luni, 10 ianuarie 2011

propunere indecenta

Îl propunem pe Raymond Luca lider al Partidului Naţional Liberal
de Editori ACUM (9-1-2011)

Acest editorial apare exact în ziua în care Delegaţia Permenentă a Partidului Naţional Liberal (PNL) – forul de conducere a partidului – se întruneşte să voteze asupra propunerii conducerii executive – Biroul Permanent Central – de formare a unei alianţe cu Partidul Conservator (PC), al cărui lider de facto este Dan Voiculescu, intitulată Alianţa de Centru-Dreapta.

Îl asigurăm pe liderul PNL, Crin Antonescu, că nu e vorba de nicio conspiraţie împotriva domniei sale. Senatorul Raymond Luca i-a scris o scrisoare în ziua de 5 ianuarie, imediat după anunţarea intenţiei de formare a noii alianţe, în care-şi argumenta opoziţia faţă de o astfel de mişcare politică.

Scrisoarea deschisă a fost publicată în premieră în revista ACUM http://www.acum.tv/articol/23760, şi preluată şi de alte segmente ale mass-mediei de limbă română.

Nu ascundem faptul că îl cunoaştem personal pe Raymond Luca şi că îl considerăm pe Crin Antonescu un lider politic mediocru, incapabil să conducă cu succes PNL. Intenţia sa de a se alia cu PC, partid strâns legat de PSD-ul condus pe rând de Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană și Victor Ponta, a fost picătura care a umplut paharul. De mult am spus că singura motivaţie politică a lui Crin Antonescu este ura împotriva lui Traian Băsescu şi aproape toate acţiunile sale converg către izolarea politică a preşedintelui României.

O astfel de strategie poate fi justificată, dar nu înseamnă că pentru acest scop orice mijloace, inclusiv alianţa cu un partid anti-liberal precum cel condus de Dan Voiculescu, sunt legitime.

De aceea, considerăm că menţinerea lui Crin Antonescu în funcţia de preşedinte al PNL nu mai este acceptabilă. În locul său îl propunem pe Raymond Luca.

Aceste precizări fiind făcute, depinde bineînţeles de voinţa Partidului Naţional Liberal de a se reorganiza alături de un lider curajos, apărător al principiilor liberale în orice calitate: aceea de simplu membru sau aceea de preşedinte de partid. Nu stă în puterea unor jurnalişti non-partizani din punct de vedere politic să dea lecţii unei întregi organizaţii cu vechi tradiţii în România.

Totuşi, reprezentând o voce a societăţii civile şi câştigându-ne dreptul de a vorbi atunci când considerăm necesar, iată câteva întrebări la care dacă răspundem onest, numele lui Raymond Luca iese în relief ca o alternativă nu doar viabilă ci de departe foarte recomandabilă pentru conducerea PNL.

Este aceasta chiar ideea noastră?

Răspunsul scurt: Da! Totuşi a fost o chestiune de bun simţ să-i cerem permisiunea lui Raymond pentru a face publică propunerea. Răspunsul lui a fost: „Nu m-am gândit niciodată și nu mi-am dorit vreodată să fiu liderul PNL. Dacă totuși Delegația Permanentă va lua această decizie, trebuie făcut ceva pentru ca greşeala uriaşă a unei coaliţii cu PC să fie semnalată cât mai vocal. Mi-am asumat de fapt riscul prin Scrisoarea Deschisă din 5 ianuarie. Tot ce decurge în continuare este o consecinţă a acelei scrisori, al cărei text îl menţin 100%. Sper ca acest gest să fie corect înţeles. Nu avem voie să compromitem un partid pentru nişte ambiţii personale”.

Are Raymond Luca experienţa necesară?

Raymond Luca este de formaţie economist, absolvind ASE in 1978. Dupa 1996, în Statele Unite, a absolvit MBA la Johns Hopkins University şi cursuri de perfecţionare la Keller School of Business (DeVry University). Înainte de a fi ales în Senatul Romaniei a fost senior economist la ePlus Inc., cea mai mare companie de leasing din Statele Unite.

Ce a făcut Raymond Luca pentru PNL de-a lungul întregii sale cariere?

Raymond Luca este membru PNL din ianuarie 1990, activând în cadrul secretariatului executiv al partidului. Între 1992 – 1996 a fost deputat, secretar al Comisiei de industrie şi servicii, secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, vicepreşedintele comisiei de anchetă parlamentară asupra flotei comerciale maritime (1993). A fost organizatorul birourilor electorale în SUA şi Canada din partea PNL pentru alegerile din 2000 şi 2004. Din 2008 este senator ales în Colegiul 2, Circumscriptia 43 Strainatate, reprezentând diaspora română din America de Nord, America de Sud, Africa, Oceania şi Orientul Mijlociu. Este preşedintele comisiei comune pentru revoluţionarii din decembrie 1989 şi membru in comisia de politică externă a Senatului. Din 2010 este membru al Adunării Europei de Vest pentru Securitate şi Aparare, în cadrul comisiei de apărare.

Are Raymond Luca un profil etic şi moral potrivit?

Raymond Luca a fost revolutionar (deşi este preşedintele Comisiei pentru revoluţionarii din decembrie 1989 nu şi-a „asigurat” nici un fel de drepturi decurgând din calitatea de revoluţionar, nici măcar Certificat!) si este membru de onoare al Asociatiei 21 Decembrie. Este membru fondator al Alianţei Civice.

A suferit Raymond Luca de-a lungul carierei sale, transformări care l-ar putea descalifica dintr-o astfel de poziţie?

Învităm, în mod deschis, pe toţi cei care au informaţii în acest sens, să le facă publice. Noi nu cunoaştem – şi nu credem că există – astfel de date deoarece Raymond Luca pur şi simplu nu a fost în situatia de a le genera.

Este Raymond Luca o persoana mânată de ambiţii politicianiste, disponibilitate de a face compromisuri, trădări, şantaje, corupţie?

Aveţi cuvântul. Noi nu avem decât un răspuns simplu la această întrebare: NU.

Are lucruri importante pe agenda sa Raymond Luca?

1. Reconsiderarea statutului revoluţionarilor, cultul eroilor – chestiune care trenează de cca. 20 de ani! Vezi cele două discursuri din sesiunile solemne din 2009 si 2010 (se pot găsi la www.raymondluca.com)

2. Reprezentarea diasporei: votul electronic şi/sau prin corespondenţă, consulat general la Vancouver (votat în comisii, respins în plen la dezbaterea bugetului!).

3. Problematica drepturilor omului: aplicarea legii privind negaţionismul, dar şi alte declaraţii şi luări de poziţie (o iniţiativă de eliminare a aliniatului din OU privitor la legionari – se află pe situl senatorului, dar şi votul de susţinere a iniţiativei Calimente de condamnare a manifestărilor comuniste şi declaraţia din Senat – acestea se află pe site-ul Senatului României).

4. Problematica de politică externă: acord de securitate socială cu Canada şi iniţiativă identică cu SUA.

În ce măsură poate aduce Raymond Luca PNL în anul 2011 şi, de aici , mai departe?

La această întrebare nu există un răspuns scurt. Vom cita însă un răspuns pe care senatorul Raymond Luca l-a dat unui interlocutor on-line care îl întreba recent: „Dvs. cu ce aţi contribuit la mişcarea post decembristă? Nu cumva prin tăcerea Dvs. complice aţi tranformat mişcarea liberală într-o mişcare neo/cripto comunistă invelită în blana liberală?”

Iar răspunsul a fost:

Domnule …,
PNL are o şansă uriaşă în aceste timpuri de criză majoră: aceea de a deveni principalul partid politic din România. Pentru că este un partid cu soluţii, cu doctrină clară, cu valori şi principii la fel de clare. Ca să fructifice aceasta nu are voie şi nici nevoie să facă compromisuri. Tocmai un compromis ruşinos precum alianţa cu PC ar putea să deraieze un astfel de traseu. PNL poate şi trebuie să fie partidul elitei româneşti din toate domeniile. Pentru asta nu trebuie să se închidă într-o alianţă, ci trebuie să se deschidă elitelor. Or o alianţă cu un partid de studiou TV, alcatuit din persoane dubioase cel puţin, nu ajută, ci strică acestei strategii. Aceasta este esenţa demersului meu.
Cât priveşte bolşevicii, mai vechi sau mai noi, nu în partidul liberal trebuie să-i cautaţi, credeţi-mă.

Credem că orice adăugire este de prisos. Rămâne să realizeze acest lucru şi cei în drept să-şi aleagă liderul: membrii Partidului Naţional Liberal.

2 comentarii:

Riddick spunea...

Parcă văz eu că alde Luca, Papion şi "oripilaţii" de la PNL pun de-un partid cu "secta" de la PDL. Mai vorbim...

Merişor spunea...

Parerea mea:
http://merisorul.blogspot.com/2011/01/o-plaja-un-caine-o-alianta.html
cu stima

Trimiteți un comentariu