sâmbătă, 22 ianuarie 2011

patzurca/pitzurca mai bine mort decit otevist

cu diaconescu'n fruuunte
veeetzi fi la puteeere
na-na-na-na
etc


Sondajele de audienţă arată că, anul trecut, postul public TVR Cultural a avut o audienţă medie de 12.000 de telespectatori pe minut, în prime-time, la nivel urban. Cam câţi locuitori are oraşul Urlaţi. O audienţă de zece ori mai mică decât OTV şi de 60 de ori mai scăzută decât liderul pieţei autohtone, Pro TV.

Soluţia pentru creşterea audienţei TVR Cultural este tabloidizarea. Dacă presa noastră s-a tabloidizat, dacă viaţa politică este o mahala, dacă suntem mai interesaţi de futilităţile din vieţile altora decât de viaţa noastră, de ce cultura n-ar putea fi supusă aceluiaşi tratament de tabloidizare?

În locul emisiunilor de la TVR Cultural, în care artiştii vorbesc despre creaţiile lor, în lungi exerciţii de narcisism, iar realizatorii dau din cap aprobator, s-ar putea organiza dezbateri care să bată la fund (şi la rating) orice ediţie „Dan Diaconescu Direct" sau „Un show păcătos". De exemplu, la concurenţă cu un talk‑show pe seama tentativei de sinucidere a lui Adrian Sobaru în Parlament, de ce nu s-ar face o dezbatere despre tentativa de sinucidere a lui Ippolit, personajul lui Dostoievski din „Idiotul"? A vrut cu adevărat bolnavul de oftică să-şi zboare creierii cu pistolul sau a încercat să-şi atragă compasiunea prietenilor? De ce n-a funcţionat pistolul? A uitat să pună capsele, ca să declanşeze focul, ori le-a lăsat intenţionat în buzunarul hainei? La toate aceste întrebări să nu fie invitaţi să răspundă Dan C. Mihăilescu, Nicolae Manolescu sau Andrei Pleşu (ei sunt intelectuali şi intelectualii nu fac rating), ci psihiatrul Florin Tudose şi psihologul Hanibal Dumitraşcu, Lazarus, neapărat Luis Lazarus!, şi irezistibilul Sorin Ovidiu Bălan, Monica Tatoiu şi Mădălin Voicu. Sunt sigur că până şi Dan Diaconescu şi-ar lăsa (dracului) OTV-ul pe seama libidinosului Serghei Niculescu Mizil şi ar da o fugă la TVR Cultural să anunţe, cu ajutorul avocatei Paula Iacob, că nu Rogojin a omorât-o pe Nastasia Filippovna, ci, bombă mondială!, Prinţul Mîşkin... Iată cum toţi aceşti formatori de opinie ar putea migra din derizoriul cotidian în marea cultură, chiar pe TVR Cultural! Telespectatorii români s-ar deplasa după aceste vedete şi, seduşi de fervoarea discuţiilor, ar pune mâna pe cărţi... Cultura nu tâmpeşte, chiar dacă este „ambalată" pentru marele public.

Totuşi, să nu ne batem joc de romanul lui Dostoievski şi să tratăm tabloidizarea cu toată seriozitatea. Până la urmă, de ce n-ar fi mai interesantă „nebunia" Nastasiei Filippovna decât suferinţele blondei Bianca Drăguşanu? De ce Rogojin să nu merite o mai mare atenţie decât... Giani Deli-Iorga de la Cernavodă? De ce să nu tocăm până la epuizare sinuciderea Annei Karenina a lui Lev Tolstoi (alt exemplu!), în loc să scoatem în faţă sinuciderea unui „om împlinit" ca Sorin Dănilescu? De ce? Trebuie să „spălăm rufele" culturii în mijlocul poporului!

Încă o sugestie pentru audienţa TVR Cultural: rămăşiţele pâmânteşti descoperite de Vitoria Lipan în „Baltagul" nu erau ale lui Nechifor Lipan! Te bagi, Dan Diaconescu?

3 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Nikule, te-am nominalizat la consurs, na! :))

Lilick Auftakt spunea...

Concurs, sigur. :D

niku_elektriku spunea...

@lilick

tu si "ce am mai citit" reprezentatzi neste deviatzionisti(iste) periculosi(oase) :((

Trimiteți un comentariu