miercuri, 29 decembrie 2010

fabricat in romunia, da' s'o stim si noi

p'in ce contribuii io la esirea romunichii din criza, acuma cin' avintu' consumeristic ma alunga si pe mine den casa?
pai, din citeva (fo doo) carucioare pline ochi, si un bun de folosintza 'ndelungata procurat de nevoie, nu stiu daca cu altceva decit cu o chisalitza d'usturoi, d'aia din lemn, si care nici ea nu avea freo etichetzica, tzeva, care sa'i indice (nu po' sa'l indic) provenientza, asa ca nu m'ar mira ca si aia sa fie opera unor maramureseni cu ochii oblici.
n'am luat in considerare produsele halimentare a caror origine e 'ntodeauna incerta, de cin' au ajuns pina si tzîganii sa faca marketing p'in pietze cu merele turco-mozambicane prezentate ca fiind romunesti suta la suta.
d'aia'm pui si io 'ntrebarea, ca prostu': oare e posebil sa fim asa de tembeli ca dupa ce de fo' cel putzin zece ani, si cale de citeva gubernari, ni se tot propune sa cumparam produse "fabrikat in romunika", cu campanii concepute si platite, spetzial pentru asa ceva, sa nu reusim sa incropim ni'ca care sa dee si rezultate?
ca amatori dornici, ca si mine, sa 'ncurageze productzia natzionala de bunuri si servicii (nu secretze !) mai se ezista.
ca sa le cumperi mai 'ntii tre' sa si afli care's alea, cu certefecat in buna regula, nu pe vorbe!
dac'am fi neste patriotzi, si nu patrihotzi, cu ceva istetzime la baza, n'am mai astepta initziativilii gubernamentale, care, se dovedeste de fiecare data, nu poa' sa iasa decit precum gubernantzii insisi.
adeca, sa nu fie ni'ca de capu' lor!
da' ma uit la minunatele televizii, ce continua sa se nasca precum ciupercile dupa ploaie, sfidind criza, si care ne pling TOATE de mila, si care TOATE, inclusiv televizia NATZIONALA, se'ntrec sa cumpere "FORMATE" deformate si deformatoare, pentru imbecili,  de la strainii (cin' io'ndragit nu le'o mincat, vaz, irima ciinii) aia car' in tzarile lor au grija sa'si pastreze lucrurile (ceva mai) de calitate.
ce'ar fi dac'ar produce neste emisii, ca sponsori s'ar gasi, in combinatzie cu "o negubernamentala" ce si'ar propune asa ceva, cu o componentza, competentza si integritate dincolo de orice 'ndoiala (un fel de SAR pe domeniu), si car' ar face teste comparative la produse diverse, din import si autohtone, ABSOLUT PUBLICE, si car' ar si elibera atestatu' respectiv sub forma unui abtzibild pe fiecare produs in parte?
ceva in genu emisiilor straineze care testeaza tot felu' de gadgeturi...
firmele care se simt capabile s'ar inscrie singure, asigurind si finantzarea.
n'ar avea gubernu' nici o traba, si asa am afla si noi ce se mai produce in tzara asta.
n'ar fi mai interesant decit sa vedem tot felu' de soacre, prelipceni si protobecali incaierindu'se?
nu tu taxe prohibitive la importuri, nu tu incalcare a concurentzei, asa ca decit sa mincam unguri, si alte natzii, pe piine mai bine ne'am manifesta natzionalismu' intr'un mod ceva mai dastept.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu