Onoarea familiei Ridzi
de Dan Tapalaga
HotNews.ro Luni, 20 decembrie 2010, 20:54
In filmul lui John Huston, Charley Pantana (Jack Nicholson), un capo di tutti capi clasic, are o dilema: sa o ucida pe frumoasa Irene (Kathleen Turner), asasinul profesionist trimis pe urmele sale de un Prizzi, sau sa se insoare cu ea? Onoarea familiei Prizzi e un film bun, cu atmosfera de Nasul, despre doi asasini amorezati care descopera ca au fost angajati sa se ucida unul pe altul. In filmul lui Boc, cu atmosfera foarte romaneasca si numerosi gainari locali, totul este ridicol si grav, enervant si comic. Ridzi isi apara onoarea pe blog, pentru ca partidul incearca acum sa scape de ea, dupa ce a salvat-o de o perchezitie. PDL se zbate in dilema de tip mafiot: nu stie ce sa faca cu penalii. Sa-i ucida politic sau sa ramana uniti, intr-o mare familie, dupa model PSD?
Intr-o postare de astazi, 20 decembrie, Monica Iacob Ridzi le scrie pe blogul sau, pe un ton suspect de vioi pentru un om bolnav, colegilor din partid care i-au cerut demisia: "Vin Sarbatorile, Doamnelor, Domnilor. Iertati-ma, dar nu va voi raspunde. Am avut un an greu, mi-a fost teama pentru viata mea si a copilului meu, stiu ca ma asteapta si alte provocari si, credeti-ma, poate si de aceea, acum, nu vreau sa va raspund. Vreau, doar, primul Craciun alaturi de copilul meu, in liniste. Va doresc, din suflet, Sarbatori Fericite. Si, poate, pe 27 decembrie..."
De remarcat suspansul din final, dar si tehnica aruncarii copilului in calea procurorilor. Primul care a utilizat-o a fost Adrian Nastase. Cele doua cazuri - Nastase si Ridzi - seamana ca doua picaturi de apa. Si fostul premier s-a aparat, in februarie 2006, tot cu argumente de ordin sentimental de o cerere - bizara coincidenta - tot de perchezitie: "S-au pus sigiliile la apartamentul fiului meu cel mare si in el erau lucruri ale fiului meu cel mic, care trebuia sa mearga la scoala" - se plangea atunci Nastase, adaugand ca familia sa este supusa "unei presiuni extraordinare". E adevarat ca melodrama de apartament imaginata de Nastase nu se compara cu tragedia antica proiectata in cazul Ridzi: o mama suferinda alaturi de pruncul ei, un Parlament emotionat si un Presedinte confuz.
Mai lipseau emisiuni la TV in care procurorii sa fie pusi la zid si mama Ridzi jelind in studio cu copilul in brate.
Cei doi cercetati penal se comporta identic, la fel si partidele lor. Ridzi se apara dupa ghidul cercetatului penal scris de Nastase: isi ameninta colegii, le sugereaza ca pot urma ei, acuza procurorii de abuzuri, se agata disperata de proceduri parlamentare si incearca sa impresioneze opinia publica. In final, partidul face scut in jurul lor. La fel ca PSD in cazul Nastase, PDL sacrifica interesul major al societatii ca sa salveze interese particulare.
Fostul premier a simtit inaintea PDL si a presedintelui Basescu "latura umana" a cazului Ridzi. Inca din februarie 2010, cand s-a discutat prima data cererea DNA la pachet cu scrisoarea lacrimogena a fostului ministru al tineretului, Nastase isi indemna colegii inca de acum un an: "dincolo de luptele politice, eu cred ca ar trebui totusi sa privim astfel de lucruri cu o anumita omenie". Pe 15 decembrie, umanitatea a invins din nou in Parlamentul Romaniei iar procurorilor fara suflet le-a fost trantita usa in nas.
Ceva mai putin umana se arata insasi Monica Ridzi in martie 2006, cand scuipa flacari de la tribuna Parlamentului in directia lui Adrian Nastase, care tocmai scapase, la fel ca ea astazi, de perchezitia procurorilor DNA. Memorabil discursul ei de atunci, ar merita sa-l posteze integral pe blog, dar cum sunt slabe sanse s-o faca, vom reda fragmente relevante mai jos:
- Eu cred ca adevaratii vinovati sunt aici, printre noi. Respira aerul fortifiant al Parlamentului, se bucura de o imunitate mai mult decat meritata, se infrupta copios din banul public si, cu o pofta de nestapanit, ii rad natiunii in nas!
- In ultima luna de activitate parlamentara, sub valul, transparent totusi, al votului secret, care pentru unii pare un simplu joc cu bile albe si bile negre, parlamentarii Opozitiei au dat o ultima si devastatoare lovitura de imagine intregii clase politice. Mai intai au blocat functionarea DNA-ului - institutie importanta in combaterea coruptiei la nivel inalt, institutie atat de necesara insanatosirii justitiei. Apoi, voturile numeroase ale acelorasi parlamentari, printr-o inexplicabila si rau inteleasa solidaritate de breasla, au impiedicat justitia sa-si faca datoria in faimosul caz Zambaccian. Perchezitia ceruta de Parchet n-a mai avut loc, fiind vorba de casa unui inalt demnitar, in continuare omul fanion al Opozitiei.
- Prin votul lor, parlamentarii Opozitiei au plasat un important om politic mai presus de lege, ferindu-l, culmea, de justitie, adica de institutia care are datoria de a face dreptate. "Cei tare se intarira cu averea si marirea in cercul lor de legi!" - probabil asa ar conchide poetul nostru national, intorcandu-ne, dezamagit, spatele.
- Prin votul lor, acesti parlamentari nu numai ca au compromis, o data in plus, clasa politica, dar au pus serios sub semnul intrebarii viitorul Romaniei. Acesta este semnalul clar, transmis ieri de Comisia Europeana, prin inaltul sau reprezentant, sosit la Bucuresti. Detalii aici
Profetia doamnei Ridzi in cazul Nastase se va implini si in 2010, cum s-a implinit in 2007 si in 2008. Raportul Comisiei Europene va fi prost. Va mentiona obstructionarea politica a marilor dosare de coruptie si va fi un motiv in plus pentru mentinerea mecanismului de cooperare si verificare pe justitie.
Intrebat ce parere are despre fenomenul PSD-izarii PDL, pana si Traian Basescu, mai indulgent cu PDL decat cu PSD, mai intelegator cu Ridzi (marea sustinatoare a fiicei sale in campania din 2008 pentru europarlamentare) decat cu altii, a trebuit sa admita, la discutia online cu cititorii HotNews.ro: Ai dreptate. PDL-ul pare sa fi abandonat criterii morale extrem de importante in politica. Sper sa revina, altfel se condamna singuri, definitiv si irevocabil.
Pana la votul din 15 decembrie din Parlament, PSD avea reputatia de partid corupt, care obstructioneaza justitia si sacrifica interesele Romaniei. Nimeni n-a pretins vreodata integritate de la Nastase&co. Stanga n-a facut vreodata parada de criteriul moralitatii. Nu si-a ridicat vreodata standarde politice prea inalte pentru ca nici elctoratul nu-i judeca dupa exigente prea mari: "Fura - toti fura - dar sa ne dea si noua ceva". Nu ca ar avea circumstante atenuante, dar pur si simplu nimeni nu are asteptari prea mari din zona stangii.
In schimb, PNL si PDL si-au ridicat singuri stacheta foarte sus. Prin urmare, e firesc sa fie judecati mai asupru cand sar pe sub ea. De pilda, PDL a semnat in august 2008 Pactul pentru statul de drept, propus de mai multe ONG-uri, care incepea cu urmatoarea fraza: "Raportul Comisiei Europene din 23 iulie 2008 critica lipsa de vointa politica in domeniul anticoruptiei la nivelul Parlamentului din Romania, manifestata prin refuzul Parlamentului de a permite investigatiile in cazurile cu fosti ministri, si incercarile Parlamentului de a adopta modificari ale codului de procedura penala care ar impiedica orice investigatii penale semnificative."
Apoi, PDL si Traian Basescu au vorbit despre "tepele din Piata Victoriei" in campania din 2004, nu altii.
Care este astazi raspunsul politic al PDL la problema coruptiei? Il ajuta pe Mircia Gutau, fostul primar din Valcea condamnat la 3 ani si jumatate pentru coruptie, sa devina cetatean de onoare al orasului. Il alege pe Antonie Solomon, arestat timp de sase luni intr-un dosar de coruptie, in fruntea filialei Craiova. Il pune pe Bogdan Cantaragiu, cercetat penal in dosarul Pasat, sef la o filiala de sector din Bucuresti. Tace paralizat cand fostul secretar de stat de la finante, Gratiela Iordache, este trimisa in judecata intr-un dosar de evaziune fiscala. Inghite in sec cand un alt parlamentar PDL, Mircea Banias, este pus sub acuzare tot intr-un dosar de evaziune fiscala.
Asadar, care este reactia institutionala a PDL in fata noului val de cercetati penal si trimisi in judecata? Cu ce difera ei de PSD la capitolul "cercetati penal"? De ce nu-i suspenda din partid? De ce nu-i exclude? De ce nu le interzice accesul la candidaturi sau functii publice? Ce-l impiedica pe Emil Boc sa ia o decizie? In lipsa unor actiuni ferme, PDL arata de fapt ca este un partid construit la fel ca PSD, dependent de retele locale de coruptie, putred la baza si infectat pana la varf.
PDL amana un deznodamant si in dosarul Pasat, caz mai fioros decat toate la un loc. Aici vorbim de o cerere de arestare pentru acuzatii de santaj. Pasat trebuia audiat in comisia juridica pe 15 decembrie. In iuresul motiunilor de cenzura si al disputelor pe legea bugetului, partidul l-a facut uitat. In comunicatul DNA din 7 octombrie, procurorii justificau astfel cererea de arestare a deputatului PDL: "Atunci cand a intampinat opozitie din partea reprezentantilor administratiei publice locale ori a firmelor care isi adjudecasera contractele de achizitie publica, invinuitul a recurs la diverse forme de intimidare, mergand pana la amenintari si acte de violenta".
Ti-e si groaza sa-ti imaginezi cum arata detaliile acestui caz, cu acuzatii de santaj si acte de violenta, cu gorile locale si cutite puse la gatul primarilor din Giurgiu. Cum spuneam la inceput, nu poate fi decat un fel de Prizzi-Ridzi romanesc: ridicol si grav, enervant si comic in acelasi timp.
Salvand onoarea marii familii Ridzi, PDL se condamna la moarte sigura in 2012, pierde ireversibil atributul diferentei fata de PSD. Un set de decizii ferme - excluderi, suspendari, interzicerea candidaturii in 2012 - ar mai putea salva ceva, dar e deja mult prea tarziu.
2 comentarii:
Charley Partanna, bai semidoctilor "anticomunisti"!
catrinooo,
tu tz'iai luat purgativele azz?
Trimiteți un comentariu