luni, 26 octombrie 2009

noi sintem romani; da' moldovenii ?



domnu' presedinte basescu ii felicita, acum citeva luni, pe parlamentarii moldoveni, aia de la chisinau adica, ce apartzineau de fosta opozitzie din parlamentu' ce fuse dizolvat ca urmare a imposibilitatzii votarii unui nou presedinte.
comunistii mai aveau nevoie, pare'mi'se, de un singur vot.
opozitzia non-comunista a rezistat, incredibil, timp de citeva luni, cit a durat tot procesu' de "negocieri", santaje, votare, si, in cele din urma, dizolvare.
ne putem inchipui cum au aratat lunile astea, si la ce presiuni au fost supusi parlamentarii respectivi, cind stim ca mass-media era in proportzie covirsitoare de partea comunistilor, si cind ne uitam ce isterie este la noi cind comanditarii ziarelor si televiziunilor au un anumit interes.
si cu kaghebisti, rusofoni, gagauzi, si alte fenomene stratosferice, pe cap.
si'au si obtzinut (un fel de) victorie in alegerile care au urmat.
la ei, cu toate conditziile potrivnice, dupa marea diversiune a incendierii "institutziilor de baza ale democratziei", n'a urmat nici o mica, sau mare, "mineriada". n'au aparut brigazile muncitoresti sa reinstaureze ordinea, nici tatianele si liudmilele imbrobodite care blocau acu' citziva ani caile ferate cu trupurile lor voluptoase.
cu tot kagebeu' !
vazind toate astea m'am intrebat in ce fel are sa evolueze situatzia din republica, asa cum le place traitorilor pe "acel" mal al prutului sa zica (plus doamna mona pivniceru !).
daca vor urma acelasi traseu sinuos pe care l'am parcurs noi, cu adevaratzii comunisti niciodata plecatzi de la putere, dar cu o intirziere de citziva ani buni.
daca guvernarea necomunista e sortita esecului inca dinainte sa se apuce de treaba.
acum ei au nevoie de ceva voturi din partea comunistilor pentru a'si putea alege un presedinte din partea lor, desi am intzeles ca cel propus ar fi tot un fost deputat comunist.
e o situatzie tare nebuloasa, in care n'o sa aflam prea curind cine sint de fapt cistigatorii pe termen mediu si lung.
probabil, situatzia o sa balteasca aidoma mocirlei de la noi, daca nu vor fi luate din primele momente masuri in directzia tragerii la raspundere a vinovatzilor de violentze si de, eventuale, fraude in alegeri.
ar fi nemaipomenit de relevant daca moldovenii ar reusi unde noi am esuat.
si pentru ca l'am pomenit pe d-l basescu, cred ca si domnia sa a cam esuat in directzia asta.
imediat dupa alegerile din 2004 trebuia sa se mearga pina'n pinzele albe cu demascarea fraudelor electorale, indiferent daca ar fi fost angrenatzi si oameni din propria'i tabara.
de atunci fenomenu' fraudarii, si cumpararii, de voturi, a capatat forme din ce in ce mai grotesti; aceste forme de coruptzie au devenit aproape unanim acceptate, si nu stiu ce'ar mai trebui sa se intimple ca sa se ajunga la o situatzie ce'ar semana a normalitate.
la fel ca si in situatziile urit mirositoare de pe linga, sau dinauntrul, serviciilor secrete.
cum e cel de la ministerul de interne.
daca d-l basescu o sa'l lase pe mista' vanghelis sa zburde vinturind "informatzii" pe care da de intzeles ca le are din interiorul acelui serviciu, si nu incepe o campanie de dezvaluiri despre mizeria ce se ascunde acolo, inseamna ca ar merita sa'si asume o infringere rusinoasa din partea acestui individ primitiv.
sint curios, de asemeni, daca parlamentarii romani "de opozitzie" se vor comporta la fel ca acei colegi ai lor de peste prut, desi, de data aceasta, personal, m'as bucura daca s'ar gasi unii "tradatori", macar ca'mi inchipui eu ca scopu' e nobil !

fotografii de pe saitu' http://icehot.wordpress.com/2009/04/07/poze-revolutia-din-republica-moldova/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu