joi, 20 ianuarie 2011

"pretenii" sirbi ne tae podu'

Sarbii vor sa faca o holograma a fostului pod construit de Apolodor din Damasc peste Dunare 

de Vlad Barza HotNews.ro 

Miercuri, 19 ianuarie 2011, 15:19 Actualitate | Esenţial 

Autoritatile sarbe vor ca pana in 2012 sa realizeze o holograma care se vrea o replica a podului pe care Apolodor din Damasc l-a construit acum peste 1.900 de ani pe Dunare inaintea invaziei romane in Dacia, scrie AFP. Proiectul Serbiei este sustinut de BEI si alte banci europene si se doreste ca pana la anul sit-urile romane din tara vecina sa fie modernizate si puse in valoare dupa investitii de 13 milioane euro. Despre proiect s-a mai scris si anii trecuti, ca fiind vorba de o colaborare transfrontaliera intre Drobeta si orasul sarb Kladovo.

Miomir Korac, directorul proiectului spune ca pana in 2012 ar trebui sa existe o proiectie holografica a podului care sa reprezinte o replica de 150 - 200 metri lungime, mult mai scurta decat podul original care avea 1,6 km lungime.

Ideea este ca pe Dunare sa fie instalate pompe care vor propulsa in aer picaturi de apa pe care sa fie proiectata cu ajutorul laserelor, imaginea podului. Korac a precizat ca proiectia va fi realizata doar pe malul sarbesc al Dunarii.

podu' spre nimic (contributzie proprie si personala la nimic)

Ideea e parte a unui proiect mai mare de punere in evidenta si de modernizare a sit-urilor arheologice romane din Serbia pentru atragerea de turisti, programul avand un buget de 13 milioane euro si fiind finantat de BEI si alte banci europene. "Vrem sa punem in evidenta faptul ca in acest teritoriu a fost locul de nastere a 18 imparati romani, inclusiv Constantin cel Mare", mai spune seful de proiect.

In 2008 si 2009 s-a mai vorbit despre acest proiect ca urmand sa fie realizat printr-o colaborare dintre municipalitatile din Drobeta si Kladovo (Serbia).

Podul lui Apolodor a fost construit inainte de cucerirea Daciei de catre romani si avea peste un kilometru lungime, 15 metri latime si 19 metri inaltime, fiind construit cu picioare din piatra iar terasamentul era podit cu barne din lemn. Podul a fost distrus la retragerea aureliana la final de secol trei, insa pe tarmul romanesc se pastreaza o parte dintr-un picior al sau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu