duminică, 12 decembrie 2010

un geniu de ne'ntzeles din doo texte, ori textile

textu' unu:
Lucrul care mi se pare ca impinge volumul lui Alex Mihai Stoenescu spre capodopera este proportia dintre forta vertiginoasa a cuvantului si parabola moderna a puterii pe care ea vine sa o sustina: puterea pe care o capata ideea atunci cand devine sistem, cand reuseste sa cuprinda si sa stranga in chinga ei simturile si mintea omenirii. De putine ori invazia cuvintelor in pagina a slujit mai bine ca aici o arheologie a cinismului si a cruzimii. Arheologie, totodata, a modernitatii careia ii apartinem si care va propune lumii o regula noua: pentru ca un imperiu sa se poata naste este nevoie ca el sa fie precedat de un imperiu al cuvintelor, deci de o ideologie. Armele nu mai pot de acum strapunge lumea decat dupa ce ideile au penetrat-o, iar pentru ca un tiran sa poata aparea este nevoie mai intai ca un doctor angelicus sa-si fi incheiat lucrarea. Sa citim aceasta carte extrema: patimilor lui Toma D'Aquino le raspund, la celalalt capat al istoriei si amplificate de ea, patimile vietilor noastre.
textu' doi: 
Activitatea sa a fost recompensată de trei ori cu suma de 500 de lei în perioada 1984-1986. Iată cum povesteşte unul dintre ofiţerii de Securitate o acţiune de-a lui Alex Mihai Stoenescu, din 12 aprilie 1984. „În dimineaţa zilei de 12.04.1984, la ora 9.50, a surprins, în dreptul agenţiei CEC din Piaţa Amzei, un individ care fotografia cozile la diferite magazine. Sursa l-a urmărit pe individ şi i-a reţinut semnalmentele, după care s-a deplasat rapid în dreptul cofetăriei Casata, unde a făcut cunoscute cele văzute unui sergent major de miliţie aflat în misiune. Împreună cu acesta, sursa şi alţi lucrători de miliţie, precum şi un ofiţer M.I. au pornit în căutarea individului, cercetând magazinele şi toate unităţile comerciale din zonă. La ora 10.30, sursa l-a identificat pe individ în apropierea unor cozi şi a atras atenţia ofiţerului M.I. că individul (alertat de agitaţia subofiţerilor de miliţie) s-a ascuns între oamenii de la coadă. În momentul în care individul s-a izolat de coadă încercând să-şi plaseze aparatul foto într-un autoturism a fost reţinut şi identificat. În continuare, sursa s-a deplasat la IGM unde a dat relaţiile necesare şi unde a aflat că individul a cerut să părăsească ţara şi că ar fi recidivist”, a notat ofiţerul. În urma reclamaţiei, cazul a ajuns la Securitatea Municipiului Bucureşti, la locotenentul major Cioclan. Acesta a trecut la anchetarea persoanei care a fotografiat oamenii care stăteau la rând şi a ajuns la concluzia că pozele erau făcute cu intenţia de a fi trimise peste graniţe, la postul Radio Europa Liberă. Pentru informaţia furnizată, Alex Mihai Stoenescu a fost recompensat cu suma de 500 de lei. „Pentru modul cum a acţionat în vederea prinderii unui infractor care făcea fotografii în Piaţa Amzei în scopul trimiterii lor postului de radio Europa Liberă, precum şi pentru informaţiile furnizate, propun stimularea informatorului «Gavrilescu Adrian» cu suma de 500 de lei”, se arată în nota ofiţerului. Primirea banilor este certificată de chitanţa din 4 mai 1984, semnată cu numele olograf Gavrilescu Adrian: „Am primit suma de 500 de lei din partea M.I. pentru sprijinul acordat”.
multzumim p'aceasta cale urmatorilor: 
schmoukiz
cristian andrei
cristianpreda
pentru contributzia adusa la relevarea acestor noi, pentru noi, si multilaterale calitatzi ale domnului alex mihai stoenescu.

  

Un comentariu:

matusalem spunea...

Taica, cea mai mare ironie a sortii este asta “... secretar general de redacţie la revista literară a foştilor deţinuţi politici din România – „Viitorul românesc”... "

Trimiteți un comentariu