joi, 26 noiembrie 2009

væ victis, ce mishtoaca treaba, doamna mungiu!


rechinii care se 'nvirt in juru' datei de 6.12.2009, ca in juru' "biruintzei" lu' basescu, ce'o simt gata sa ia apa.

frumoasa imagine !

aici il recunosc pe basescu, ala adevaratu'...

nu pe ala care vorbeste singur cu televizoru', cu limba impleticindu'i'se, cu  privirea ratacita, stind incovoiat (o fi ramas cu sechele ? pai pe scena nu statea cocosat...), dindu'le dusmanilor ocazia sa spuna c'ar fi bat !

rechineii si fenechieii social-liberalismului amusina, simtzind gustu', si mirosu', singelui economiei sociale de piatza: banu' gros de la stat, pe care or sa'l obtzina subtziind statu' obez , cumparindu'l la pretz de criza (intaritzi'va statul, domnilor !) , pentru a'l revinde, la pretzuri adevarate, altor state mai putzin sensibile la mofturi doctrinare.

ce astept(a) de la candidatzi
Alina Mungiu-Pippidi
Joi, 26 Noiembrie 2009


Iata ca Traian Basescu nu intra cu sansa intai in turul doi (ba chiar cu sansa a treia, dat fiin'ca crinu' se implica si el), cum putina lume ar fi prevazut acum un an (mai putzin magistru' cristoiu, nu uitatzi va rog !), nici macar contracandidatii lui (care ? asta ? ). Cavaleria nu mai vine, ca a dezarmat-o chiar el (cavaleria usoara AMP !): si oricine (oricine ? pai ziceatzi rindu' trecut ca nu va uitatzi la televiziile romanesti !) l-a vazut cu Cristoiu lustruindu-se (deci: frecindu'se ?) reciproc in stilul unsuros (ride ciob de oala sparta, doamna ! si eu am paru' gras, sa stitzi...), care totdeauna mai rau a murdarit decat i-a curatat pe beneficiari (mergea mei bine o sapuneala reciproca cu ghise si cu bolcas, doamna ?), a simtit de la emisiunea "Nasul" de vinerea trecuta ca s-a ajuns la fundul sacului (aproape de groapa "marianelor"?  ca stitzi cum sta treaba: cum e sacu' romanesc e si petecu basesc...).
Am auzit multe reprosuri in ultimii ani apropo de rolul jucat de societatea civila in alegerea lui Traian Basescu din 2004 (reprosuri venite de la cine, doamna ? de la vadim ? de la crin antonescu ? de la ponta ?). In realitate, coalitia noastra ca atare nu l-a sustinut pe Basescu (ei, lasatzi, nu va mai scuzatzi ! qui s'excuse s'accuse). Eu, si doar eu in nume personal (si al doilea "eu" de ce n'are majuscula, ma rog frumos ?), la intrebarea ce votez, am spus raspicat intr-o emisiune de mare audienta (buletinu' meteo ? surprize, surprize? care ?) ca il votez pe el in fata lui Nastase (e o pozitzie absolut contraindicata ! ce vretzi sa insinuatzi ?). Desteptii nu aveau decat sa nu se ia dupa mine ("decit cu prostii la cistig, mai bine cu desteptzii la paguba" paguba'n ciuperci). De ce nu se iau dupa Emil Constantinescu, care le da indicatii toata ziua (cine ? desteptzii sau prostii ?). Realitatea (TV) este ca nu regret ca l-am votat atunci pe Basescu (ei, na !)

Daca nu il votam, mai faceam noi, societatea civila, strategia anticoruptie din martie 2005, cel in care ANI a devenit conditie indispensabila a intrarii noastre in UE (vedetzi ce spunetzi aici, ca s'ar putea ca viitoru' ministru al justitziei, victoras ponta, sa n'o mai ia in consideratzie, tomnai pen' ca e facuta de d-voastra), chit ca ne-am tocit pingelele prin Parlament (parlamentu' de la bonn ? de la berlin ? ca pin' la urma tot varianta qiuaru a fost adoptata...) ca sa trecem dupa aceea legea? si DNA se lauda azi doar cu vamesi si agenti de circulatie, si nu cu colectia Nastase-Pacuraru-Boureanu (ce avetzi, frate, totzi cu baiatu' asta frumos, barbatu' manechinei ?). Chiar semnarea tratatului de aderare in aprilie 2005 era in cumpana (nici un cuvintzel despre Monica Macovei ? si cu asta v'atzi supalat ?). Nu ca Basescu singur a facut toate astea, cum spun lingaii lui (vai, cind va apucatzi de spagatu' intre doo scaune ?), care, nefiind pe acolo (pe unde, doamna ?), nu au de unde sa stie cine ce a facut. Dar a adus acel element indispensabil fara de care toate bunele intentii si reforme mor: o majoritate la vot (aici o luatzi pe ocolite, batetzi, putzin, saua, sa priceapa base... ata ete ! nu vrea diktachioru !). Asta e istoria, nu avem de ce sa ne punem cenusa in cap pentru munca voluntara din acei ani de cumpana care s-au sfarsit glorios cu aderarea noastra (glorios pe dracu !). Cei care spun ca "am creat un monstru" (ciutacu ? ciuvica ?) se insala (stiam io !). Monstrul a existat totdeauna, cum exista in absolut oricine care poate aduna votul a milioane de oameni (hopaaa ! il facetzi monstru si pe obama ? si copiile lui autohtone ? guuud !) .

Nu l-am facut noi (deci, ramine cum am stabilit !). Ba chiar noi l-am intarziat cat am putut (sintetzi, inseamna, o viagra politica in carne si oase ! ma rog, daca se poate spune asa ceva...). Dar, acestea fiind zise, intrebarea daca azi il mai pot (putetzi ?) vota pe Basescu nu mai e asa de simpla ca atunci. Mai are credibilitatea si capacitatea de a fi liderul anticoruptie caruia i-am dat buzduganul (maciuca ?)? Care poate fi campionul impartialitatii (asta era iliescu, doamna ! el era ca elvetzia...), ca despre asta e vorba in buna guvernare, de impartialitatea puterii? sansele sa iti reuseasca o afacere (a_facerea de bine, utere de mama, doamna !), sa capeti o slujba la stat (pai nu'i cam obez ?), sa castigi o licitatie pentru un drum (vretzi sa licitatzi drumuri si poduri acu ?) sau sa fii pus sub acuzare daca ai facut ceva rau trebuie sa fie egale (egale cu zero). La asta trebuie sa tindem (si chiar sa ne in_tindem, cit ne e patura... mijlocie !). Or, de ceva vreme incoace asistam la un spectacol al partialitatii pe fata (io crez ca e mai mult una a pîrtzialitatzii), jena a disparut (inclusiv la d-voastra ?). Ce ramane din marea lupta cu mogulii, cata vreme Voiculescu, Vantu si Patriciu sunt rai, iar Sarbu (nasu' lu gioneeel ?) si G.C. Paunescu buni (hopaaa, din nou, asta era, deci ! chiar aveau nevoie de o spalaturam, saracii !)? Oare Basescu ignora ca procurorul care a anchetat cazul Bancorex (nu'i tot nastasiu ? e altu' ? numele  lui ? a anchetat bine ? sau si el a bagat fitile in dosar ca sa scape ala ? si s'a judecat ceva ? ori tot basescu tre' sa judece ?) a sfarsit expulzat din procuratura (pai basescu ii da afara ? nu csm'u' ? cu pretenii lu' basescu madam barbulescu&co ?)

De ce e dosarul lui Voiculescu mai tare ca al lui Sarbu (da' ce'a facut, dom'le, sirbu ? ca n'am auzit nimic pin acu' ! si tre' sa inceapa si sirbu sa'l injure, zilnic, pe basescu ? statzi asa ca nu'i timpu' trecut !) ? Ce mai ramane din toate discursurile despre reforma statului, cata vreme numirile in pozitii-cheie au rasplatit tot felul de creaturi fara nici un merit (vaaai, se poate ?!  se supara prietenii d-voastra academicienii ! vezi academicianu' liviu guvernatoru mihaiu), de la copila blonda numita ministrul Integrarii in 2004 (mai stitzi cum o chema ? vretzi s'o readucetzi in memoria publica ? n'o sa reusitzi ...) (si la care a renuntat in urma scandalului) la Claudiu Saftoiu (cum, doamna, analistu' itinerant saftoiu ? e frumos sa'l lovitzi pe la spate ?)  sau Elena Udrea (I N SFIRSITTT ! DAAAA cu technica voodoo de ce nu incercatzi?) Ce mai ramane din apelul la austeritate, cand vezi ca oamenii presedintelui (rautacisme, doamna !), de la Ridzi (pitzi, nu stiatzi ? pai asta nu intra la bulau pin' la urma ?) la Baconschi (va e ciuda, doamna, ca n'atzi fost d-voastra in jacuzzi ? era destul de greu ca si "baco" e destul de masiv !), au marea pasiune de a se inalta prin cheltuirea banului public, ca e vorba de sedii luxoase, masini scumpe sau spatiu la televiziune (??? cine, doamna ? iar va luatzi de "pata" ? ca altu' nu stiu sa mai aiba vreo emisie la tv), ba unii mai si teoretizeaza pleasca (gata, v'atzi luat si de paleologu al mic ! se vede ca n'avetzi deloc, da' deloc, simtz ludic !)? Daca semnalul in anturaj e de modestie, cum de n-a ajuns si la ei? Ce alt notar de sat mai castiga cat fiica lui (nevasta lu' tariceanu; nevasta lu' mitrea; mai vretzi !), si carei alte fete semianalfabetizate i se pregateste un partid drept mostenire (partidu' automobilistilor ? bautorilor de bere ? tragatorilor pe nas ?)? Cat de consistente sunt aceste aspecte cu programul de lupta cu clasa politica (chiar n'am intzeles formularea ! repetatzi, va rog !)

La drept vorbind, despre ce mai e vorba in lupta asta (de fapt, a cam ramas putzin de furat, nu ? si pe vremea prim ministrului "unghiutza" era la fel !)? Ca, daca avem fiecare mogulii nostri (ce bine va sta ! sa moara zambilica ca'i asa ?), pilele noastre si bordurile noastre (doamna. bordura'i frate cu romanu', si, daca nu stiatzi, primaria bucurestiului a fost cistigata de soriiiin oprescuuuu, de mai bine de un an ! de ce nu scoate, doamna, bordurile ? sa faca drumurile fara borduri, cei asa greu ?), hai sa ne luptam in altceva, ok (ciorapi ?)? Mai exista subiecte: ideologii si altele (mai ales: si altele !). Dar folosirea luptei pentru buna guvernare de catre Traian Basescu nu mai are la ora asta acoperire (inseamna ca nu mai e "acoperit" ?). Cand e la dusman, generalul Oprea e vazut ca un hot de alegeri (ete, na ! pai daca n'a stat sa'i calce vanghelis pe ceafa ! o avea si el dignitatea lui, chit ca e de jeneral pe puncte !); cum trece la noi, e bun de ministru de Interne (si d'aia a si ajuns)
Asa cum e Basescu azi, nu mai pot vota pentru el (ce surpriza ! nu credeam deloc, zau !). Ca sa o pot face, ar trebui sa il aud spunand ce i-am cerut tot anul (asta e santaj, stiatzi ? nu departe de cel al lu' srs...), lepadandu-se nu atat de Elena Udrea (doamnaaa, cu o lapidare in piatza publica atzi fi multzumita ?), dar, mai ales, de ideea ca iti poti permite sa ai asa ceva (sa ai ce, doamna ? zau, sintetzi din ce in ce mai greu de descifrat !) si sa o faci purtatorul de cuvant informal al unui guvern (si Dv nu sintetzi tot informala ?). Asta ne vine direct din trecut: cand mi-am luat in primire primul birou la TVR (da' cite atzi avut, totusi, ca n'atzi facut prea multzi pureci nici acolo?)(imediat abandonat), am descoperit ca acesta avea in spate, ca toate birourile de magnati comunisti, o camera cu canapea (pai d-voastra va prindea bine ! mai faceatzi cite un ciubuc... o psihanaliza mica, ceva ?) si baie (o baie nu e niciodata inutila, doamna !), in care se putea conferentia cu secretara (imi place ca nu punetzi "conferentzia" intre ghilimele). Acesta era rolul: si pentru cateva generatii puterea a insemnat si asta (ce, doamna ? futinguri ? pai n'atzi citit ca futingu' la servici face bine ?). Sau, poate, mai ales asta (ete, fleoshk ! pai demnitarii comunisti n'aveau curaj sa traga nici macar un "vint" la birou !)

Numai ca timpurile acelea s-au dus si le consideram indecente sub toate aspectele. Imi trebuie, ca atare, un semn foarte clar si neechivoc ca am trecut la alt stil de putere ca sa mai votez pentru Basescu, oricati dusmani comuni am avea (ce dusmani comuni mai avetzi doamna ? dumneavoatra cu basescu ? pai cre' ca antenele va ridica statuie zilele astea...). Ca, la urma urmei, prefer un dusman bun (????) cu care sa ma lupt cu arma in mana unui aliat care imi transforma camarazii in porci (???????? cine's aia, doamna ?)
Bineinteles, a-l vota pe Mircea Geoana e la fel de greu (nu zau ?). In fond, sub conducerea lui era partidul cand s-a luptat cu toate propunerile noastre anticoruptie (ei ?). Nicolicea a ajuns pe la Oprescu (uffff ! m'am linistit ! credeam ca'i la pedele acu' !), dar pe Ponta, nu mai departe de asta-vara, l-am auzit racnind si la Uniunea Europeana (cine, doamna ? viitoru' ministru' de justitzie ?). Sigur, tot sub Geoana a fost PSD de la guvernare din ultimul an, care a consimtit la renumirea lui Daniel Morar si la trimiterea in judecata a lui Nastase (ei, lasatzi'ma !). In plus, eu l-am vazut pe Geoana ca presedinte OSCE si ca ministru de Externe si mi s-a parut capabil de obiectivitate (l'atzi vazut, zau ? fostu' viitor prim ministru al lu' nastase ?)

 

Ce curios, Basescu, desi am vorbit mai des, nu m-a intrebat niciodata daca am vreun student sau fost student de valoare (zau ? pai daca va ocupatzi de birfe ! cine s'a mai culcat cu cine ! da' funeriu n'a avut ocazia sa va fie student ?). Dar Geoana, pe care l-am pus pe lista neagra si care m-a torpilat pe la sponsorii SAR cat a putut, m-a intrebat nu o data (pai ce'i greu ? facea si el conversatzie !). Totdeauna a colectat oameni buni (uhhhhh ! cine doamna ? exemple ?).
Dar, evident, asta nu e suficient (chiar ? credeam ca e !). Poate ca Mircea Geoana se poate alege doar ca si candidatul PSD ("ca si" ? asta'i nivel vanghele !), pe seama mobilizarii. Dar nu cred (nu credetzi ca fara DV poate ? ce grandomanca sintetzi !). Daca vrea sa fie votat si de noi, daca vrea ca macar sa nu iesim din casa (statzi in casa ?) sa-l votam pe Basescu cu inima indoita (de la mijloc), trebuie sa auzim pentru prima data si foarte distinct ca PSD nu mai e ce a fost (ce'i doare gura ?). Trebuie sa auzim ca nici un procuror anticoruptie nu va fi dat afara (ezact !), ca dl Geoana, daca ajunge presedinte, ne va ajuta sa intarim ANI (tiii, ce s'a'ntarittt ! vintu !), nu sa o slabim (sa nu slabitzi, doamna, ca se pierde marca inregistrata), si trebuie sa dea Uniunii Europene semnalul clar si neechivoc ca anticoruptia va continua, iar fondurile europene sunt in siguranta (sint in sigurantza, doamna, la bruxelles !)

 

Zilele astea, toata lumea asta ma intreaba in Occident (pai nu statzi in casa, la bucuresti ?). Legea trebuie sa fie una pentru toti, si domnii Mazare si Oprisan nu trebuie sa castige protectie politica daca dl Geoana ajunge la Cotroceni (ete scirtz ! da' pe vremea lu' basescu ce'a patzit !). Destul ca au bani de avocati mai buni ca ai statului. aca Mircea Geoana isi ia un asemenea angajament, eu nu vad de ce nu l-as putea vota (si va indoitzi c'o va face ?). O sa astept un semnal cat se poate de public de la ambii candidati (eventual de la patriarhie, in direct, si la o ora de maxima audientza, cu mina pe biblie: "jur sa respect angajamentele fatza de doamna mungiu pippidi !") si il voi vota pe cel care il da mai clar si in auzul tuturor (tutulor ! de angajamente ducem noi lipsa ? haida'de !). si daca nu aud nimic, nu o sa votez pe nici unul (ce pacat ! da' nu crez !). Ne vom ocupa dupa (cum se ocupa cumva d-l pirvulescu ?), ca asta e rolul nostru oricum. Numai lenesii cred ca doar la alegeri se arata spiritul civic, si intre, isi ia pauza (spirtu' critzic).

4 comentarii:

GERULA spunea...

pHII, SA IMI BAG....esti total Nicule, daca te citeste grasana Lippidi , face stop cardiac.Mersi,m-ai bine dispus.Sa trăieşti căne trebuieşti.

niku_elektriku spunea...

vaaai, am gresit iooo !
AMP a formulat corect ultima fraza !
am luat'o'n freza !

niku_elektriku spunea...

am corectat !

Neinfectat De Comunism spunea...

jos jioana, jos ilici, jos cu toti socio-comunistii!!!

nikule, te astept la mine pe blog unde discutam despre: Atentie la Neatentie!!! Basescu a mancat un biet copilas socialist la protap!?!?!?

Trimiteți un comentariu