miercuri, 17 aprilie 2013

o (gă)oază de normalitate:
planeta (r)adio




stiu, am auzit ca aseara a fost felics edmundovich djerjinski la tevere unu.

mie nu'mi pasa, pentru ca eu sint cuplat, de ceva vreme 'ncoace, la un altfel de flucs, care difuzeaza la ora asta (1,30AM) o montare radiophonica dupa "revizorul" de gogol, o inregistrare de prin anii cin'zeci, cu giugaru, beligan si altzi monstri sacri, de existentza carora generatziile actoale vor putea face mult si bine abstractzie, ca nu'i obliga nici macar marea adunare natzionala s'afle ca nu mircea badea, bendeac or chiar radu banciu sint piscurile artii interpretative actoricesti de la romunia, forevar.

pentru putzinii demodatzi care prefera sa le fie gidilate urechile in mod placut de altfel de voci decit ale danei grecu sau robert turcesqiu, tziu sa precizez ca, la adresa care se ascunde sub unu din linkurile de mai sus, se transmit non stop astfel de inregistrari subversive, in ultima saptamina avind ocazia sa degust o serie de spectacole facute dupa operele unor mari rusi, pe linga gogol, mi'i mai amintesc pe cehov, ilf si petrov,  suksin, tolstoi, ba am mai auzit si niste dramatizari dupa dostoievski.

toate astea multzumita radiodifuziunii romune, ramasa, d'ocamdata, libera de restructurari elwis saftoiene, care tocma ce'si publica astazi bi-lantzu amintirilor politico-financiare, din care aflaram ca honarabela institutzie esi'n cistig, mic, da' vesel, dovada da management datator de doi bani sperantzia pentru nostalgicii vremurilor demult apuse, soimii cozilor si vanghelioanelor, carora o antena satelor sau o romunia actoalitatzi le este inca oxigenu' zilnic.

aflai, printre altele, dintr'un articol de blog al prietenului plesu, ca si p'acolo se poarta simbete - si alte zile ale saptaminii - de catre conducerea impusa de organilii da partid si de stat:

Hotărîri de anvergură au apărut, din cîte aud, şi la Societatea Română de Radiodifuziune. Noul Preşedinte Director General a observat, grijuliu, că personalităţile invitate să colaboreze, cu talentul şi prestigiul lor, la realizarea emisiunilor culturale, sunt plătiţi (fie şi cu sume ridicole) din bugetul instituţiei. Or, din bugetul instituţiei nu pot fi plătite decît salariile - mai mult decît consistente - ale superiorilor ei, în speţă salariul PDG-ului. Aşa că, de-acum încolo, toţi scriitorii, actorii, muzicienii care vor „presta” servicii de specialitate la Radio o vor face pe gratis. Capitalism original. Un fel de haiducie pe dos. Se ia de la săraci şi se dă la bogaţi. Dacă vrei să iei bani de la Radiodifuziune nu e rentabil să faci emisiuni. Trebuie să ajungi şef şi să nu faci nimic. Iar CV-ul tău trebuie să conţină unele suspiciuni de incompatibilitate, ba chiar, dacă se poate, cîteva neclarităţi de competenţa CNSAS.



inseamna, daca e sa luam drept bune cele afirmate de mista plesu, ca insasi notziunea de teatru radiophonic va disparea din galantarele productziunilor radio romunia, asa cum, fara gretzuri, o disparut, d'atita amar de vreme, notziunea de teatru teve (e drept c'ala erea mai mult cu activisti d'ai printzului radu duda), si uite ce bine'o ajuns tevereu acuma!

oare o disparea si radio romunia cultural, cum o dispărut tevereu asijderea, pe care exista și oaze de normalitate, cum e cea reprezentata de "planeta radio", o emisiune ce mi'a ramas intiparita'n minte dupa ce am ascultat o editzie de acum citeva luni in care realizatorul (imi pare nespus de rau ca nu pot sa'i popularizez numele) se lua la intrecere cu invitatzii (erau o doamna si un domn - ceva șăfi mari pe la "apele romune") in producerea de platitudini si enormitatzi, pe un strasnic fond de agramaticalitatzi ce erau pasate de la unii la altzii intr'un ping-pong de mai mare dragu, care ping-pong m'o facut pina si pe mine invidios ca n'am sa pot in veci pururi sa fiu atit de normal si spontan ca ei.


(sa fiu corect: exista pe radio cultural o sumedenie de emisiuni pe care le ascult cu mare placere,  iar exemplul cu "planeta radio" mi'a venit in minte doar ca sa ilustrez ce misto e ca mai exista si oameni ce'si duc existentza in institutziile de stat, la fel ca 'nainte de rebolutzion, indiferent de nivelu' la care performeaza, ceea ce'i minunat si linistitor)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu