luni, 14 iulie 2014

m'am consolat: victoria ecvestra a socialismului e tot mai aproape!

tziu minte ca notziunea de "mobilier urban", mi'a ramas infipta in memorie de pe vremea cind adriean videanu facea o vizita de lucru, insotzit, pare'mi'se, de liviuuuu negoitza, care pe vremea aia avea si fatza, pentru a stabili impreuna cum vor conlucra pentru infrumusetzarea capitalii. atunci i'am auzit pentru prima oara vorbind despre dublarea bordurilor, prin suprainaltzare, pentru a impiedica pamintul din spatziili verzi sa invadeze trotalele. atunci au adus vorba si despre asa zisul "mobilier urban", care nu prea stiam ce o sa reprezinte.

ma rog, vremea a trecut; bordurile au fost, pe alocuri, suprainaltzate, mai ales la scuarurile din mijlocul bulivardelor, iar mobilierul urban s'a materializat in multiple aparate, care de care mai fanteziste, si mult colorate, de joaca ptr. copii, precum si prin sumedenie de bancutze si cosuri de gunoi, "tip ikea", mult apreciate de catre pensionarimea bastinoasa (si nu numai).

liviu negoitza s'a remarcat in vremea primului mandat prin demolarea garajelor "amplasate ilegal", manopera care i'a adus multe injuraturi de la beneficiarii acelor constructzii, dar care injuraturi s'au compensat intrucitva prin recunostintza trecatoare a celorlaltzi posesori de avtomobile, carora le'au fost oferite un numar sporit de locuri de parcare, cei drept ca supt cerul liber, precum si a celor care nu aveau un avtomobil, pentru ca inclusiv strazile laterale si aleile dintre blocuri au fost largite si asphaltate.

despre utilitatea bancutzelor mi'am dat seama abea cind a trebuit, lunile trecute, sa strabat "per pedes", mergind agale, impreuna cu consoartza, o buna bucata din traseele sectorului unu, a lui chiliman (mergeam la concertul peter gabriel, "la romexpo"), unde n'am dat de nici o bancutza, pretz de mai multzi kilometri.

in fine, in al doilea mandat, negoitza a lasat'o mult mai moale, concentrindu'se pe edificarea minunatziei de park al.i.cuza, fost ior, pe care l'a pavat aproape in intregime, "artistic", cu piatra cubica, producind nemultzumirea posesorilor de patine cu rotile si skateboarduri, cu toate ca un poligon dedicat le'a fost oferit, spre compensatzie.

campagniile nesfirsite "de denigrare", care i'au avut drept tzinte imobile pe negoitza si pe nashul sau, videanu, pe tema bordurilor si afacerilor, mai mult sau mai putzin curate, de tot felu, pe care le'au desfasurat direct, sau prin intermediari, care au atentat la bugetele primariilor pe care le conduceau, au dus, in cele din urma si in cele din urna, la acapararea integrala a capitalii de catre uselime, recte, mai mult pesedime.

de atunci, asist tot mai înmărmurit la în-mărmurirea progresiva, dar tot mai hotarita, a capitalii, care se desfasoara in linistea cea mai profunda, pen' ca, se vede, nu mai are cine sa deschiza pliscu, daca pina si teribil de opozitzionista-udrista labe unu teve are o "coproductziune" impreuna cu "ziarul ring", al unuia din bratzii negoitza, aia noii (eu niciodata n'am putut sa'i deosebesc pe astia doi; habar n'am care e primar si care e "investitor la dinamou").

in paralel cu premarele tov gheneral oprescu, care a transformat in deshertu sau în desertu' tatarilor tot centrul capitalii, betonindu'l si în-marmorîndu'l aproape pe tot, fratele negoitza a luat si el " la mîna", multe din trotalele marilor artere care'i strabat sectorul, făcînd sa para niste glume triste ispravile predecesorilor.

nu mai am puterea sa ma enervez cind vaz ca instalatziile de aspersie a spatziilor verzi de pe bulevardul victoria sotzialismului au fost inlocuite din nou, dupa ce, in urma cu doar doi-trei ani fusesera inlocuite cele montate de pedelistul negoitz, acuma actualul negoitza inlocuieste propria lui instalatzie, pentru ca s'a gindit, intre timp, ca trebuie reconfigurate spatziile verzi si trotalele, pentru a face loc unor chochete locuri de parcare, toate placate din abundentza cu marmura de cea mai buna calitate.


instalatziile alea de care "faceam vorbire" mai sus

unu' din trotalele lux-uriante ale celebrii artere

hai, intzeleg, placare cu marmura ca placarea cu marmura,
dar ce destrabalare cu jardinierele astea care au parte de niste
blocuri de marmura  de aproape o tona bucata!
versailles cred ca crapa de ciuda!


si pentru ca simtzul artistic este comun negoitzilor de toate culorile (si "ala vechi" umpluse ioreul cu statui), iata ca am descoperit si eu calul din iore 2, pe care, luind drept bun comunicatul primariei, aproape toata presa l'a denumit "ecvestru", dovada ca premarii nostri sint calare pe sitoatzie.



p.s. 1

nu sint un "inamic al noului (si "frumosului"), dar, cu premarii nostri sotzialisti, ne garanteaza cineva ca peste vreo doi ani nu le vin alte idei?

ca de reales, vor fi realesi cu totzii, cu sigurantza, cu op'zeci la suta, nu ma indoiesc, asa ca vor avea multe ocazii sa se razgindeasca.

ps 2 

bordurile lui videanu au inceput sa fie inlocuite, chiar si printre blocuri, de zidurile din beton ale actualului negoitza, ocazie cu care vor fi inlocuite si gardurile din sirma galvanizata...

ps 3

nici nu indraznesc sa ma mai gindesc daca ar putea sa exista vreo legatura intre destrăbălarea si furia în-mărmurării capitalii si fostul primar, care, pe timpu' mandatului sau, nu si'ar fi permis asa ceva.

imi amintesc doar ca pe una din sacosele alea gigantice in care era transportata piatra cubrica, pe timpul amenajarii parcului ior, era o eticheta care atesta ca aceasta era importata de titanmar (sau marmosim) din china...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu