joi, 19 noiembrie 2009

doamna mungiu coboara pe pamint

Totul pentru victorie
Alina Mungiu-Pippidi
Joi, 19 Noiembrie 2009


Care e miza prezidentialelor din acest an? Vazand furia vicioasa ((uahhhh !) care ne-a cuprins, presa straina crede ca e vreuna care le scapa lor si pe care o stim doar noi, localnicii. Pierzand acest statut si o data cu el privilegiul de a ma uita macar ocazional la televiziunile din Romania, o sa imi permit sa torn niste apa rece (apa chioara)pe toata povestea. Miza acestor alegeri este cea mai mica din istoria alegerilor prezidentiale libere din Romania (cu alte cuvinte: statzi baetzi acasa ! partidu' voteaza pentru tine !) Nu e nici un pericol sa se aleaga a patra oara dl Iliescu (nici nu mai are nevoie) (i'auzi soro ! si atunci ce stafeta i'a predat lu' gionel ?). Sorin Oprescu nu e pecale si, cu tot anturajul lui de zombi (o sa va judece coledgii lui, cacademicienii !), tot nu poate fi asa de malefic (suna ca dracu doamna: nu e pe cale ce ?). Vadim si Becali nu au sanse, fiind impinsi la periferia populista de Traian Basescu (i'auzitzi: ce populist poa' sa fie basescu asta, ca vrea reducerea bugetarilor cu 20 %, vrea sa taie pensii, posibil si la securistii "lui",  trimite bugetarii in concedii fara plata in timpu campaniei electorale, etc ! se poate ceva mai populist ?) mai tare ca ei la toate aspectele (multzumim, doamna!), astfel ca nu mai am de ce, ca in anul 2000, sa ies din casa  (din casa de la berlin ? pai parca merkel s'a ales deja!) cu studentii mei sa manifestam contra Tribunului (d'acolo vi se trage "lipida" ?). Nici integrarea noastra europeana nu e in vreun pericol, ca in 2004: suntem inauntru, cu dl Ponta cu tot (buna poanta !).

Nu mai exista oameni catastrofali in alegerile astea (imi era cam teama de Miron Cozma – dar inteleg ca de data asta nu vin minerii)  (au venit "metro-istii, doamna ! v'am mirosit io de multa vreme ca votatzi cu gioneeel), dar nici oameni providentiali (poate un tzir' de prea "provinciali", doamna).

Nici subiecte fundamentale nu mai sunt: criza e numarul 1 pe agenda si despre asta oricum nu prea vorbim (nu ne scoate crin din crize ?). Singurul element de alegere serioasa la ora asta ar fi daca sa aparam leul cum face dl Isarescu (ca sa-i protejeze pe datornici si consumatori) (hopaaa ! i s'a pus pata si pe isarescu ! lasatzi, doamna, ca bogdan vasss acolo !) sau sa il lasam sa mai alunece (ca sa ajutam exporturile si sa iesim mai repede din criza) (ca mari exportatori de materie prima pentru scobitori, avetzi perfecta dreptate !). Dupa parerea mea (care, intimplator, este si a lui patriciu ! cum se intilnesc, dom'le, marile "spir'te"!), asta e o decizie pur politica, intre crestere economica sau protectie sociala (cum se cunoaste ca avetzi veniturile in valuta forte ! marii detzinatori de "lichiditatzi" - oare va numaratzi printre ei ? -  in ieuroi vor, chiar incep sa bata din piceur pentru asta, un ieuro de 50-60 de mii !): si mi se pare de necrezut ca asta poate fi la latitudinea guvernatorului BNR (jos si isarescu!). Pai, atunci e mai bine sa organizam alegeri directe pentru guvernatorul BNR, ca in clipa de fata este singura decizie importanta (pai nu l'am ales odata pe bogdanel ? pe locu' trei, da' ce conteaza ! jean boxeaza !).


Tocmai pentru ca miza e asa de slaba, (repetitio mater studiorum est !) disproportia cu mijloacele de campanie, ajunse la nivelul razboaielor de informatii din Rusia lui Eltin (pai nu atunci au aparut si la ei mogulii ?), e atat de frapanta. E ca si cum miza generala a scazut concomitent cu cresterea celei personale. Pe masura ce publicul se dezintereseaza mai mult de alegeri, deoarece oricine ar castiga nu are nici un profit (nu zau ?), diferite grupari care au castig direct devin mai incrancenate si trec peste limite (radu moraru: baga'tzi mintzile'n cap !). Asa se explica acest masacru al regulilor democratice elementare la care asistam si pe care il consider o pierdere neta a acestor alegeri. Nu exista campanie fara ceva mizerii: dar campania asta intrece orice masura. si nu doar actorii politici principali sunt antrenati, ci si categorii intregi de sustinatori sau institutii ale statului care au un statut clar si bine definit si nu ar trebui sa aiba treaba cu alegerile. Fosti procurori vorbesc la lansari de carte (asta sa n'o mai spunetzi niciodata, da ?); inregistrari ale serviciilor care sunt probe in dosare sunt postate pe Internet (care probe, doamna ? ca are grija CCR, sau, in ultima instantza, dom' judecator, sa nu le ia in considerare...).

Serviciile secrete, daca nu sunt parte din poveste, atunci sunt permeabile de ma intreb de ce le mai numim secrete (au devenit doar discrete, precum "fratzii"). Eu, personal, nu cred ca Basescu a organizat rapirea jurnalistilor ca sa profite electoral (pe cuvint ?), nici ca Geoana a luat milioanele din campanie sa le dea soacra-si (asta cred pesedistii, nu l'atzi auzit pe chireac ?). Ambele acuzatii sunt ridicole si nu ilustreaza decat faptul ca agenda a coborat la nivelul cel mai de jos al credibilitatii. Din pacate, ambii candidati erau destul de vulnerabili la capitolul case de protocol (zicetzi'i pe nume: mihaileanu !) si relatii cu serviciile (nici ei nu mai stiu citzi sint, doamna !) fara sa mai si inventam prostii suplimentare. Dar grupurile care ii sustin si-au pierdut pur si simplu mintile (si va injura pe internet, nenorocitzii ! nu vretzi si d-voastra sa cenzuratzi net-u' ? ca pretenaru' pirvulescu ?), si asa ajungem sa compromitem chiar statul si diverse discutii diplomatice care trebuiau sa ramana discrete  (alea cu rescumpararea ? pai n'a furat basescu banii ?) si nu aveau ce cauta in campanie. Despre faptul ca am ajuns sa discutam rolul femeii si daca aceasta e doar pasarica sau mai mult de atat nu mai e nimic de comentat (ei, lasatzi ! ca doar tot n'o sa va rabdatzi sa n'o amintitzi pe madam udrea si aici...). Sau ca ne concuram in ale cui neveste au fost mai rezistente la tratamentul de umilinta publica (noroc ca pe d-voastra n'o sa va insele d-l pippidi niciodata !). E razbunarea Elenei (... ei, ei ?) Ceausescu.


Nu doar SRI, DIICOT sau ANI au fost zdruncinate (atit de zdruncinate c'o sa'i doara fix in dos !) de incercarile mai mult sau mai putin reusite de a le folosi. E de necrezut ca TVR nu mai e in stare sa organizeze o dezbatere, desi e obligatia sa (guud !). Toate institutiile statului au pierdut autoritate (guuuud !). Presa privata se confunda cu presa mafiota (guuuuuud !), si nu de azi, de ieri. Alin Fumurescu isi publica amintirile despre cum il santajau el cu Rosca pe un om de afaceri dubios (fumuresculeeee, te'ai demascat !). Acesta e numit "molusca", iar Rosca – "nasul". Morala e cu totul haiduceasca: mizerabilii exista ca sa fie santajati de noi, oamenii de onoare. Sorin Rosca Stanescu a devenit de mult o persoana aflata deasupra justitiei, nu de azi, de ieri (zicetzi'i, ca'i zicetzi bine !). Nu pot decat sa dau din umeri la agitatia de azi, cand imi amintesc ca acum zece ani strangea breasla ca sa scape de noi (e a nu stiu cita oara cind folositzi pluralu' majestatzii !) de la TVR si sa faca un club al presei nestanjenit de comparatia cu nici o institutie onorabila (atunci cind l'atzi luat la palme pe iliescu ?).



Trebuie sa fii de egoismul unui Andrei Cornea (si asta v'a suparat ? soricelu' asta de biblioteca ?) ca sa nu bagi de seama ca lupta cu mogulii tine de peste zece ani si sa te vaicaresti doar cand ajunge la tine si nu sar sa te apere unii care au cazut de mult in ea fara ca macar sa observi. Vechiul amic si sfatuitor al lui Constantinescu si Basescu SRS nu ne-a aratat acum ce poate, ci pe vremuri, cand a clamat apartenenta lui Iliescu la KGB (si daca cel mai mare criminal spune, o singura data in viatza, un adevar, nu se pune ?), pentru care nu a existat niciodata nici cea mai mica dovada (cum dracu ? pai nu mai departe decit aseara am auzit, la nasu, ca lupoi il declara ministru al apararii pe militaru, inainte sa apara ilici ! si, culmea ! chiar a devenit ministru !). Fiind vorba de Iliescu, toata lumea a inchis ochii (pai nu v'am zis ca si d-voastra l'atzi luat la palme ? pe ilici ?) . E mai acceptabil la noi sa falsifici dovezi si sa practici santaje decat sa intrerupi un presedinte in prime time (?). De altfel, unul nu se lasa intrerupt sau nu accepta un dialog cu un egal (??). Azi, Basescu le face altora ce ii facea Nastase lui (mai, futu'i maica ma'sii !), refuza o dezbatere pe baze egale (???). E o rusine ca Remus Cernea, care a strans destule semnaturi pentru a candida, a fost inchis afara din sala la Cluj si e si mai rusinos ca nimanui nu ii pasa (bai frate, ce moda timpita cu cernea asta ! chiar daca e rocker...).


In nesimtirea romaneasca, doar rezultatul conteaza (tot saracu' jean boxeaza !), formele democratice se pot duce dracului (diktachioru' sta la pinda ! a avut dreptate 'saracu" severin !). Asa era si acum zece ani; si de asta a ajuns Rosca mare, de nu mai are nici un tribunal curaj sa-l condamne nici cand sunt dovezi (si basescu ? ce zice basescuuu ?). Bineinteles, de vina e societatea civila, dupa politicieni (plesu si liiceanu). Emil Constantinescu e de vina ca a creat o pseudosocietate civila si ca i se pare normal sa aiba oameni de ai lui pe statul de plata al mogulilor in lupta cu tirania (absolut !); de vina sunt eu ca am facut liste negre (va pocaitzi ?), pe care i-am pus pe toti cei care trebuiau pusi, de la Silvian Ionescu la Traian Remes.

Nu Basescu e de vina ca transforma afisele la referendum in afise electorale (in orice tara normala ar fi fost retrase)  (da' ce noi sintem normali ?) si ca ruleaza campania pentru referendum printr-un ONG (asa face ?), suntand mecanismele de supraveghere a cheltuielor electorale (pai si ei de un' sa suga ? doo la primarie, doo la scoala de fete...) ; de vina sunt Parvulescu si Toma ca folosesc termeni dubiosi ca prefraudarea (asa, asa ! mai zicetzi'le ca le zicetzi bine !); de vina nu sunt Bogdan Olteanu si Mircea Geoana ca au sponsorizat o contrasocietate civila ani de zile in speranta ca ne submineaza pe noi  (spuntzi'i doamna clar: SAR, ca altfel cine stie ce intzelege fiecare...)(ba chiar au incercat sa ne inchida), ci tot noi, ca nu am pactizat cu ei cand ne-au propus (si nu atzi pactizat inca ? tontusi oftica e mare ! si la mine ! da' nu poci sa ma razbun ca d-voastra...) . Nesimtirea fiecarei tabere fata de incalcarea regulilor de catre aliatii proprii ne-a adus la aceasta mizerie (sintetzi impartziala ca tot rumanu'... din jarmania !). Totul pentru front, totul pentru victorie! (si nu'i asa peste tot ?) O sa ne regasim poate busola morala daca vom castiga (cine "vom cistiga", doamna ?  SAR ? geoneeel, marean, ilici si d-voastra ?). Daca nu, vom coabita cu alde Udrea (YESSSSS !)  sau alde Fenechiu sau alde Voiculescu (deci ramine geoneeel, tontusi ! credeam ca zicetzi la misto !). Orice candidat castiga, fiti siguri ca ei vor avea partea leului (VOM cistia, si EI vor avea partea leului ?). La asta ajungi cand crezi ca rezultatul e mai important decat mijloacele (mijlocelele, mijlocelulitele...).

12 comentarii:

elicearea spunea...

hi, hi, hi :) n-avea cum sa lipseasca udrea :mrgreen:

Anonymous spunea...

genial!

gabhry_el spunea...

dar cînd s-a înălţat, că n-am văzut?

nora damian spunea...

Niku, salut, ai pus in postare multime de chestiuni reale si dureroase, excelent surprinse! Material bun pentru trei episoade(era ceva mai usor de urmarit)

Neinfectat De Comunism spunea...

ilici trebuie trimis la ocna sa sparga bolovani de sare ca sa isi spele pacatele...basescu va catsiga din prima, antonescu va face o criza de nervi si se va interna la spitalul 9...

te astept la mine pe blog unde discutam cum Doi tonomati au fost dati afara din "jurnalistica"?!?!

niku_elektriku spunea...

@elicearea

n'ar fi fost culmea sa lipseasca ?
daca n'ar fi fost udreasca, sau daca madam pippidi s'ar fi abtzinut sa mai fie atit de grandomana, sa faca ea politzie in partidu' in care nici nu intrase, te pomeni ca azi s'ar fi pregatit sa concureze pentru un post de comisar. ca s'asa se pling aia ca n'au destule fimei propuse...
si daca treci si peste usoara dilema ce pluteste asupra sexualitatzii dumneaei...

niku_elektriku spunea...

@gabhry_el

draga domnule, ma refer la faptu' ca pe doamna pippidi incep s'o intereseze lucrurile mai lumesti, un banutz pus deoparte, o hainutza, un parfum, si ca nu'i prea convin cifrele ce se afiseaza la schimb valutar, atunci cind mai binevoieste sa'si transporte augusta'i fiintza p'aici pe la noi.

se intilneste pe aceeasi traiectorie cu miliardarii bastinosi cu lichiditatzi, care cu banii de acu' doi ani cumpara de cinci ori mai multzi/multe...

niku_elektriku spunea...

@nora damian

sa nu exageram !
nu potzi astepta asa ceva de la un elektrik !
daca mi'am facut un obicei in a o "ironiza un pic" pe doamna AMP, e din cauza rasucirii incredibile pe care a suferit'o, incepind dintr'un moment strict localizabil in timp, si tzinind, aparent, de mari exigentze etice, da' care de fapt ii divulga (sa nu' spun di-vulva) carcterul oarecum tzatzos.
suprapus cu probabile probleme glandulare (nu'i frumos ce fac !)
si scrie incredibil de neglijent. rareori mi'a fost dat sa citesc atit de multe gugumanii, inclusiv la amatori.
o fi aceeasi persoana careia'i "vinam" textele, orinde le gaseam !
cine s'o fi schimbat ?

niku_elektriku spunea...

@neinfectate !

nu fii trist !

tzara merge 'nainte !

cu partidu' comunist !

niku_elektriku spunea...

@ Anonim

dom'le, nici nu stii ce'ai pierdut !

amanda13 spunea...

buna replica, si pe mine ma scoate din sarite Mungiu cu tot ambalajul ei de aiureli!

GERULA spunea...

genial &demential , daca te citeste Lippdi da jos zece kile.Mersi, mi-ai descretit fruntea ,am ras si inca mai rad.

Trimiteți un comentariu