luni, 12 aprilie 2010

bah, a dracu' treaba !

pai nu era vinovat mortu' ?

ca de doo zile il descoperim pe Kaczynski drept un isteric ce le smulge pilotzilor mansa din mina, in genu' filmelor lu' mel brooks !


Doi controlori de trafic rusi sustin ca nu s-au inteles cu pilotii polonezi din cauza barierei lingvistice
de D.Galantonu, O.Popescu HotNews.ro
Luni, 12 aprilie 2010, 13:55

Controlorul de trafic, Pavel Plusnin, ultimul care a vorbit cu echipajul avionului in care se afla presedintele polonez, a declarat pentru un portal de stiri de la Moscova, citat de The Guardian, ca a avut dificultati in a se intelege cu pilotii, de care s-a plans ca vorbeau "prost ruseste".

Discutiile cu echipajul polonez s-au purtat in limba rusa si "intr-o engleza proasta", a declarat intr-un interviu pentru Komsomolskaia pravada, colonelul in rezerva Anatoli Muravev, care s-a aflat printre controlorii de zbor care au intampinat pe aerodromul Severnyi avionul cu elita politica poloneza.

"Mai intai, avionul a intrat la aterizare ferm, asa cum trebuia, fara abateri. Apoi controlorii de zbor au inceput sa aibe dubii. De trei ori coordonatorul de zbor a ordonat amanarea manevrelor. Echipajul nu l-a ascultat. Desi controlorii au avertizat ca vizibilitatea este proasta si trebuie aterizat pe aerodromul de rezerva", a relatat Muravev.

"Echipajul nu a raportat nimic, desi trebuia sa o faca. Controlorul de zbor trebuie sa comunice echipajului situatia, dar sa primeasca raspuns la toate informatiile primite si date despre toate manevrele, despre inaltime. Pilotul nu a respectat acest lucru", afirma Muravev, care nu a exclus posibilitatea ca bariera lingvistica sa fie una dintre cauzele dezastrului.

Coordonatorul grupului de controlori de zbor a spus chiar: "Ne intelegem cu echipajul fifty-fifty. Controlul a vorbit cu pilotul in rusa, a fost ajutat de ceilalti care i-au soptit fraze in engleza. De aceea este greu de spus daca pilotul a inteles ce i s-a spus. Bariera lingvistica a blocat o comunicare clara. Cred ca si acest aspect s-a reflectat asupra sfarsitului tragic al zborului. Fireste, un rol major l-au jucat circumstantele meteo", a adaugat controlorul de trafic in interviul preluat de agentia Unian.net.

In catastrofa avionului prezidential Tupolev-154M, petrecuta sambata dimineata langa oraselul Peciorsk, regiunea Smolensk, si-au pierdut viata 96 de persoane. Delegatia oficiala poloneza, din care facea parte presedintele Kaczynski si alti importanti lideri politici si militari ai tarii, urma sa participe la ceremoniile comemorative de la Katyn, unde in urma cu 70 de ani au fost executati peste 22.000 de ofiteri polonezi de politia sovietica.


---------------------------------

10 comentarii:

Despina spunea...

Pe asta ai vazut-o ?

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7119968-mihail-gorbaciov-intalneste-miercuri-bucuresti-ion-iliescu-emil-constantinescu.htm

niku_elektriku spunea...

saru' mina despina !
"fratzii" l'au luat in primire pe mr gorbatcheff.

da' poa' ca'i gasim si noi niste controlori de trafic surdo-mutzi...

Despina spunea...

:lol:

Riddick spunea...

Au început aburelile.

Să vedem ce va zice partea poloneză privitor la anchetă (linişte asurzitoare deocamdată, sunt vânturate doar variantele ruseşti).

Riddick spunea...

Sunt curios ce (actuali ?) miniştri ar veni la gală la Gorbaciov, şi dacă Boc va accepta să participe.

Despina spunea...

Corect
Acu, i-acu !
Sa vedem cat de verticali sunt ,dupa toate emisiunile de la B1TV cand ni s-a spus ca am avut 60000 agenti sovietici la Revolutie

George spunea...

Greu cu limbile astea straine,Dom.Niku, asa e ''fifty-fifty''la imparteala conturilor si la astia,poate vorbeau vreun dialect,ceva al suedezului A.Nobel ce a inventat ceva foaaarte util si pentru:http://www.hotnews.ro/stiri-ultima_ora-3301694-trei-suspecti-cazul-mortii-ziaristei-anna-politkovskaya.htm, ca aici sigur intelegeau :http://www.ziare.com/international/stiri-externe/fsb-asteapta-scuze-de-la-marea-britanie-in-cazul-litvinenko-312218

moira spunea...

In spatiul aerian rus comunicatiile se desfasoara in rusa. Asa a fost pe vremea URSS si asa a ramas pina azi. Pilotii ar fi trebuit alesi dintre cunoscatorii de rusa. Stiu asta din facultate. Am facut navigatie aeriana la aeronave.

George spunea...

Domnul moira,cu respect,si pilotii avioanelor ce circula pe ruta Papua-Noua Guinee-Moscova(ori Tahiti-Moscova) STIU RUSA in sec.21 ! Nu suntem ''prostanaci'' p-aici...

niku_elektriku spunea...

m'ar mira sa se afle ceva din ancheta asta, altceva care sa contravina variantei fsb...
chiar daca sint polonezii la mijloc !
vedetzi si ce s'a'ntimplat cu balotestiu' d'au disparut toate docomentele.
iar controlorii aia de trafic nu cre' catrebuiau sa'i citeasca pe shakespeare sau shelley in original.
exista un limbaj standardizat ce este folosit la principalele rutine din domeniu ce ma'ndoiesc ca exista vreun coltzisor pe planeta asta unde sa nu fie cunoscute.

Trimiteți un comentariu