de Attila Biro HotNews.ro
Vineri, 19 august 2011, 0:11 Actualitate | Esenţial
(...)
HotNews.ro a solicitat Ministerului Dezvoltarii,in baza legii 544/2001, sa faca publice rapoartele de control pentru toate cele 124 de proiecte verificate. Documentele solicitate ar fi indicat exact cine a gresit procedurile de achizitii publice care au dus la decizia Comisiei Europene de a suspenda platile in cadrul POR -Axa 2. Raspunzand solicitarii HotNews.ro biroul de presa al ministerului Dezvoltarii a transmis ca aceste documente sunt secretizate si ca nu intra in sfera documentelor publice.
(...)
In raspunsul transmis de minister nu exista nici un fel de argumentare juridica, nu a fost indicat nici un text de lege care prevede ca documentele solicitate sunt secretizate sau ca nu pot fi facute publice. De altfel nici legislatia de specialitate nu indica faptul ca rapoartele rezultate din verificarea “procedurilor de achizitie publica la proiectele finantate prin Axa 2 a Programului Operational Regional - “Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale” ar fi documente clasificate sau ca ele pot fi accesate doar de organele de ancheta.
Legea 544/2001 indica o lista de documente care pot fi secretizate. Pe acesta lista nu sunt incluse si rapoartele solicitate de HotNews.ro de la Ministerul dezvoltarii. Iata lista de documente care sunt exceptate de la accesul liber al cetatenilor:
a) informatiile din domeniul apararii nationale, sigurantei si ordinii publice, daca fac parte din categoriile informatiilor clasificate, potrivit legii; b) informatiile privind deliberarile autoritatilor, precum si cele care privesc interesele economice si politice ale Romaniei, daca fac parte din categoria informatiilor clasificate, potrivit legii; c) informatiile privind activitatile comerciale sau financiare, daca publicitatea acestora aduce atingere principiului concurentei loiale, potrivit legii; d) informatiile cu privire la datele personale, potrivit legii; e) informatiile privind procedura in timpul anchetei penale sau disciplinare, daca se pericliteaza rezultatul anchetei, se dezvaluie surse confidentiale ori se pun in pericol viata, integritatea corporala, sanatatea unei persoane in urma anchetei efectuate sau in curs de desfasurare; f) informatiile privind procedurile judiciare, daca publicitatea acestora aduce atingere asigurarii unui proces echitabil ori interesului legitim al oricareia dintre partile implicate in proces; g) informatiile a caror publicare prejudiciaza masurile de protectie a tinerilor
HotNews.ro a solicitatat documentele pentru a prezenta public motivele pentru care au fost aplicate corectiile financiare in valoare de 180 milioane lei. Ministerul a prezentat doar sase cazuri pentru care corecturile financiare sunt in valoare de 26 milioane lei pentru restul de 154 milioane lei nu exista nici o explicate publica. Au fost solicitate raportele controalelor pentru cele 124 de proiecte pentru a identifica exact responsabilii pentru neregulile constate la procedurile de achiztii publice. Aceste nereguli au determinat Comisia Europeana sa suspende temporar plata a 800 milioane euro in cadrul POR – Axa 2.
Reamintim faptul ca legea fundamentala a statului roman,Constitutia,garanteaza dreptul la informare a cetatenilor.
(...)
doamna udrea,
rochitza jos!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu