joi, 10 februarie 2011

"romania incremenita"

Oroarea Pasat si altele. In asteptarea solutiei 
de Dan Tapalaga HotNews.ro 
Miercuri, 9 februarie 2011, 16:23 Actualitate

 PDL a dovedit, prin votul de marti in cazul Pasat ca nu se deosebeste cu nimic de PSD in actiunile de blocare a justitiei pentru a-si apara oamenii din partid de procurori. Cazul Pasat reprezinta doar ultimul exemplu dintr-un lung sir de actiuni care submineaza sau chiar anuleaza eforturile de a schimba fata justitiei din Romania. Presedintele Traian Basescu a atentionat, marti seara, la TVR, ca raportul Comisiei Europene, asteptat in luna februarie, va mentiona lipsa vointei politice in lupta anticoruptie din cauza ca parlamentarii puterii au respins cererea de arestare in cazul Pasat. Insa nu doar lipsa vointei politice, ci si lipsa vointei in interiorul sistemului juridic trage Romania in jos si o indeparteaza mult de obiectivul ridicarii Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). 

O scurta recapitulare a celor mai recente evenimente releva dublul discurs practicat de partidul aflat la putere. Pe de-o parte, premierul Emil Boc, care este si seful PDL, a condamnat opozitia, pe 27 ianuarie, din cauza ca "face zid impotriva justitiei prin circul mediatic creat in cazul arestarii presedintelui CJ Arges" si s-a laudat ca "PDL nu a facut nicio presiune politica si a lasat justitia sa-si faca datoria".

Realitatea l-a contrazis cateva zile mai tarziu. Nici partidul sau nu lasa justitia sa-si faca datoria. Pe data de 8 februarie, Parlamentul a respins cererea de arestare in cazul Pasat, dupa cinci luni de amanari. Responsabilitatea revine in principal partidului de guvernamant, care nu si-a mobilizat oamenii si nu s-a asigurat, cum a facut-o in alte cazuri, ca votul formal cerut de procurori va fi acordat fara emotii.

Pasat si avocatii sai din PDL, UNPR si UDMR. Dublul discurs al lui Traian Basescu

Marti, in ziua votului, am urmarit cu atentie comportamentul parlamentarilor PDL si al lui Dan Pasat. Nu s-a resemnat o clipa, din contra. A tinut condica prezentei, si-a notat cine-i prezent, cine absent, alerga prin sala dupa colegi si a discutat cu ei pana in ultima clipa. S-au gasit destui parlamentari PDL care sa-l incurajeze cu o bataie pe umar.

Imaginea alaturata surprinsa marti in Parlament vorbeste de la sine. Toate acestea arata ca partidul nu s-a mobilizat in mod deliberat, ci a jucat comedia votului "la vedere", stiind precis ca unii vor lipsi sau vor vota impotriva, astfel incat cererea procurorilor sa pice la vot. 

Presedintele Traian Basescu a constatat, marti seara, la TVR, ca toti pasii inainte facuti de Guvern pe terenul justitiei, de la adoptarea codurilor la mica reforma, care a scurtat termenele proceselor, vor fi anulati de o sintagma, daca raportul va retine "lipsa vointei politice in lupta anticoruptie". Constatarea sa e corecta, dar insusi seful statului transmite mesaje contradictorii.

In cazul Ridzi, de pilda, nu parea deloc convins de necesitatea perchezitiei informatice si rezona, foarte uman, cu problemele medicale invocate de deputatul PDL. "Eu pot sa inteleg optiunea sentimentala a colegilor.(...) Nu se pune problema ca dosarul Ridzi este blocat, este blocata inspectia pe calculator. Si eu sunt om, inteleg. Dupa ce a inceput ancheta penala, a avut o nastere cu un copil cu deficiente, dansa are o boala grava, inteleg mai ales ca mi s-a explicat ca este nejustificata cererea procurorilor, dar asta nu justifica slabiciunea", declara presedintele Basescu pe 15 decembrie 2010, a doua zi dupa respingerea solicitarii de perchezitie in cazul Ridzi.

Abordarea intelegatoare a disparut cand s-a referit la adversarii politici. In cazul Nicolescu, a acuzat medicii, scuipand flacari pe gura, ca au influentat recursul la arestarea preventiva a lui Constantin Nicolescu. Presedintele CJ Arges, arestat pe 27 ianuarie pentru 29 de zile, a fost eliberat cateva zile mai tarziu, dupa ce medici PSD de la Floreasca (Bradisteanu, Beuran) l-au operat pe cord deschis.

De ce n-a spus Basescu la fel in cazul Ridzi? De ce n-a suspectat si acolo bolnavi inchipuiti? Ce garantii are ca suferinta invocata de deputatul PDL e reala? Daca Omar Hayssam a fost operat de cancer iar azi il gasim sanatos si fara metastaze, daca toti lesina sau li se sparge rotula taman cand au probleme cu justitia, de ce n-ar avea seful statului suspiciuni in toate cazurile de imbolnavire subita?

Guvernul Boc a comis trei acte anti-justitie majore intr-un interval de doua luni 

Dar, sa revenim la mesajele contradictorii si dublul discurs practicat de Guvernul Boc si, pe alocuri, de seful statului. Intr-un interval relativ scurt, pe parcursul a doua luni, PDL a comis trei acte anti-justitie majore: a blocat, pe 14 decembrie, perchezitia informatica in cazul Ridzi; tot in decembrie, Parlamentul a adoptat amendamentul Buda (PDL), care ii scapa pe avocati de raspundere penala, amendament abrogat de Guvern in data de 2 februarie; in data de 8 februarie, coalitia a respins cererea de arestare in cazul Pasat.

In cazul Pasat, lucrurile au inceput prost si s-au terminat foarte prost. Cazul insusi pare un tablou dinamic cu prosti violenti, urmat de cateva erori si orori politice. Primele indicii ca suspectul Pasat e mai suspect decat restul le gasiti in comunicatul DNA din 7 octombrie: "Atunci cand a intampinat opozitie din partea reprezentantilor administratiei publice locale ori a firmelor care isi adjudecasera contractele de achizitie publica, invinuitul a recurs la diverse forme de intimidare, mergand pana la amenintari si acte de violenta".

Asta sugereaza ca avem de-a face cu o specie primitiva, venita din Neanderthalul coruptiei unde totul se rezolva cu bata si cutitul. Trebuie sa fii ori foarte prost, ori la fel de primitiv sa aperi cutitari in Parlament, sa lasi in libertate australopiceci de Giurgiu plecati cu silexul la vanatoare de contracte publice.

De ce cazul Pasat a inceput prost? Procurorii au trimis cererea de arestare la Ministerul Justitiei pe data de 7 octombrie iar Predoiu s-a fastacit o luna. A sesizat Parlamentul abia pe 4 noiembrie. Cazul reclama viteza de reactie. Predoiu are rol de simplu postas in cazul cererilor DNA. In cateva zile se putea asigura ca procurorii n-au comis abuzuri.

Cum a lasat ministrul Predoiu justitia "sa-si spuna cuvantul"

Avem motive rezonabile sa credem ca Predoiu a intarziat deliberat timp de o luna sesizarea Parlamentului, deoarece Guvernul Boc avea nevoie sa-si asigura majoritatea la motiunea de cenzura din 27 octombrie 2010, cand fiecare vot era important. Ministerul Justitiei a seiszat Parlamentul in cazul Pasat pe 4 noiembrie, cateva zile dupa ce Guvernul a scapat de motiunea opozitiei.

Astazi, ministrul Predoiu solicita demisia lui Pasat din Parlament "pentru a da Justitiei posibilitatea sa isi spuna cuvantul, pentru a evita consecinte negative asupra raportului de tara si implicit asupra intereselor tarii". Insusi ministrul Predoiu n-a dat posiblitatea justitiei sa-si spuna cuvantul, timp de o luna, din ratiuni pur politice.

Amanarea unui vot timp de cinci luni, cu concursul Guvernului si al parlamentarilor PDL, a ridicat in final problema utilitatii arestarii in cazul Pasat. Or, din diferite surse rezulta ca Dan Pasat (traseit politic, ex-PNL, trecut in 2009 la PDL) ar fi incercat sa influenteze martori si sa recurga la amenintari impotriva unor primari din Giurgiu chiar si dupa ce a aflat ca este cercetat penal. Altfel spus, exista la dosar indicii ca anchetarea sa in stare de libertate reprezinta pericol social in sensul obstructionarii justitiei. Faptul ca el va putea fi trimis in instanta si fara avizul Parlamentului nu diminueaza gravitatea comportamentului tolerant al puterii in cazul Pasat.

Prin protejarea lui, PDL si-a plasat omul deasupra legii, a diminuat considerabil sansele justitiei, a intervenit in treburile ei comportandu-se ca un tribunal paralel. Am azuit uluit deputati afirmand senini ca i-au convins colegii lor juristi ca in dosar n-ar fi probe si ca Pasat nu merita arestat, ceea ce arata ca parlamentarii continua sa nu inteleaga ca n-au voie sa judece pe fond un dosar, ca avizul e unul pur formal si ca este treaba judecatorilor sa decida daca va fi arestat sau nu.

Din nefericire, PDL a cazut in mania persecutiei. Tot mai multe voci cred ca partidul cade prea des victima procurorilor DNA si vad conspiratii peste tot. Cu totii se cred victimele unor abuzuri si se plang ca procurorii sunt o adunatura de neispraviti, pusi pe jocuri. Propagarea acestor idei periculoase risca sa lase, in timp, lupta anticoruptie fara sustinere politica sa sa mareasca sansele celor care spera in desfiintarea DNA.

Manifestari violente din partea Opozitiei impotriva statului de drept 

In tot acest timp, liderii PSD, PNL si PC se manifesta violent impotriva justitiei, de fapt impotriva statului de drept. Nastase, Vanghelie Hrebenciuc, Ponta s-au dus la Pitesti sa-l sustina pe Nicolescu, adica si-au manifestat solidaritatea cu un cercetat penal, nu cu justitia. Procesele penale ale unor Nastase, Mitrea, Voiculescu, liderii noii aliante USL sau ale oamenilor de afaceri apropiati acestia ii determina sa lupte impotriva justitiei si sa incerce intimidarea ei, nicidecum sa-i sustina independenta. In ultimele zile, liderii USL au amenintat pe fata judecatori sau procurori si au exercitat presiuni publice impotriva lor, ceea ce a determinat asociatiile profesionale sa reactioneze.

Pe de alta parte, liderul PSD, Victor Ponta, desi vorbeste de depolitizarea justitiei, promite dosare adversarilor sai: "Vreau sa-i asigur pe toti romanii ca, atunci cand Uniunea Social-Liberala va putea guverna aceasta tara, prin votul oamenilor, va exista o aplicare a legii in mod corect. Atunci, si dosarul Mihaileanu si dosarul Flota si dosarele lui Flutur si ale lui Falca vor fi judecate conform legii si nu pe criterii politice" (7 feb 2010).

Prin urmare, nici perspectiva revenirii opozitiei la putere nu ofera garantia insanatosirii sistemului, dimpotriva, promite epurari, control si vendeta politica.

Frica judecatorilor. Marea problema: Inalta Curte de Casatie

Descurajant este ca nu doar vointa politica lipseste, dar nici sistemul de justitie nu manifesta suficienta vointa, astfel incat masa critica sa faca reforma ireversibila. Noii alesi din CSM, asa numitii reformisti, au dezamagit din primele zile. S-au repezit la functii fara sa mai astepte decizia Curtii Constitutionale, au reactionat slab in fata agresiunilor la adresa justitiei si, mai ales, au refuzat sa avizeze cererea de arestarea a DNA in cazul unei judecatoare de la Iasi, acuzata de coruptie. Refuzand avizul, noii membri CSM au procedat la fel ca Parlamentul, adica au judecat daca sunt sau nu probe la dosar. Toata transparenta si principiile clamate cand activau in "societatea civila" s-au topit rapid cand s-au vazut pusi in fata unor decizii.

Lipsa de vointa din interiorul sistemului se vede insa cel mai bine la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatorii se tem sa judece marile dosare si prefera sa pronunte amanari dupa amanari, chiar daca termenele s-au scurtat. O explicatie ar putea fi apropierea alegerilor din 2012. Nici un magistrat nu risca sa pronunte sentinte - condamnare, achitare, cum or fi ele - de teama repercusiunilor, dupa schimbarea de regim politic pe care cu totii o vad foarte posibila anul viitor.

Frica si ezitarile judecatorilor de la ICCJ se vad si mai bine urmarind aleatoriu marile procese monitorizate de HotNews.ro in sectiunea Dosare de Coruptie: dosarul Pacuraru e din februarie la Inalta Curte, au curs 13 termene, din care 9 sunt amanari; dosarul Mihailescu este din 2006, au curs 20 de termene din care 10 amanari; dosarul Matusa Tamara al fostului premier Nastase este din 2007, au curs 10 termene, din care 6 amanari, dosarul Copos e in pragul prescriptiei, etc.

Marea miza a multora este sa impinga judecata pana in 2012 - 2013, cand se preconizeaza intrarea in vigoare a noilor Coduri. Un prim efect va fi ca multe fapte se vor prescrie, deoarece pedepsele pentru infractiuni se reduc iar odata cu ele si termenele de prescriptie.

Sunt cateva exceptii de judecatori mai curajosi, din pacate extrem de rare: vedem in cazul Vantu sau cazul Nastase o lipsa de inhibitie salutara in abordarea cazurilor. Dar o scurta privire in tara dezvaluie un sistem in pragul dezastrului, foarte tolerant cu penalii. Din zecile de cazuri cu vamesi anchetati pentru coruptie din 2008 incoace, s-au pronuntat sentinte intr-unul singur.

Coruptia si alte infractiuni grave, condamnate cu suspendare

Constatam apoi cum judecatori de la Craiova dau inchisoare cu suspendare in cazul unor infractori condamnati pentru trafic de minore sau judecatori care accepta eliberarea conditionata, dupa doi ani de executare, a unor interlopi care au terorizat un judet in urma cu zece ani. Tot la inchisoare cu suspendare a fost condamnat fostul deputat PSD, Mihai Sireteanu, acuzat de fapte de coruptie. Asadar, judecatorii de la Inalta Curtea considera coruptia un fenomen nu foarte grav, ceva comparabil cu furtul de gaini sau alte furtisaguri marunte, cand ea este franza majora in calea modernizarii statului.

Toate acestea ridica mari semne de intrebare si asupra vointei sistemului de a se reforma, ca astfel de sentinte scandaloase nu pot fi simple erori si ca functioneaza destule complicitati vinovate in instantele din tara. In combinatie cu lipsa vointei politice, intentia magistratilor condamna Romania la incremenire.Or, problema e ca exista deja o masa critica exasperata de imobilism. Generatia celor trecuti de 30 de ani, generatia celor care au petrecut putin timp sub comunism si au inca asteptari. Unii, asa cum remarca Frankfurter Algemeine Zeitung, se adapteaza mecanismului de coruptie generalizata. Abandoneza pe principiul lui "nu se poate face nimic". Dar sunt destui oameni onesti, in justitie, raspanditi prin sfera privata sau aiurea, care cred ca inca se poate face ceva, dar nu cu aceasta clasa politica. Nu cu partidele existente azi. Ei n-au abandonat inca, doar asteapta. Problema lor e ca n-au inca un vehicul si parghii care sa-i impuna in sistem, nu sa-i impinga mereu spre marginea lui sau pur si simplu afara.
**********

am plasat integral articolu' lu' tapalaga, si cu sublinierile apartzinin' autorului, chiar cu o zi 'ntirziere, contrar recomandarilor diacriticii

4 comentarii:

Greavu spunea...

Hai ca inteleg ca nu stii sa scrii in limba romana si iti reproduci mot a mot sunetele pe care le scoti pe gurita, dar nici macar nu gandesti cu propriul cap? Ti-au bagat astia curent in urechi? Doar reproduci textele lui tapalaba? Esti mai prost ca noaptea. Multa muie de la PDL, bai basescisti sorosistii! Ai dracu cu secta voastra!

niku_elektriku spunea...

@greavule,
nu crezi ca se 'ngroasa gluma?
vezi ca se scumpeste curentu' si n'o sa'si mai permita astia sa'tzi subventzioneze shockurile.
te mai las o data, p'orma te tai, tatikule!

Greavu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
niku_elektriku spunea...

@greavule,
esti folbalist?
prinde'o!

Trimiteți un comentariu