sâmbătă, 5 septembrie 2009

editorial EVZ: De ce ne vrea vîntu proşti 

Mircea Marian Sâmbătă, 05 Septembrie 2009


Mircea Marian: "Vîntu, Voiculescu şi Patriciu vor să fim scârbiţi de politică."

Să nu ne mai intereseze cine conduce ţara, pentru că oricum nu am putea schimba nimic. Să nu mai meargă la vot decât pensionarii şi sărăcimea din mediul rural, care votează cu partidul care le-a dat cei mai mulţi mici. Cam aceasta ar fi concluzia unui studiu realizat de cei de la Oxford Analytica. Studiul nu răspunde însă la întrebarea: de ce şi-ar dori mogulii să-i alunge pe alegători de la urne?

Pentru că vor ca ei, domnii moguli, să conducă România. Aşa că oamenii relativ tineri, cu ceva educaţie, care beneficiază de o oarecare prosperitate şi sunt interesaţi de modernizarea ţării, nu de micii, berea şi sacoşele cu zahăr şi ulei pe care le oferă politicienii, trebuie îndepărtaţi din procesul de decizie. Se lucrează mult mai uşor cu o masă amorfă de flămânzi, dezinteresaţi de subtilităţile din lumea politică. Şi cum îi îndepărtăm pe alegători de viaţa publică? Relativ simplu. Cu emisiuni isterice în care le spunem, toată ziua, că toţi politicienii sunt nişte nenorociţi, corupţi şi proşti. Că votul nostru nu contează: tot nişte politruci dubioşi vor fi la putere.

Nu vreau să spun că această clasă politică n-ar fi jalnică. Dar dacă nu ne preocupă cine sunt cei care ne conduc, ce altă cale ar fi să corectăm această situaţie? „Încă o revoluţie”? Nu cred într-o astfel de schimbare dramatică şi violentă. Dar schimbări - mai mici, mai lente - sunt posibile într-o societate relativ democratică. Aici este însă problema ridicată de cei de la Oxford Analytica: presa, cea care ar trebui să exercite o presiune pentru a pune lucrurile în mişcare, nu mai joacă un rol pozitiv în viaţa societăţii. Ziariştii nu-i mai mediatizează pe politicieni decât atunci când folosesc cuvinte precum „chiloţi” sau „organ”. Presa de investigaţie: moartă. Subiectele serioase: sub preş. Deşi se prefac că privesc cu scârbă la Dan Diaconescu, mogulii au otevizat aproape întregul mediu electronic, în numele audienţei. Realizatorii de la Realitatea TV sunt ameninţaţi cu amenzi de fiecare dată când audienţa emisiunilor lor este sub cea a concurenţei de la Antena 3.

Raportul Oxford Analytica i-a enervat atât de mult pe Vîntu şi pe Voiculescu - care şi-au pus angajaţii (vreau să spun „ziariştii”) să-i execute pe presupuşii autori ai analizei - pentru că punctează corect riscul care ameninţă în prezent România. Un grup de oameni foarte bogaţi, cu interese în politică, mass-media şi afaceri, este pe cale să pună mâna pe această ţară. În termeni ceva mai sofisticaţi, un astfel de regim se numeşte plutocraţie. Ce-i de făcut? Nu ştiu. Important este că, cel puţin deocamdată, avem un diagnostic corect pus de Oxford Analytica.

P.S.: Nu pot să nu observ că, cel puţin la Realitatea TV, dezbaterea pe marginea documentului elaborat de institutul britanic a fost dominată de oameni care au sau au avut relaţii contractuale cu această televiziune. Adică: oamenii lui Vîntu au comentat între ei un document critic la adresa lui Vîntu. Îmi pare rău că la această scenetă ieftină, isterică şi de prost-gust au participat ziarişti cu care poate nu împărtăşeam aceleaşi opinii, dar pe care-i respectam pentru sinceritatea lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu