marți, 6 aprilie 2010

bate vintu de departe, de dincoace de prut

dupa experimentul stalinist-brejnevist-perestroikist-comunistovoronian iata'i pe locuitorii dintre prut si nistru prada unui alt experiment implacabil: intro-bagarea sculei lu' vintu in mintzile, si sufletele, lor.
pe o piatza suprasaturata cu produse media de provenientza ruseasca s'ar parea ca e salutara orice tentativa de a echilibra balantza.
potzi fi chiar entuziasmat daca esti in necunostintza de cauza sau absolut insensibil la malformatziile ingrozitoare produse pe piatza romaneasca odata cu aparitzia asa ziselor "posturi de stiri".
si nu numai in rindu' "publicului consumator" domestic, ce sta acasa, si, in lipsa de altceva, beleste ochii la vorbaraia infinita de pe televizoare.
desfigurarile cele mai cumplite le'au suferit insisi "ziaristii" ce inainte de "pleasca" de mii de iouroi ce le'a cazut pe cap puteau fi consideratzi profesionisti decentzi.
nu'l mai iau in calcul pe razvan dumitrescu, cel pe care in perioada "radio contact" nu'l pierdeam in nici o editzie a emisiunii lui( parca si stelica tanase era p'acolo).
in seara asta i'am remarcat privirea absolut "dusa" (parca era cu seringa'n vena) a lu' radu soviani, in timpu' tronsonului "social" a emisiunii lu' dumitrescu, in timp ce pe ecran se perindau "cartoanele" cu salariile minime din ue.
n'am avut singele rece sa'l aud si ce zice, pentru ca'l auzisem in alte datzi si mi'a ajuns, da' ma'ndoiesc ca a turnat vreo galeata de apa in capetele celor din platou ca sa'i trezeasca din reveriile ultrapopuliste, si sa le povesteasca ce s'ar intimpla daca de miine guvernu' lu' boc, ori altu', ar inversa tabelele si ne'ar procopsi cu salarii ca alea din jarmania, par examplu.
oamenii astia demult si'au pierdut orice urma de ratziune, si pe linga ca indobitocesc popo'u', creindu'i asteptari false, ii si fortzeaza pe imbecilii de politicieni, aia "sensibilosi" la susurul celei de'a patra puteri, sa ia masuri aberante.
masuri aberante care se resring, in cele din urma, si asupra lor.
asa ca, daca au mai rezistat jurnalisti onesti in "republica moldova" pe timpu' lu' voronin, abia acum s'ar putea ca strategia lu' vintu sa duca la disparitzia lor, si sa'i scirbeasca in asa masura pina si pe "dragii telespectatori" romanofoni din "republica" incit sa se refugieze inapoi in bratzele "maicii".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu