joi, 11 august 2011

 gubern "privat", ca la stat




Un "manager privat", adică un om nici măcar genial în ale conducerii, ci doar normal la cap și, în primul rând, onest și bine intenționat, ar putea să facă în câteva luni ca orice instituție a statului să meargă, dacă nu bine sau foarte bine, atunci măcar rezonabil. Însă cu o singură condiție importantă
Nici nu contează prea mult dacă "managerul privat" a lucrat chiar „la privați“ sau tot timpul la stat, dacă a fost antreprenor sau angajat, în România sau cine mai știe pe unde. Nu de prea multă știință sau de flash-uri de creativitate managerială e nevoie acolo. 
Pentru început, logica și bunul simț sunt absolut suficiente, dar numai dacă există cineva sau ceva care îi pedepsește pe cei care fură, care încalcă legile și regulile și pe cei care își încalcă promisiunile cu rea-credință, în sens larg și la modul general. Un lucru e suficient de clar: și în România, și oriunde în altă parte, angajații își fac bine treaba și sunt productivi numai când sunt suficiente constrângeri care să nu-i lase să devieze de la obiectivele și interesele organizației.

(...)

Așadar, atâta vreme cât „managerul privat“ – și orice ar însemna asta – nu va putea să-i dea afară pe cei de rea-credință (în primul rând), pe incompetenți (în al doilea rând) și pe oricine altcineva care nu are ce căuta în organizația respectivă, nu va face cu nimic mai mult decât fac actualii manageri „neprivați“. Dacă oamenilor nu le e frică de consecințele actelor lor, s-a terminat! Imunitatea decretată a funcționarilor publici și a angajaților de la stat, în general, e cel mai mare rău care se poate întâmpla României în acest moment și în acest context. Consecințele nu rămân doar in interiorul instituțiilor și organizațiilor respective, ca în cazul firmelor private, ci ajung la noi toți, ceilalți. Câtă vreme un judecător poate să decidă că un angajat e competent sau nu, sau că merită sau nu un spor, o primă sau o mărire de salariu, Bill Gates nu ar putea să conducă un centru de calcul al unei primării de provincie mai bine decât o face actualul director „de la stat“. 
George Butunoiu este specialist în resurse umane 
 da' ce ne facem "fetelor" (fete "mari", biensiur) ca gubernoiu...

Guvernul se va angaja sa apeleze la firme internationale din domeniul HR (resurse umane- n.red) pentru a recruta viitorii manageri ai unor companii de stat cu pierderi.  
cum vor putea masura respectivele firme "logica și bunul simț", ca sa nu le dee cu gogoloae?



alta abureala!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu