm numa' după imitatziile delicioase pe care le practica odată avîndu'i ca subiecte pe d'alde jiji, jovanny, victor (becallli), păunescu porcu', cartianu, floriiiin călinescuuuu și altzii pe care nu mi'i reamintesc acu'.

pogorîrea pe solu' și în subsolu' feisbucsist se lasă cu "perle" care nu numa' că'tzi zgîrie auzu', da'tzi  și întorc matzele pe dos, indiferent cît de antipatice tzi'ar fi și tzie personajele care'i "inspiră" pe "auctorii" pe care banciu'i "citează", chiar dacă c'o evidentă stinghereală, spre finalu' emisiei sale, de fo cîteva editzii încoace.

îl știam pe banciu cel "dezinhibat", cel cu "ce'i în gușă'i și'n căpușă", de multe ori "rău" și nedrept gratuit, care "dă cu barda'n dumnezeu", pîna la o limită  (limita'n cazu' său situîndu'se undeva p'in dealu' cotrocenilor, lucru' pe care nu eram capabil să i'l reproșez, tzinind cont că data încă de pe vremea cînd nimeni nu se putea gîndi c'o s'ajungă să lucreze la un post "cu directzie" - din puctu'   ăsta banciu fiindu'i "superior", d'o pildă, venerabilului mircea mihăieș, care s'a apucat acuma, la bătrînetze, "sa pupe" ce'a 'njurat la tineretze!).

dacă "goana după succes" (facil) începe "să'tzi ia mintzile", ducîndu'tzi discernamîntu' "la cote d'avarie", dincolo de care nu mai exista decît un mircea badea înjurîndu'se cu telephonu' mobil "în direct", io nu știu dacă "se face" să te mai dai c'ai fi diferit în f'un fel de "ăla".

rușinica, radu banciu! 




ps unu: 

i'am "mai semnalat"  lu' banciu "derapaju" cu k-riciu, o chestie la fel de lipsită  "de gust", care "s'a lăsat", d'altfel, c'o binemeritată amendă  CeNeA, da' văz ca tot nu se'nvatză minte!

ps doi:

tot "de la banciu" am aflat că negoitză, originalu' negoitză, e pe cale să  piarză, într'un  mod rușinos, alegerile, în fatza ipochimenului proxenet cu același nume.

sînt trist!

așa le trebuie! 

ps trei:

mă felicit că mi'am șters contu' de pe feisbuc! 

4 comentarii:

edvard spunea...

Asta e dom'niku, ce sa le facem..., ne copleshesc uneori domnii astia cu ambitz mare, da'mai bine bem un pahar cu apa, asa, de relaxare ("pentru sanatatea noastra...", vorba'ceea) , si mai vedem dup'aia ce ne mai ram^ne de facut, deh, fiecare doarme dupa cum'shi asterne.
E tzara paradoxului, si nu de acum, asa a cam fost mereu (vezi, Sorin Alexandrescu "Paradoxul Rom^n",Ed.Univers,Bucuresci,1998).
Al'minteri, respectele mele pentru cei care mai au si indoieli, nu numai convingeri ferme...

niku_elektriku spunea...

@edvarde,

matale'i dai în contnuare 'nainte cu cultura 'nalta, sorin alexandrescu, alea-alea, și io nu l'am terminat de citit pa netzoiu!

edvard spunea...

@niku,

aaaa, p^i la d^nsu ar cam trebui sa te limitezi numa'la niste citate, cumva, ...da'mi'e c'o sa dai mai mult de citatzii, parereamea...

...si succes la votaj, pom^ine, ca io nu'sh ce'o sa fac p'aici, ...numa'p^r^tzi, unu si unu...

niku_elektriku spunea...

@ edvarde,

probabil c'am sa botez sa s'aleaga prafu'!

sa vaz ce inspiratzie'm vine pina duminica, si daca n'o sa ma limitez doar la proferat injuraturi caligrafiate cit pot de citetz

Trimiteți un comentariu